Saksalainen Meissen on todellinen helmi. Eurooppalaisen posliinin tarina ja ihmismielen kiemurat historiasta tarjoutuvat matkailijan eteen kuin posliinikuoressa, arvokkaina perintöinä.

Meissenin posliinin historia on kuin Kiina-ilmiö. Nyt länsimaista tuotantoa kopioidaan Kiinassa, mutta aikoinaan Kiinasta tuotiin tuotteita, joita Euroopassa yritettiin oppia jäljentämään – kuten posliinia. Siitä tuli 1600-luvun eurooppalaisissa hoveissa himoittua ylellisyystavaraa, ja tänä päivänä Meissenin posliinista ollaan tekemässä samaan tapaan kansainvälistä luksustuotemerkkiä.

Huikentelevainen posliiniruhtinas

Yksi maineikkaimmista posliinin keräilijöistä oli huikentelevaisesta elämäntyylistään kuulu Saksin vaaliruhtinas ja Puolan kuningas August II Väkevä (1670-1733).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pahassa rahapulassa August otti palvelukseensa apteekkari Johann Friedrich Böttgerin, jonka väitettiin osaavan valmistaa kultaa. Keltaisen kullan valmistus ei kuitenkaan luonnistunut. Sen sijaan Böttger löysi posliinin, valkoisen kullan, ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keksinnön valmistumista saattoi vauhdittaa se, että kuningas pisti Böttgerin lukkojen taakse. Kuninkaallinen posliinitehdas perustettiin 1710 Dresdeniin, tuotanto aloitettiin Meissenissa. Jo samana vuonna Leipzigin kevätmessuilla yleisö sai hämmästellä muutamaa hienoa tuotetta.

Lopulta Meissenin posliinin nostivat 1700-luvulla taiteelliseen kukoistukseen Johann Gregorius Höroldt ja Johann Joachim Kaendler, eurooppalaisen posliinimaalauksen ja -muovailun aloittajat.

Kun menet Meisseniin, käy näissä:

  • Posliinilla sisustettu Nikolaikirche
  • Keskiaikainen vanhakaupunki
  • Albrechtsburgin linna
  • Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen, museo ja tehtaanmyymälä

Vaikka olisit pitänyt itseäsi täysin kovasydämisenä posliiniesineiden vastustajana ja vannonut, ettet tarvitse yhtään uutta kuppia, tehtaanmyymälässä saat olla varuillasi! 

Taidokas meisseniläinen posliini saattaa olla hyvin kallista.

 

Meissenissä on paljon historiallisia nähtävyyksiä.
Meissenin torilta voi hakea tuoretta naposteltavaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla