Suvivirsi, Joulupuu on rakennettu, maakuntalaulut! Koululaulut täyttävät ison osan lukijoidemme muistipankista. Ja ovathan siellä myös laulukokeet, itkun aihe usealle.

Lukijat vastasivat innokkaasti kyselyymme koululauluista. Kas tässä vastauksia!

Milloin aloitit koulun?
1951–1960  44 %
1961–1970  36 %

Mistä koululauluista pidit eniten?
Joululaulut  48 %
Vuodenaikalaulut  35 %
Maakuntalaulut  31 %
Kansanlaulut  25 %
Virret  14 %

Täytyikö laulun sanoja opetella ulkoa koulussa?
Kyllä 93 %
Ei 7 %

Mikä oli laulunumerosi?
6   18 %
7   20 %
8   14 %
9   25 %
10  11 %

Lauloitko kouluaikana kuorossa?
Kyllä     28 %
En         72 %

Lukijoiden laulumuistojen ykkösiä olivat maakuntalaulut, Suvivirsi ja joululaulut. Monet muistivat spontaanisti kymmenkunta laulua: Tuuli hiljaa henkäilee, Nokipoika, Mä oksalla ylimmällä, Orvokkini tummasilmä, Jo karjalan kunnailla, Miks’ leivo lennät Suomehen...

Oliko koulussasi pakollinen laulukoe?
Kyllä     99 %

Laulukokeet kirvoittivat kyyneleitä

”Epämusikaalisena valitsin kaikkein lyhimmän laulun, mikä laulukirjassa oli. Olin järjestyksessä toinen laulaja, ja sattumalla laulu oli sama kuin kuin ensimmäisen laulajan. Opettaja rupesi huutamaan, ettei ole lupa laulaa samaa laulua kuin edellinen. Muistan asian lopun ikääni ja inhoan laulamista. Yksinlaulu piti esittää koko luokan, 43 oppilaan edessä.”

”Laulukoe oli ihan hirvittävä asia, joka jännitti, pelotti ja hävetti, kun joutui luokan edessä laulamaan. Olin erittäin ujo ja hiljainen alakoululainen, mutta kerran laulukokeessa rohkaistuin ja lauloin oikein reippaasti ja kovalla äänellä, sillä osasin kyllä laulaa hyvin. Opettaja innostui asiasta siinä määrin, että hän kehui ja ylisti ja riensi vielä ns. yläluokkaan kertomaan, miten hyvin olin laulanut. Se on asia, joka on jäänyt ihanasti mieleeni ja muistan sen tunteen vieläkin, miten upeaa se oli aralle lapselle, kun sai kehuja. Sain laulunumeroksi sen jälkeen 9.”

Nettikaupastamme voit tilata ET klassikot -laulukirjan!

Vierailija

Ihanat koululaulut ja se inhottava laulukoe

Tosi peräpäästä tosiaan noi lauluesiintymiset,muistan kuinka opettaja(pitäjän ruustinna) oikein kehotti ottamaan oppia parista opettajien mukulasta kuinka esiinnytään. Eihän se hyvin mennyt,jollei ihan pieleenkään mutta pelin maku siitä 1960- luvun kansakoulusta jäi. Muistan kuinka pidin kirjallisen esitelmän aiheesta `Puuhevonen pakkasella` olin lukenut sen jossain aikaa,kova räntin perään kun olin jo 10 vuotisna. Jostain syystä,jonka vasta myöhemmin ymmärsin presentaationi ei ollut succee...
Lue kommentti