Matka Tallinnaan on nopein lääkitys matkakuumeeseen. Hintataso nousee joka vuosi, mutta eksotiikka on entisellään.

Eläväinen Viron pääkaupunki yllättää jatkuvasti. Uusia ruokapaikkoja, baareja, kahviloita ja design-kauppoja pompahtaa tuon tuosta. Eikä laadusta tingitä.

Tallinnassa on draivia. Muinoin suomalaiset pakkautuivat Mustamäen torille hamstraamaan halpaa ruokaa, nyt nautitaan eurooppalaisesta kahvilakulttuurista, kokeillaan uusia, omaperäisiä ruokapaikkoja, tutkitaan nuorten suunnittelijoiden töitä tai ihaillaan Kalamajan uutta tarjontaa. Tallinnassa viettää helposti viikonlopun hyvän ruoan, juoman ja taiteen parissa.

5 syytä lähteä

 1. Helppo, edullinen
 2. Lähellä Suomea
 3. Vanha tuttu, joka yllättää yhä uudelleen
 4. Ravintolakulttuuri
 5. Uudet, koko perheen museot

Lue myös: Vilnan parhaat x 50

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eka kerta – pakko kokea

 1. Kadriorgin puisto
  Kauniilla ilmalla lähde tallinnalaisten tapaan ­kävelylle kauniiseen puistoon. Nauti suihkulähteistä, ­taiteesta ja leivoksista. Puisto perustettiin 1700-luvulla ­palatsin ­maille, se on aina ollut avoin yleisölle. Palatsi toimii ­nykyään taidemuseona.
  kadriorupark.ee
 2. Kahvila Maiasmokk
  Kahvittelu kuuluu asiaan tässä kaupungissa. Ennen kahviloihin pukeuduttiin fiinisti, nyt uutta ovat boheemit paikat, joissa voi olla yhtä rennosti kuin omassa olohuoneessaan. Aloita kahvilakierros Tallinnan ensimmäisestä kahvilasta, 1864 avatusta Maiasmokkista.
  Pikk tn 16.
 3. Piritan ranta
  Kuinka moni ajattelee Tallinnaa rantakaupunkina? Helteellä vilvoittava keidas on Piritan kaunis hiekkaranta viisi kilometriä keskustasta koilliseen.
  Merivälja tee 5.
 4. Huippumuseot
  • Viru-hotellissa toimi aikoinaan Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n toimisto. Silloin kerroshoitajat kirjasivat hotellivieraan jokaisen liikkeen. KGB-museossa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita ja näköala on upea 23. kerroksesta. Kesällä kierros kannattaa varata etukäteen,
   puh. +372 6 809 300. Viru Väljak 4. Lippu ja opastus, 10 e. viru.ee/fi/hotelli-viru-ja-kgb-museo
  • Lentosataman merimuseo sijaitsee 100-vuotiaissa vesi­tasohangaareissa. 29.8. museon valtaa uusi ­näyttely Kilpa­juoksu maailman ääriin. Laaja näyttely kertoo ­mukaansatempaavasti löytöretkien historian hurjimman tarinan – etelänavan valloituksen.
   Vesilennuki 6. Lippu 14 e. lennusadam.eu/fi
  • Energian Oivalluskeskuksessa pääsee kokeilemaan, kuinka salamat syntyvät ja hiukset nousevat pystyyn, kun sähkö kulkee vartalon läpi. Hauskaa puuhaa koko perheelle.
   Põhja pst 29. Lippu 9 e. energiakeskus.ee
  • Juomakulttuurin museossa Toompeanmäellä voi tutus­tua viininvalmistukseen. ­Muhussa toimiva Luscher & Matiesenin viinitila lupaa ensimmäisen viinierän 2018.
   Toom-Rüütli 10. Lippu 3 e. luschermatiesen.com

Kulinarismia ja leipää

Keskustan keskiaikaistyyliset ravintolat vetävät edelleen väkeä, mutta kulinaristin Tallinna on muualla. Hyviä ruokapaikkoja löytyy joka nurkalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ravintolat

 • Leib resto & aed

Leipäravintola ja puutarha, pääruuat alkaen 12 e. Paikan juju on tuore leipä, hyvä lähiruoka sekä monipuolinen olut- ja viinilista. Intohimo käsityöolueen näkyy myös talon omassa ­oluessa.
Uus 31. leibresto.ee

 • Umami

Leipäravintolan omistajaparin uusi ravintola. Myös Umamissa käytetään virolaisia raaka-aineita, lisäksi myös valikoituja tuontituotteita.
Kadaka tee 141. umamiresto.ee

 • Mekk

Savoy-hotellin alakerrassa sijaitsevan ravintolan keittiössä tehdään luovasti hyvää virolaista fine dining -ruokaa. Ainekset ovat pitkälti luomulaatua.
Suur-Karja 17–19. mekk.ee

 • F-hoone

Kalamajan Telliskivessä voi syödä vaikka ikkunalaudalla. Rento tunnelma ja edulliset hinnat pitävät huolta siitä, että pai­kassa on aina väkeä ja iloinen puheen­sorina. Leikkinurkkaus lapsille.
Telliskivi 60 A. fhoone.ee

 • Vegan Restauran V

Jo pitkään kasvissyöjiä palvellut vegaaniravintola tarjoaa hyvää ja kauniisti aseteltua ruokaa kivassa miljöössä. Ratas­kaevu 12. veganrestoran.ee

Kahvilat

 • Cafe Must Puudel

Hyvää ruokaa, hyvää musiikkia ja lisäksi hauska, värikäs retrosisustus. Kesällä sisäpiha on oiva taukopaikka.
Müürivahe 20. Facebookissa Must Puudel.

 • Chocolats de Pierre

Ihana suklaakahvila on ilahduttanut jo pitkään ihanilla leivoksillaan ja käsintehdyillä suklaakonvehdeillaan. Vene 6.
Sisarkahvila Cafe Josephine sijaitsee saman kadun numerossa 16. Kirjailija Sofi Oksanen on kertonut Josephinen olevan hänen lempikahvilansa.
pierre.ee

 • Komeet

Tv-kokki Anni Arron perustama kahvila tarjoilee kevyttä purtavaa ja suussa sulavia kakkuja. Kattoterassia koristavat veikeät aurinkovarjot.
Estonia pst 9, Solaris-keskus. kohvikkomeet.ee

 • Katharinenthal

Kaunein kahvittelumiljöö, Kadriorgin puisto, ympäröi ruokakirjailija Angeelika Kangin perustamaa kahvilaa. Nälän yllättäessä kahvilasta voi siirtyä sujuvasti ravintolan puolelle.
A.Weizenbergi 22. katharinenthal.ee

 • Levier

Kalamajan kaupunginosan uusimpia tulokkaita. Ihania kakkuja, joiden reseptit ovat Angeelika Kangin käsialaa.
Vana-Kalamaja 21. levier.ee

 • Butterfly

Kaupungin paras cocktail-baari sijaitsee vanhassakaupungissa. Listalla on pikkusyötävää ja pitkä valikoima hauskannimisiä cocktaileja, kuten Sex with ex ja Bitter babysitter.
Vana-Viru 13.
kokteilibaar.ee

Katso: Matkaopas-lehden kaupunkiopas Riikaan

Muotia ja kosmetiikkaa

Viron muoti on askeleen edellä Suomea. Kekseliästä ja rohkeaa suunnittelua arvostetaan ja siitä ollaan valmiita maksamaan.

 • Reval Denim Guild

Virolainen Reval Denim Guild -merkki perustettiin 2010. Farkkujen lisäksi paja suunnittelee laadukkaita denimkankaisia takkeja ja hameita. Tyylikkääseen vanhankaupungin esittelytilaan kannattaa poiketa sovittamaan ja ostamaan tai vain ihailemaan vaatteita.
Toom-Rüütli 10.  revaldenimguild.com

 • Pillerkaar

Virolaista luonnonkosmetiikkaa voi ostaa esimerkiksi Solaris-kauppakeskuksen 1. kerroksessa, vanhankaupungin vierestä. Pillerkaar on maan ensimmäinen luonnonkosmetiikkakauppa.
Estonia pst 9. pillerkaar.ee

 • Nu Nordik

Neljän virolaisen suunnittelijan kauppa on Tallinnan ensimmäisiä design-kauppoja. Se myy nuorten suunnittelijoiden käyttö- ja koriste-esineitä sekä vaatteita, jotka mahtuvat mukaan matkalaukkuun.
Vabaduse Väljak 8. nunordik.ee

 • Tiina Talumees

Suositun virolaisen muotisuunnittelijan Tiina Talumeesin studiossa Rottermannissa voi ihastella sekä arkikäyttöön sopivia että haute couture -malliston luomuksia. Myös tilaustöitä.
Rotermanni 5/ Roseni 10. tiinatalumees.ee

Muita muotiliikkeitä

 • Rottermannin korttelissa lähellä satamaa kannattaa käydä ihastelemassa arkkitehtuurin lisäksi muotiliikkeiden tarjontaa. Kiinnostavia ovat esimerkiksi Sfäär, Reede ja Agan.

Parhaat näköalat x 3

Tallinna sijaitsee meren rannalla, ja maasto nousee Toompean kukkulaa kohden. Näköalapaikoissa on valinnanvaraa, korkein nousee 170 metriin.

 1. Tv-torni
  Haluatko kahvia korkeimmalla paikalla? Tv-tornin kahvila-ravintola sijaitsee 170 metrin korkeu­dessa. Näköalatasanteen reunalle pääsee valjaissa, porrasjuoksukisa huhtikuussa.
  Kloostrimetsa tee 58. Lippu 3–8 e. teletorn.ee
 2. Heliumpallo
  Koe Tallinna lintuperspektiivistä uuden heliumpallon kyydissä. Pallo nousee 120 metriin, ja koriin mahtuu kerrallaan 30 henkilöä. Säävaraus. Alkaen 20 e.
  Sataman vieressä. balloontallinn.ee
 3. Neitsyttorni
  Vanhankaupungin 1300-luvun muureille pääsee jalan. Neitsyttornin museo kertoo linnoituksen tarinan. Tornin kahvilassa voi nauttia leivonnaisten lisäksi näköalasta. Lippu 2 e.
  Lossi plats 11. linnamuuseum.ee/neitsitorn

Syrjähyppy Viimsin rannalle

 • 15 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsee luonnonkaunis, merellinen keidas, Viimsi. Sen kalastajakylät ovat satoja vuosia vanhoja.
 • Viimsissä voi nautiskella hiekkadyyneistä ja tutustua rantakansojen historiasta kertovaan museoon. Viimsin ulkoilmamuseon kauniilta villiruusurannalta voi ihailla Tallinnan komeaa siluettia.
 • Lauantaisin museon maalaistorilta voi ostaa paikallisia käsintehtyjä herkkuja.
 • Viimsissä toimii rantaravintola Paatin lisäksi pirttihenkinen Roots, joka järjestää muutaman kerran kuukaudessa lasten kokkauskursseja.
 • Tallinnasta Viimsiin liikennöi bussi 1A, Viimsin ulkomuseoon 114.

Mieleenjäävä majoitus 35–160 eurolla

 • Kallis: St Petersbourg
  Tallinnan vanhin hotelli on myös kaupungin ylellisin. 1300-luvun rakennus on nähnyt monta aikakautta, uuden loiston se sai pari vuotta sitten. 2 hh alkaen 160 e.
  Puh.+372 628 6500. hotelstpetersbourg.com
 • Halpa: Marta
  Yö parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsevassa yli satavuotiaassa puutalossa on kuin paluu mummolaan. 2 hh alkaen 35 e.
  Puh. +372 502 4050. martaguesthouse.eu/fi
 • Yllättävä: Birgitta
  Birgittalaisluostari Piritan kaupunginosassa tarjoaa rauhaa, hiljaisuutta ja yksinkertaista majoitusta luostarin pihapiirissä. 2 hh 58 e, sisältää aamiaisen.
  Puh. +372 605 5000. birgittaguesthouse.ee

Näin pääset perille

 • Laivalla
  Helsingistä Tallinnaan liikennöi moni laivayhtiö. Nopeimmillaan matka sujuu 100 minuutissa. Laivalippu alkaen 19 e/suunta.
 • Satamasta keskustaan
  Taksimatka satamasta keskustaan maksaa noin 6 euroa. Kävely keskustaan vie noin 30 minuuttia.
 • Kävellen vai bussilla
  Vanhankaupungin alueella ja ydinkeskustassa liikkuu kätevästi kävellen. Kauem­maksi kannattaa ajaa bussilla.
 • Taksilla
  Taksikyyti on halvempi kuin Suomessa. Aloitusmaksu on 2–5 euroa. Jokainen taksiyrittäjä hinnoittelee itse palvelunsa, hinnasto on kiinnitetty auton ikkunaan. Kysy hinta-arvio ennen kuin astut kyytiin ja seuraa, että kuski käynnistää taksamittarin.
 • Uusin kulkupeli
  Tallinnassa voi vuokrata Segwayn, kaksipyöräisen, moottoroidun kulkuvälineen. Sen kyydissä voi osallistua opastetulle kaupunki- tai rantakierrokselle. Pelin voi myös vuokrata omatoimiretkelle, tunti 30 e. Kahden tunnin kaupunkikierros 90 e. segwayrent.ee

Tallinn Card -matkustajakortti

 • Kortilla pääsee maksutta katsomaan suosituimpia nähtävyyksiä. Sillä matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä ja sillä saa alennuksia joihinkin kohteisiin. Kortin voi ostaa 1–3 vuorokaudeksi, hinta alkaen 31 e. Kortin voi hankkia satamasta, matkailuneuvonnasta ja sen nettisivulta sekä hotelleista.
 • Lisää tietoa
  visittallinn.ee/fin
  visitestonia.com/fi

Tutustu tallinnalaiseen

 • Kansanluonne
  Ei eroa merkittävästi suomalaisesta luonteesta. Rauhallinen ja luonnonläheinen.
 • Arvot
  Isänmaallisuus. Virolaisten isänmaallisuus huipentuu laulujuhlissa, jotka järjestetään Tallinnan laulukentällä joka viides vuosi, seuraavan kerran heinäkuussa 2019.
 • Kehu tästä
  Viron itsenäisyys palautui niin sanotulla laulavalla vallankumouksella vuonna 1991, täysin ilman verenvuodatusta.
 • Tabu
  Neuvostoliiton aikainen historia on vielä monelle tabu, eikä se toimi hyvänä keskustelun aloituksena.
 • Sosiaalinen pelisääntö
  Teititteleminen on yleistä. Esimerkiksi koulussa oppilaat teitittelevät opettajia.
 • Juuri nyt
  Viro on hoitanut hyvin taloutensa ja porskuttaa vauhdilla taantuvassa Euroopassa. Yritteliäisyys on arvossa, ja myös nuoret ovat innostuneita siitä.
 • OHO
  Hintataso on noussut, silti Kalamajassa pääruuan saa yhä 6–7 eurolla.
  Petipaikka, sauna ja porekylpy jopa 16 eurolla. 16eur.hostels.ee
  Ennen tuloaan Helsinkiin Carl ­Ludvig Engel toimi Tallinnan kaupungin­arkkitehtinä.
  Viron väkiluku on vain 1,3 miljoonaa, Tallinnan 430 000.
  Virossa on käytössä tasavero, 20 prosenttia palkasta.
  Naisten ja miesten välinen palkkaero on Virossa Euroopan suurin. Keskipalkka on hieman yli 1 000 euroa kuukaudessa, mutta palkkaerot voivat olla suuria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla