Veri vetää helsinkiläisiä Helvi ja Paavo Hyväristä kotiseudulle Lieksaan. Heidän komean hirsitalonsa sisustus on paljolti taiteilija Eva Ryynäsen käsialaa.

 
Helvi ja Paavo Hyvärinen viettävät kesästä useamman viikon Kiiski­niemen maisemissa. Lapset, lastenlapset ja nykyisin myös lapsenlapsenlapsi tulevat ja menevät kukin aikataulunsa mukaan. Suuri tupa antaa sijaa isollekin joukolle.

Sukututkimuksen mukaan Ryynäsen sukutalo on seissyt samaisella niemellä jo 1700-luvun alussa. Nykyisen talon tarina alkaa 1940-luvulta, jolloin Helvi Hyvärisen isä jakoi omaisuutensa seitsemän lapsensa kesken. Kotitila kartanomaisine päärakennuksineen sijaitsi läheisessä Lapalien kylässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 
Talo on rakennettu kierrätysmateriaaleista. Talon runko kasattiin hirsistä, jotka saatiin vanhasta metsureiden majapaikasta. Ne kävi ensin katsastamassa ja hyviksi toteamassa Paavo, joka oli valmistunut metsänhoitajaksi.

– Hirsien hinnalla, 300 markalla, olisi saanut tuolloin Stockmannilta naisten ulsterin, muistelee Helvi.

Alennusmyynnistä ostetut valmiit ikkunat määrittivät kolmen seinän ja ikkuna-aukkojen koot. Kaikki ikkunat ovat hiukan eri kokoisia, mutta hirsiä säästyi suurien aukkojen vuoksi. Onni ja Otto keräsivät myös hyljättyjen savusaunojen hirsiä, joista tehtiin makuusoppien katot ja seinät.

Helvin veli, hänkin Paavo nimeltään, asui vaimonsa, puuveistoksistaan tunnetun Eva Ryynäsen kanssa muutaman kilometrin päässä Paaterissa. Reipasotteisen kälyn verstaalta raahattiin rakennuspaikalle muun muassa ylijääneitä lankkuja lattiaa varten. Komeat laudat ovat leveimmillään lähes 60-senttisiä.

– Evan verstaalta meille ilmestyi niin pöytää, jakkaraa kuin verholautaakin. Eva teki kokeiluja omiin töihinsä ja toi hyljätyt versiot meidän työmaalle. Tämä sisustus on siis Evan taiteellisen työn tuotosta. Esimerkiksi tuo suuri kruunuhylly oli hänen mielestään oivallinen astiakaappi. Eipä siinä sen enempää vastaan sanottu, Helvi muistelee.

Pyöreä pöytä taas oli tehty näyttelyyn Helsinkiin. Se ei mennyt kaupaksi ja päätyi Kiiskiniemeen.

– Nämä ovat niin painaviakin, että jäivät niille sijoilleen. Osa kalusteista, kuten tupaa kiertävät penkit, on pultattu seiniin.

Pirkko ja Rami auttavat

Sodan ja pula-ajan kokeneet asukkaat eivät heitä mitään pois. Kaupunkiasunnosta Kiiskiniemeen on matkannut niin villaverhoja, astioita kuin keinutuolejakin.

Muu sisustus on kerätty monessa erässä sukulaisten vinteiltä ja kuolinpesien selvityksissä.

Talo on käytössä myös talviaikaan. Rannasta pääsee hiihtämään Pielisen yli Kolille asti. Hiihtoretken aikana savusauna lämpiää sopivaksi, ja iltaa vietetään tuvan suuren uunin lämmössä.

Lieksaan!

  • Lieksan vaskiviikot 26.7.–3.8. Teemana on yhteissoitto, ja vieraina muun muassa vaskikvintetit Spanish Brass – Luur Metalls Espanjasta ja Sonus Brass Itävallasta palkittuine lastenkonsertteineen sekä 10-henkinen vaskiyhtye tenThing Norjasta. Lisätietoja www.lieksabrass.com.
  • Autolautta Lieksan ja Kolin välillä kulkee joka päivä 3.8. saakka. Lieksasta klo 10 ja klo 15, Kolilta klo 12 ja klo 17. Lautan ravintolassa tarjolla muun muassa kuhaa ja Kipparin pihviä. Lisä­tietoja 040 022 8435, www.visitkarelia.fi.
  • Ruunaan kosken kuohut pääsee kokemaan kumi-, puu- tai turboveneellä. Lisätietoja Ruunaan retkeilykeskus (0)13 533 170, www.ruunaa.fi, www.ruunaanmatkailu.fi, www.ruunaanmatkailu.fi.
  • Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja Paaterin kirkko on auki 15.9. saakka päivittäin klo 10–18. Vuonna 1991 valmistuneessa honka­kirkossa järjestetään kesäisin musiikkituokioita.
    Lisätietoja 040 104 405, www.visitkarelia.fi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla