Maija Asunta matkustaa tammikuusta huhtikuuhun Namibiassa, jossa hän työskenteli jo vuonna 1971 Suomen Lähetysseuran opettajana. Seuraa Maijan matkaa - lue uusimmat kuulumiset! Huom. Uusin matkakirje on aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

J´burg, City Lodge 17.4.

Illan mittaan CNN:n uutisia seuratessamme katastrofin laajuus vähitellen valkenee meille. Mitään ei ole tehtävissä. Menemme lentokentälle etsimään lentolaukkujamme.

Jono British Airlinesin tiskin takana oli pitkä ja kasvoi yhä meidän siinä seistessämme. En kadehdi tiskin takana istuvia naisia: heillä ei ollut mitään yleiskuvaa tilanteesta, he pystyivät vain käyttämään tietokonetta ja varaamaan uuden, korvaavan lennon, ja sen aikaisintaan 27.4.

Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tarjous. Tiedämme, että riippuu Euroopan tilanteesta ja siitä, onko Lontoon Heathrow silloin jo käytössä, pääsemmekö lähtemään edes silloin.

Jonossa juttelimme englantilaisen pariskunnan kanssa, joka oli älynnyt tilata uudet lentoliput jo eilisiltana. Heidän ongelmansa oli se, että heidän piti olla kotona järjestämässä miehen 50-vuotisjuhlia: kakut oli tilattu, vieraat kutsuttu.

Nyt oli yritettävä tavoittaa kutsutut ja peruuttaa catering. Monta muuta tarinaa kuulimme, kuka oli menossa tyttären häihin, kuka hautajaisiin. Mutta mikään ei auttanut, ei muu kuin odotus.

Entä eteläisen Euroopan kentät, Rooma tuntuu olevan avoin. Etsimme ensin Alitalian tiskiä, mutta sellaisesta lentolinjasta ei kukaan ollut koskaan kuullutkaan. South-African Airlines lentää sekin Roomaan, menimme sen lipunmyyntipisteen. Jono oli pitkä ja sekava, ja sen hajotti lopulta virkailija, joka kertoi, ettei ollut mitään toivoa saada lentopaikkaa.

Oli aika etsiä Etelä-Afrikan turistiopas, kymmenen päivää hotellin seinien sisällä olisi sentään liikaa. Mitä mahdollisuuksia meillä olisi? Kruger-Park?

Laukut löytyivät helposti, kaikki eilisten lentojen laukut oli kasattu yhteen pisteeseen tulohallissa. Etsimme hotellimme bussin ja palasimme City Lodgeen.

Yritän etsiä valopilkkuja tilanteesta. Olen onnellinen, että pystymme maksamaan hotellin ja että meillä on luottokortit mukana. Entä, jos olisimme kielitaidottomia? Entä, jos mukana olisi pieniä lapsia? Entä, jos olisin työmatkalla ja lapset odottaisivat kotona malttamattomana äidin paluuta?

Huoneemme on muuten kelvollinen, mutta pienet muurahaiset valtasivat yöllä kylpyhuoneen! Aamiainen oli erinomainen: sellaista valikoimaa tuoreita hedelmiä kuin tämänaamuisessa aamiaispöydässä olen tuskin nähnyt! Tarjoilijat ovat ystävällisiä…

Saa nähdä, kauanko täällä viivymme, Jo´burg ei ole kaupunki, jonka vapaaehtoisesti valitsisimme lomakohteeksemme, ei tosiaankaan. Eteläisen Afrikan rikollisuudesta puhutaan paljon, ja se on nimenomaan keskittynyt tänne.

Emme aio etsiä illalla ravintolaa kaupungilta, vaan syömme jotain pientä täällä hotellin kahvilassa.

Windhoek, Hotel Pension Uhland 16.4. klo 9.50

Taksi lentokentälle on tilattu, laukut odottavat valmiina.

Nukuin taas huonosti. Viereisestä huoneesta kuului naapurin kuorsaus, ja huoneen oma jääkaappi piti sellaista melua, että irrotin sen yöllä virrasta. Sitten vinkaisi matkakumppanin kännykkä yhä uudelleen akun virran vähenemistä…

Aamiaiselle mennessä tervehdimme talon suomalaisvieraita suomeksi, ja he näyttivät vähän hölmistyneiltä. Maailmalla matkatessa on hyvä muistaa, että suomen kieli ei anna missään takuuvarmaa intimiteettisuojaa, että aina voi olla lähellä joku, joka ymmärtää.

Kerran työmatkalla istuin Bangkokin lentokentällä koneenvaihtoa odottamassa ja kuulin vanhan amerikkalaispariskunnan juttelun takanani: Suomi on pieni maa ja siellä on vain kourallinen ihmisiä, mutta silti niitä tapaa joka puolella maailmaa… Olin liian väsynyt hihkaistakseni: täällä yksi!

Matkalla lentokentälle oli tietöitä. Namibian tiet ovat suhteellisen hyviä, ja niitä kunnostetaan jatkuvasti. Swakopmundin ja Windhoekin välillä oli kymmenien kilometrien matka, jota asfaltoitiin, niin että vain puolet tiestä oli käytössä.

Tietyömaat ovat ällistyttävän pitkiä. Euroopassa teitä kunnostetaan muutaman kilometrin pätkä kerrallaan, täällä työmaat ovat jopa 50 kilometrin pituisia.

Illalla:
Taisin joskus heittää kevytmielisesti, että seikkailu kuuluu matkantekoomme. Aivan sellaista seikkailua en tarkoittanut kuin tämä, mihin olemme joutuneet, mutta tämä ei toki ole meidän aiheuttamamme.

Olemme loukussa Johannesburgissa, ja Luoja yksin tietää, kuinka kauan. Jatkolento Lontooseen on peruutettu, samoin muut lennot Eurooppaan.

Eilen illalla olimme helpottuneita, kuin onnistuimme saamaan hotellihuoneen emmekä joutuneet yöpymään kentällä. Entä jos olisimme kielitaidottomia tai emme osaisi etsiä itsellemme yöpymispaikkaa?

Lentokentällä ei ollut mitään organisoitua neuvontaa eikä tilanteen koordinointia, meitä – kuten varmaan monia muitakin – palloteltiin paikasta toiseen.

Meillä on British Airlinesin liput, joten yritimme etsiä BA:n edustajaa, mutta turhaan. Kukaan ei pystynyt kertomaan, miten toimia, ei edes listoja hotelleista ollut käytettävissä.

Laukkuja edestakaisin raahaten harhailimme kentällä löytääksemme edes sieltä ulos, olimme transit-osastolla. Jo´burgin lentokenttä on elegantti, organisoitu, mutta se ei ole pikkukenttä, ei totisesti!

Lentokenttähotelli oli täynnä, samoin sen kyljessä sijaitseva toinen hotelli. Sieltä saimme oppaaksemme pikkolopojan, joka vei meidät shuttlebussiin, ja se puolestaan toi meidät tähän hotelliin.

Millainen mahtaa olla kaaos eurooppalaisilla kentillä, kun jo Jo´burgin kentällä oli varsin sekavaa. Illansuussa katselimme CNN-uutisia, pahalta näyttää!

Windhoek, Hotel Pension Uhland 15.4. klo 18.12

Nukuin huonosti viime yönä. Kenties Windhoekin asema korkealla meren pinnasta aiheuttaa minulle ongelmia, kävellessä ainakin hengästyn helposti.

Minulla on hassu korkeusmittari, keksin sen sattumalta: kasvovoidetuubi on joka kerta Windhoekissa pullea ja purkaa sisältönsä melkein raivoisasti, kun sen avaan! Sitä on vaikea saada talttumaan, kiukuttelen, kun hyvää voidetta menee hukkaan.

Minulla oli toinenkin syy huonoon uneeni. Keskustelimme taas eilen siitä, onko kerjäävälle ihmiselle annettava rahaa vai pitäisikö hänet ohittaa.

Mieleeni tulee tilanne, jonka todistajaksi sattumalta jouduin eilen Café Schneiderissa. Vanha räsyinen mies koputti symbolisesti kahvilan muoviseinään ja lähestyi nöyrästi myyntitiskiä.

Sanaakaan ei vaihdettu, mies odotti hetken ja poistui sitten suuri hampurilaissämpylä kourassaan. Ehkä hän oli kanta-asiakas…

Meitäkin lähestyi eilen vanha mies, tunnisti meidät kenties turisteiksi. Hän tarvitsi matkarahat kotiin, selitti olleensa lääkärissä. Matkakumppani ei usko sellaisia tarinoita, pitää minua sinisilmäisenä, kun minusta tarina hyvinkin voi olla tosi.

Toisaalta minusta on yksi ja sama, oli se tosi vai ei, annan mieluummin pyydetyt rahat, koska näen, että ne ovat tarpeen. Mutta matkakumppanille kysymys on periaatteellinen, häntä ei isketä linssiin…

Tänään on viimeinen päivämme Windhoekissa, menemme katsomaan, minne ratsastajapatsas on siirretty. Siitä ja sen sijaintipaikasta on pidetty suurta melua, se on yksi Windhoekin maamerkeistä, ja nyt sen paikalle rakennetaan suurta museorakennusta. Pohjoiskorealaiset ovat saaneet rakennusprojektin, joka varjostaa pahasti kaupungin toista maamerkkiä, kirkkoa.

Samalla käymme vielä kerran Vanhassa Linnoituksessa ja museossa, luemme sen kuvaukset eri heimopäälliköistä ja muista tärkeistä nabialaisista henkilöistä.

Vapaustaistelijat ja Robbin Islandin vangit ovat saaneet oman huoneensa, heidän työtään kunnioitetaan itsenäisessä Namibiassa, luojanliitos.

Illansuussa, kun turvonneet jalat ylös nostettuina luen Ellenin kirjaa, soi hotellihuoneen puhelin: joku odottaa meitä respassa. Aavistan jo: se on Ellen!

Hänellä on vain vähän aikaa käytettävissä – mies odottaa töissä kyytiä kotiin ja tytär on haettava ystävättären luota, normaaleja virkaäidin illansuupuuhia – mutta ennätämme jutella ja vaihtaa vähän kuulumisia. Kaikki on hyvin hänen elämässään, vanhin lapsista valmistuu kohta, arki sujuu.

Windhoek, Hotel Pension Uhland 14.4. klo 20.26

Aamulla vähän seitsemän jälkeen seisoi Townhoppers-bussi portilla, matka Windhoekiin alkoi. Bussinkuljettaja oli saksankielinen valkoinen namibialainen nainen, ja ylenpalttisen puhelias; me olimme bussin ainoat matkustajat, joten hän saattoi rauhassa kertoa elämäntarinansa.

Matkakumppani kannusti häntä puhumaan kyselemällä kaikenlaista, minua sen sijaan nukutti, vaikka kyllä kuuntelin keskustelua ja ynähtelin välillä kiinnostuksen osoitukseksi.

Keskustelu pyöri Namibian koululaitoksen ja jatko-opintojen ympärillä, koska kuljettajan kaksi poikaa olivat opiskelijoita ja hän itse juuri valmistumassa aikuiskoulutustietä opettajaksi.

Saimme vahvistuksen mielikuvalle, ettei maan koululaitos ole hyvällä tolalla, itse asiassa se tuntuu olevan retuperällä.

Koulutuspolitiikasta puhe kääntyi kuin itsestään palkkapolitiikkaan, koska opettajien alhainen palkkataso saattaa olla yksi syy siihen, että heiltä – yleisesti ottaen – tuntuu puuttuvan työmotivaatio.

Palkkataso on Namibiassa alhainen, minimipalkka 1500 NAD, mikä nykykurssin mukaan on vähän yli 150 euroa. Kuljettajamme mainitsi, että hän saa freelancerina päivän ajomatkasta Windhoekiin ja takaisin (työaika klo 7-20.30) 450 NAD, josta hän maksaa verot ja sosiaalimaksut.

Perillä Windhoekissa majoituimme Pension Uhlandiin. Huoneessa on TV ja ilmastointilaite, joka meluaa kuin puimakone, muuten se on karu ja huonosti suunniteltu: WC:n ovi tuskin mahtuu aukeamaan, enkä ymmärrä, miten tukeva ihminen ollenkaan voi käyttää kyseistä kylpyhuonetta! Minkäänlaista tuuletusta siinä ei ole… Mutta mitäpä siitä, viivymme täällä vain pari yötä.

Kaupungilla suuntasimme kirjakauppaan ja ostimme Ellen Namhilan viimeisen kirjan Tears of Courage (Rohkeuden kyyneleet). Tutustuin Elleniin muutama vuosi sitten Kärsämäen kirjoittajaseminaarissa, söimme viime vuonna yhdessä illallisen, mutta tällä viikolla hän on kiireinen yliopiston graduation-seremonian takia. Saa nähdä, löytääkö hän edes puolituntista, jotta voisimme tavata kaupungilla.

Terassilla hotellin sisäpihalla istuu meluisa ryhmä, puhe ja nauru kuuluvat kiusallisen hyvin huoneeseen. Alan kuulostella heitä, äänissä on tuttu sävy, ja eikös vain, suomalaisia!

Taas kerran suomalaiset maailmalla uskovat, ettei heitä kukaan ymmärrä. Hllitsen itseni, etten mene pyytämään heitä vaimentamaan volyymiä.

Swakopmund, The Finnish School, 13.4. klo 9.15

Helleaalto on ottanut Namibian, tai ainakin Swakopmundin kouriinsa, heti aamusta on niin kuuma, ettei ulkona tee mieli liikkua. Olemme lähdössä, aikaisin huomenaamulla tulee Townhoppers-bussi meitä hakemaan.

Eilen kaupungille kävellessämme istuimme kauan kivellä meren rannalla ja katselimme aaltoja. Oli yksi niistä harvinaisista päivistä, joina horisontti on kirkas, niin että meren sini ja taivaan sini kohtaavat kaukaisuudessa. Meri oli levoton, aallot kuohuivat raskaina rantaan. Niitten liike on kiehtova, sitä jaksaa katsella lähes loputtomasti.

Kaupassa teki mieli ostaa sellaisia hedelmiä, joita ei Euroopassa saa tai jotka ovat siellä kalliita ja – mauttomia. Vaikka periaatepäätöksemme on ollut se, ettei sunnuntain jälkeen osteta mitään uutta ruokaa, vaan tyhjennetään kaappeja, niin papaijaa ja quavoja en kaupassa voinut vastustaa.

Ostimme yli kilon painoisen kypsän papaijan ja avasimme sen aamulla. Sen siemenet muistuttavat sammakon kutua, kaavin ne pois; hedelmäliha on pehmeää ja keltaista ja maistuu auringolta, sillä se on kypsynyt auringossa eikä hedelmätukkuliikkeen viileässä pimeässä varastossa.

Quavoista en koskaan saa tarpeekseni, niitä ei tuoreena Euroopassa saa, ja täälläkin niitten tarjonta on kausiluontoista. Kun ne ovat kypsiä, ne ovat jo niin pehmeitä, että pilaantuvat helposti kaupan hedelmätiskille. Mutta nyt tuntuu olevan quava-aika, enkä malta olla käyttämättä sitä hyväkseni. Ja eilen söimme suuren mangon.

Aamiaispöydässä katsoi matkakumppani minua viekkaasti: - Hauska tus-tus-tua! – Ei, ei se nyt ihan oikein mennyt. Muistatko eteläafrikkalaisen kuuluisan piispan? – Desmond Tutu! Aivan oikein: tutustua! Hauska tutustua! Muistin tueksi on otettava – muistitukia! Aasinsiltojen käyttäminen on myös sallittua, jos ne auttavat muistamaan uusia sanoja.

Iltapäivällä laukut on pakattu, niitä on punnittu, on mietitty, mitä voisi jättää pois. Mielestäni matkakumppani voisi luopua muutamasta vanhasta t-paidasta, hän taas väittää kirjoja olevan liikaa. Kirjoista en ainakaan luovu, huudahdan kauhistuneena, mieluummin farkuista.

Pakkaaminen sinänsä ei ole uutta, siinä meillä on rutiinia. Laskimme kerran, että olemme matkan aikana yöpyneet yhdeksässätoista huoneessa. Uutta on nyt se, että on huolehdittava painorajoituksista ja siitä, että lentolaukussa ei ole mitään terävää eikä nestemäistä.

Tilasimme illaksi pöydän Grapewine-ravintolasta. Se on viehättävä paikka päättää Namibian matka.

Aika matelee; luen pari vanhaa naistenlehteä. Luultavasti olen lukenut samat lehdet jo viime vuonna, mutta kun en juuri tunne suomalaisia julkkiksia, voin hyvin kiinnostua heistä toisenkin kerran. Ratkoin pari ristisanatehtävää.

Swakopmund, The Finnish School, 12.4. klo 10.20

Matkalla olon vaikeimpia päiviä ovat päivät, jolloin lähdön ajatusta ei enää saa työnnettyä mielestä, mutta pakkaamisen aloittaminen on liian aikaista.

Tällä kertaa vaikeutta lisää se, että sää on tänäänkin aurinkoinen, päivä kesäinen – olisi helpompaa jättää hyvästit, jos olisi ja sumuista ja koleaa kuten Swakopissa tavallisesti tähän vuodenaikaan. Mutta kenties me vielä palaamme…

– Meme Maija, tatekulu Hans, te teette historiaa, sanoi Susanna aamulla viikatessani lakanoita hänen kanssaan. Miten niin? ihmettelin, ja hän selitti tarkoittavansa eilistä iltaa. Se oli hauska ilta, siitä jää muistoja.
   
Myöhässä, kuten asiaan Afrikassa kuuluu, keittiön ovelta kuului koputus; Janssonit olivat hautuneet uunissa kohta kaksi tuntia. Sisään tuli iloinen joukko: meme Leena toi mukanaan kaksi sukulaispoikaa ja nuoren naisen, niin oli kuoro kokonaisuudessaan paikalla, hän selitti.

Susanna seurasi joukkoa, Monika oli tullut jo aikaisemmin harjoittelemaan matkakumppanin kanssa saksan kieltä.

Tuliaisten vastaanottamisseremonia piti valokuvata. Kassi oli painava, sen pohjalla oli juomapulloja, meme Leena muisti joukkonsa janon viime vierailulla ja toi omia juomia.

Varsinaiset tuliaiset meme Maijalle ja tatekulu Hansille oli kääritty pari kertaa käytettyyn joulupaperiin. Minun paketissani oli ambomekko ja huivikangas, tatekulu sai punavalkoraitaisen paidan.

Se on muotia, koska Namibian entinen presidentti ja itsenäistymistaistelija Sam Nujoma käytti sellaisia paitoja. Nujomasta on tullut suoranainen kulttihahmo Namibiassa. Puin ambomekon päälleni, ateria saattoi alkaa.

Janssonin kiusaukset eivät pahastuneet odotuksesta, ja vaikka joku vieraista tarkasteli lautaselleen ladattua annosta ensin vähän epäillen, ruoka maistui.

Erehdyin, kun kuvittelin, että kahdesta isosta uunivuoallisesta jäisi jotain yli, ne kaavittiin viimeistä liuskaa myöten, ja salaatti selätettiin samaan tahtiin. Jälkiruoan kohdalla jo vähän ähkyttiin. Ja sitten alkoi laulu.

Kuoron nousi oikein seisomaan laulaessa, vatsa oli kuulemma niin täynnä, ettei laulu käynyt istualta. Meme Leenalla oli mukana pieni nauhuri, jolla hän äänitti laulun, ja illan päätteeksi saimme sen muistoksi. Kauniisti ajateltu.

Kello yhdeksitoista tuli taksi ja vei vieraat kotiin. Auto oli ahdas neljälle hyvinsyöneelle asiakkaalle, mutta kun kuljettaja kävi pamauttamassa sen oven ulkoapäin kiinni, se pysyi kiinni. Näkemiin ja hyvää yötä, huuteli Leena.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Riksgränsen & Björkliden

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa. 

Bussimatka Itä-Karjalaan vie Väinö Linnan romaanin ja viime sotien tantereille. Historia muuttuu eläväksi aidoilla tapahtumapaikoilla.

Seisomme Jänisjoen törmällä Läskelän kylässä Venäjän Karjalassa.

Varkautelainen yrittäjä Timo Männikkö alkaa kertoa isänsä Onnin sotatarinaa.

– Kerran hän ajoi venäläisen pikakiväärin väijytykseen. Takarengas räjähti, ja isä kellisti pyöränsä ojaan.

Vihollinen luuli miehen kuolleen, mutta tämä yllätti ampujat takaapäin.

– Isältä pääsi itku, kun hän löysi yhden surmaamansa miehen lompakosta kahden pikkulapsen valokuvat.

Onni Männikkö oli moottoripyörälähetti Ruben Laguksen panssaridivisioonassa. Se kulki rinnan kirjailija Väinö Linnan rykmentin kanssa.

Norjasta saapunut Helena Harle Mehus näyttää käsin kirjoitettua paperia, jonka löysi isänsä Niilon jäämistöstä. Siihen isä oli kirjannut joukko-osastonsa liikkeitä sen lähdettyä vetäytymään Syväriltä kesäkuussa 1944.

– En halunnut lapsena kuunnella isän sotajuttuja. Nyt tulin tänne paikkaamaan aukkoja tiedoissani, Helena Harle Mehus sanoo.

Osuma onnensoturiin

Bussi kuljettaa 40 hengen ryhmäämme Tuntemattoman sotilaan maisemissa. Reitti seuraa sotatapahtumia Itä-Karjalassa.

Läskelän kylä sijaitsee Laatokan pohjoispäässä puolen tunnin ajomatkan päässä Sortavalasta. Kylään liittyy hurja tarina, jollaisia retken vetäjä everstiluutnantti Ilmari Hakala tietää monia.

– Heinäkuussa 1941 täällä vaikutti onnensoturiksi kutsuttu talvisodan veteraani, luutnantti Allan Gummerus.

Suomalaiset olivat motittaneet venäläiset joen länsirannalle. Onneensa luottanut Gummerus lähti pioneerivänrikin kanssa tukimaan vaurioitunutta siltaa, vaikka se oli venäläisten tarkka-ampujien tähtäimessä.

– Huonostihan siinä kävi. Pioneerivänrikki kaatui kahteen luotiin. Gummerus sai naarmun kaulaansa, mikä järkytti häntä syvästi. Hän tunsi kohtalonsa kääntyneen.

Kun Gummerus seuraavana päivänä piti käskynjakoa joentörmällä, hän sai luodin rintaansa ja ehti vain todeta: ”Pojat, nyt taisi sattua. Menikö sydämeen? Eikö sydän ole tällä puolella?”

Linnan romaanissa sotamies Asumaniemi sanoo viime sanoikseen: ”Se on vasemmalla puolella… Sydän on vasemmalla puolella…”

Esimerkki kuvaa Linnan tapaa rakentaa teostaan. Hän sijoitti yksittäiset tositapaukset haluamaansa kohtaan fiktiota.

Siksi Tuntematonta sotilasta ei voi pitää historiankirjoituksena tai johtamistaidon oppaana. Se on romaani.

Motissa Lemetissä

Hiekkatie muuttuu huonoksi. Tienvarren kylissä työttömyys vallitsee ja vodka virtaa. Kahden puolen tietä näkyy tiheää pusikkoa. Suomalaisten raivaamat pellot on päästetty pajukoksi.

– Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov innostui maissinkasvatuksesta ja kielsi muun viljelyn. Maissi ei kuitenkaan menestynyt. Vasta nyt viljanviljelyä on alettu elvyttää osin suomalaisten opeilla, Hakala kertoo.

Lemetin tienhaarassa käytiin talvisodan rajuimmat mottitaistelut. Venäläisillä oli valtava ylivoima, mutta pieni Suomen armeija onnistui saartamaan heidät ankarissa olosuhteissa.

”Ja tuhosi…i…it tankkeja?” Niin alokas Hauhia kyselee luutnantti Koskelalta tämän sankariteoista Tuntematon sotilas -romaanissa.

”Pari maahan kaivettua Lemetissä”, Koskelan vastaus kuuluu.

– Tuossa näkyy yksi panssarimonttu, Hakala sanoo ja osoittaa sammaloitunutta kuoppaa.

Historia herää eloon aidoilla tapahtumapaikoilla. Sen koemme monta kertaa neljän päivän reissulla, joka venyy yli 3000 kilometrin mittaiseksi.

Kiinnostuitko tästä matkasta? Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle – katso lisää tästä 

Pää matalalla

Väinö Linnan joukko-osaston sota päättyi nelisen kilometriä Loimolan kylästä. Poikkeamme bussilla rauhantulon maisemiin kesken matkan, ettei tietä tarvitse ajaa takaisinpäin.

Korpitien metsäisellä harjanteella erottuu juoksuhautojen ja romahtaneiden bunkkereiden verkosto. Katkenneen oksan päässä roikkuu ruostunut ämpäri, kenties jatkosodan ajalta.

Juuri tämän suon laidalla oikean Jalkaväkirykmentti 8:n ensimmäinen pataljoona kävi viimeiset taistelunsa ennen rauhaa. Ilmari Hakala vie meidät alarinnettä seurailevan kaivannon reunalle.

– Tämä on panssarieste. Sitä oli vaikea havaita vaunusta, joka tuli harjanteen yli. Kaivannosta vaunu ei enää päässyt pois. Kaikkea suomalaiset keksivätkin vihollisen pään menoksi.

Ilmari Hakalan vaimo Leena, retken huoltopäällikkö, soittaa meille äänityksen, jonka Yleisradio teki 4. syyskuuta 1944 kello 8.05, kun rauhan piti jo olla voimassa.

Ääni rätisee. Toimittaja kysyy juoksuhaudassa suojautuvilta miehiltä, mitä he ajattelevat rauhantulosta.

”Oudoltahan se tuntuu monen sotavuoden jälkeen. Ensin en tahtonut uskoa, piti soittaa takaisin pataljoonaan. Itse olemme hiljaa, mutta naapuri ei näytä lakkaavan”, kertoo luutnantti Virtanen. Taustalta kuuluu jalkaväen aseiden laukauksia.

– Nuoret miehet puhuvat tosi kypsästi ja rauhallisesti. Sota oli heille jo arkipäivää. Piti vain pitää pää alhaalla, Helena Harle Mehus huokaa.

Tappiomieliala ei välity sotilaiden puheista. Linna pani romaanissaan Vanhalan sanomaan asian tällä tavoin: ”Hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni sisukas Suomi.”

– Se kertoo torjuntavoitosta. Jatkosodan tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja se toteutui, sotahistorian tutkija Hakala toteaa.

Kollaa kesti

Kymmenisen kilometriä Loimolasta sijaitsee legendaarinen Kollaanmäki. Sen kenttähautausmaalle on haudattu 104 talvisodassa kaatunutta. Hautausmaalla Leena Hakala lukee ääneen Helvi Hämäläisen runot Suomalaiselle tuntemattomalle sotilaalle ja Hevosille jotka kuolivat sodassa.

Kollaalla taisteli Sortavalassa syntynyt luutnantti ja entinen muukalaislegioonalainen Aarne Juutilainen, ”Marokon kauhu”. Hän tuli tunnetuksi rohkeutensa ja omaperäisen johtamistapansa vuoksi.

Yleisradion tallenteessa Juutilainen kuvailee karskiin tapaan miestensä tekoja:

”Ovat kyselleet, milloin ylimääräiset kertausharjoitukset loppuvat ja milloin se sota alkaa. Olen syntisiin tyytyväinen. Lungia poikia.”

Juutilainen kertoilee, miten ”ryssät ovat antaneet” suomalaisille tykkejä, konekivääreitä ja muuta ”pienempää törkyä”. Hän on haavoittunut jalkaan, mutta vähättelee tapahtunutta ja kehaisee istuvansa vaikka kiikkustuolissa sihtailemassa vihollista kiikarikiväärillä.

Juutilaisen yksikössä oli mukana myös Simo Häyhä, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen tehokkaimmista tarkka-ampujista.

Uusi Tuntematon

Yksi suomalaisten päämäärä kesällä 1941 käynnistyneessä jatkosodassa oli Karjalan tasavallan nykyinen pääkaupunki Petroskoi.

”Hei karjut! Petrosavoski täällä loistelee isänmaan aamunkoitossa.”

Näin kallion laelta tähyilevä sotamies Viirilä hihkaisee romaanissa, kun pataljoona lähestyy kaupunkia. Valtauksen jälkeen syksyllä 1941 kaupungin nimi muutettiin Äänislinnaksi.

Nykyisin Petroskoi on varteenotettavan kokoinen, asukkaita on noin 260 000. Muuttoliike tosin vie monia Venäjän suuriin keskuksiin.

Ensi lokakuussa tulee ensi-iltaan Aku Louhimiehen ohjaama uusi Tuntematon sotilas -elokuva. Siinä on kohtaus Äänislinnan voitonparaatista, jonka Väinö Linna ohittaa romaanissaan lyhyellä maininnalla.

– Isäukko oli mukana polkupyörällä. Minulla on siitä kuviakin. Paraatista ei sodan jälkeen kauheasti haluttu puhua, Timo Männikkö kertoo.

Petroskoita halkoo jylhän rautatieaseman edestä lähtevä viivasuora valtaväylä, Lenininkatu. Sen toisessa päässä välkehtivät Äänisen aallot.

Rantapuistikossa järvelle tähyilee poliitikko Otto Wille Kuusisen patsas. Jykevää hahmoa kutsutaan leikillisesti kalastuksenvalvojaksi.

Vasili saunoo

Sammatuksen kylän mäellä käytiin kesällä 1944 isot taistelut. Alueelta on löydetty sotilaiden jäännöksiä. Pari vainajaa on tunnistettu suomalaisiksi tuntolevystä ja puukosta.

– Tältä mäeltä Mannerheim-ristin ritari Toivo Ilomäki tuhosi useita venäläisiä panssarivaunuja. Hänellä oli tarkka sihti, Hakala kertoo.

Laskeudumme mäeltä kylän raitin varrella sijaitsevalle talolle. 85-vuotias Vasili Tarasov, Hakaloiden tuttu vuosien takaa, tulee ulos punaisesta tuvastaan ja ottaa heti yleisönsä.

Hän osaa suomea, koska kävi välirauhan aikana suomalaisten perustamaa koulua.

– Mies lähti metsään tatteja keräämään. Ei kuulunut takaisin. Ei ole löydetty. Metsä on iso. Karhujakin on paljon ja susia. Viime syksynä sudet söivät ketjussa olevan koirani. Yksi susi ammuttiin, Vasili kertoo kylänsä elämänmenosta.

Kun Vasili käväisi Aunuksessa lääkärissä, talossa kävi varkaita. Tarina saa meidät keräämään pienen avustuksen naapurimaan kansalaiselle. Ilmari Hakala toimittaa rahat perille vaivihkaa, ettei miehen ylpeys saisi tarpeetonta kolausta.

– Minulla on pullo vodkaa. Ilman vodkaa ei saa elää, mutta paljon ei saa juoda, vähän, tervaskanto veistelee ja kumoaa ryypyn hitaasti pohjaan asti.

Sammatuksen kylätien toisella puolella savuaa sauna, koska Vasililla on kylypäiv, saunapäivä.

Isän perässä

Jatkosodan kirjeenvaihtajat Martti Haavio ja Olavi Paavolainen ihastuivat Kuujärven idylliseen Paloniemen kylään. Haavio kirjoitti paikasta päiväkirjassaan Me marssimme Aunuksen teitä.

Sadevesi on syönyt jyrkkää hiekkatietä, joka vie järven rantaan. Ilta-auringossa kylpee unelias karjalaiskylä puutaloineen.

– Isäni istuskeli komentajansa kanssa laiturilla kuuta katsellen. Komentaja oli, kenties hieman liikuttuneessa tilassa, luvannut isälle sata hehtaaria maata järven rannalta. Kyllä sotaan mahtuu mukaviakin muistoja, Timo Männikkö kertoo.

Kotimatka alkaa. Laajojen rehupeltojen keskellä sijaitsee valtava karjakombinaatti. Laatokka vilahtelee silloin tällöin näkyviin.

Tuuloksen kenttähautausmaalle on haudattu 57 suomalaista. Hakala kertoo kesän 1944 rajuista vetäytymistaisteluista.

Viimeiseksi pysähdymme Salmissa, josta on lähtöisin Helena Harle Mehuksen isän suku.

– Tämä reissu on ollut minulle vaellusta hänen kanssaan, Harle Mehus summaa.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2017.

Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle Tuntemattoman sotilaan jäljille! Katso tarkemmat tiedot täältä.