Lontoo täyttyy urheilijoista ja turisteista heinäkuun lopulla, kun olympialaiset alkavat 27.7. Ruuhkia voi välttää matkustamalla jokiveneellä tai köysiradalla, ja kisatapahtumia voit seurata ilmaiseksi puistojen suurilta näytöiltä.

Jokiveneen kyytiin voi nousta monen sillan luota, ja matkustaa haluamansa pituisen matkan.

Tate Galleryn edustalla olevalta laiturilta vene lähtee kohti pohjoista, ja alittaa vuonna 1932 valmistuneen Lambeth Bridgen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Westminster Bridgen länsipäässä kohoaa Lontoon symboli Parlamenttitalo eli Westminsterin palatsi Big Ben -kellotorneineen. Niiden takana on myös viimekesäisten kuninkaallisten häiden päänäyttämönä toiminut Westminster Abbey.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää matkasta siltojen ali et-lehdestä 11/2012.

Kokeile köysirataa!

Olympiakisoja silmällä pitäen avattu Emirates Air Line kulkee Itä-Lontoossa Greenwichin O2-areenalta Excel-näyttelyhallille Royal Docksiin. Radassa on 34 koria, joista jokaiseen mahtuu 10 matkustajaa. Reilun kilometrin matka kestää viisi minuuttia.

Rata on saanut nimensä suurimman rahoittajansa, Arabiemiraattien lentoyhtiön mukaan. Radasta odotetaan Lontoon uutta maisema-
merkkiä ja vetonaulaa turisteille, mutta yhtä lailla helpotusta Lontoon ruuhkiin.

Turvallisuus

Kisojen aikana on tiukennettuja turvatoimia ja turvallisuustarkastuksia.  Turvatoimet eivät rajoitu vain kisapaikoille vaan niitä tehdään myös maanalaisessa, nähtävyyskohteissa, lentoasemilla jne. Kisojen järjestyksestä vastaa 13 000 sotilasta.

Lisätietoa turvatoimista ja -tarkastuksista antavat Lontoon turvallisuusviranomaiset "Homeoffice" ja "Metropolitan Police".

Seuraa kisoja näytöiltä puistoissa!

Lontooseen rakennetaan kolmeen keskeiseen paikkaan suuret näytöt, joilta voi katsella suorina lähetyksinä jännittävät kamppailut, mitalienjakoseremoniat  ja konsertit. Lähetyksiä voi seurata Hyde Parkissa, Trafalgarin aukiolla ja Victoria Parkissa.

Hinnat nousevat kisojen ajaksi

Olympiakisat nostavat hotellihintoja. Edullisimmat hinnat ovat hotelleissa  Heathrown kentälle johtavan Piccadilly Linen metroaseman liepeillä. Tavallisena viikonloppuna siisti huone kahdelle voi maksaa 56 puntaa (70 e), nyt hinta nousee reilusti. Metrorata voi olla viikonloppuisin huollossa, joten matkailija joutuu bussiin ja matka-aika pitenee.

Julkinen liikenne on kalliimpaa kuin esimerkiksi Helsingissä. Hanki lentokentän maanalaiselta asemalta ladattava Oyster-matkakortti, joka huomioi matkat, ajan ja vyöhykkeet (esim. neljä päivää n. 20 puntaa, vyöhykkeistä riippuen). Kortti käy metrossa, busseissa ja ainakin joissain Thamesia seilaavissa veneissä. Tärkeimpien siltojen ali seilaaminen maksaa noin 10 puntaa, kortilla voit saada vähän alennusta.

Ateriointi on edullisinta klo 15 jälkeen. Esimerkiksi mainion intialaisen curryn ruokajuomineen (vaikka pintti olutta) pubissa sadan metrin päässä Trafalgar Squarelta voi saada vain 6 punnalla.

Lontoon kuuluissa museoissa (British Museum, National Gallery, Tate Gallery) sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen. Poikkeus tästä on aina ylikansoitettu ja kallis Towerin linna.

Lähde: Christopher Wim: River Thames. 2010.

1 £ = 1,25 e
1 e = n. 0,80 £

Vuoden 2012 kesäolympialaiset Lontoossa 27. heinäkuuta – 12. elokuuta 2012. Kisat pidetään Lontoossa kolmatta kertaa, aikaisemmin kaupunki on isännöinyt vuosien 1908 ja 1948 kesäolympialaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla