Loppuisiko rattijuoppous, jos jokaiseen autoon asennettaisiin alkolukko? Kansanedustaja ja liikennetoimittaja Pertti Salovaara on kokeillut laitetta itse ja uskoo sen yleistyvän nopeasti.

Miltä tuntuisi, jos aina matkaan lähtiessä täytyisi ”puhaltaa” auto käyntiin? Pertti Salovaaralta tämä käy jo tottuneesti. Alkolukko ilmoittaa Eduskuntatalon parkkihallissa nollatuloksen ja Salovaara kääntää virta-avainta. Ainakaan alkoholi ei ole ai­heuttamassa mutkia matkaan.

– Hankin alkolukon pari vuotta sitten, koska halusin konkreettisesti kokeilla laitetta, jonka käytöstä olen säätämässä lakia. Laitteen asennus vei pari tuntia. Lisäksi se täytyy kaksi kertaa vuodessa huoltaa, jolloin sen muisti puretaan ja asetukset säädetään uudelleen, Salovaara kertoo.

Mutta kuuluuko alkolukko vain ammattikäyttöön tai ratista jo kärähtäneelle, vai pitäisikö sen käyttö ulottaa tavalliseen autoilijaan? Kaikki autoilijat eivät ajatuksesta innostu. Salovaaran mukaan laitteesta liikkuu paljon väärää tietoa.
______________________________________________________

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkolukko mittaa uloshengitysilman alkoholipitoisuuden ja estää auton käynnistyksen, jos kuljettaja on alkoholin vaikutuksen alainen. Raja-arvona on yleensä 0,2 promillea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkolukko koostuu käsilaitteesta ja ohjausyksiköstä, joka yleensä asennetaan kojelaudan alle. Mittaustuloksen perusteella yksikkö joko sallii tai estää virransyötön käynnistysjärjestelmään.

Ruotsin autoteollisuus ja erityisesti Volvo ovat toimineet asiassa edelläkävijöinä. Maassa on tehty aloite, että kaikkiin uusiin autoihin asennettaisiin alkolukko vakiona.

Suomessa alkolukkoa on kokeiltu esimerkiksi raskaiden ajoneuvojen ja vaarallisten aineiden kuljetuksissa. Koululaiskuljetuksissa se on ollut suosituksena jo kolmisen vuotta, ja ensi vuonna se on tulossa niissä pakolliseksi, jos lakiehdotus menee läpi.

Laitetta käytetään myös rattijuopumukseen syyllistyneiden valvonnassa. Ehdottoman ajokiellon sijaan rikoksentekijä voi pyytää valvottua ajo-oikeutta, jolloin hän saa ajaa alkolukolla varustettua autoa.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu autoon asennetun alkolukon vähentäneen rattijuopumuksia jopa 90 prosenttia. Laitteen hinta on 1000–1500 euroa.

<ET keskustelu "sana-on-vapaa" />

Ihmiset tekee juopuneena kaikkea muutakin tyhmää. Rattijuopumuksesta ei rangaista
vaan kiinnijäämisestä.
Ilmiantokynnyksessä olisi toivomisen varaa.

Henkilökohtaisesti minulle on aivan sama vaikka jokaisessa kulkupelissä olisi alkolukko. Mutta ennen kaikkea jokaisella kuljettajalla täytyy olla vastuu omasta käyttäytymisestä. Itsestäänselvyys pitäisi olla, ettei kukaan lähde ajelemaan juopuneena. Tietysti aina löytyy niitä, jotka pitävät itseään jopa parempina kuskeina ollessaan alkoholin vaikutuksen alaisena, toiset ovat taasen muuten tyhmiäj. Koska tyhmyyttähän se on, eikä mitään muuta. Samalla riskeeraa suotta niin itsensä kuin muutkin tiellä kulkijat.
Se on hyvä vaan, että jos ei luota itseensä niin pitää sellaisena laitteen, ettei ajot onnistu. Itsekuria toivon ja alkoholittomia päiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla