Kirjailija Kirsti Manninen kuvaa uudessa kirjassa herrasväen elämää pikkupiian silmin. Kova ruumiillinen työ ja elämän epävarmuus ovat tuttuja Kirstillekin. Nykyisin tulo- ja luokkaerot näkyvät myös eläkeläisten elämässä.

Kirsti Mannisen uuden romaanisarjan avaus Paimentyttö tutustuttaa meidät 12-vuotiaaseen Idaan, teräväpäiseen orpotyttöön, jonka elämä dramaattisten vaiheiden jälkeen yhdistyy Topeliuksen kulttuurisuvun elämään.

Kirsti luonnehtii 5-osaista kirjasarjaansa syrjästäkatsojan tarinoiksi. Näkökulma on kyökinoven raosta, mutta samalla pääsemme seuraamaan aitiopaikalta herrasväen elämää. Kahden kerroksen väkeä suomalaisittain. Mutta miksi menneen maailman eriarvoisuus peilautuu niin viiltävästi tähän aikaan?

Keskuudessamme on kasvava äänettömien luokka, joka kokee, ettei järjestelmään voi vaikuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se on huolestuttavaa, koska ne, jotka eivät koe olevansa osa yhteiskuntaa, eivät ehkä halua myöskään noudattaa sen sääntöjä. Päällimmäinen tunne on osattomuuden kitkeryys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä parikymmentä vuotta sitten Suomi saattoi keikaroida laajalla keskiluokalla ja maailman kapeimmilla tuloeroilla. Nyt tuloerot ovat revähtäneet ja Suomesta on vaivihkaa tullut luokkayhteiskunta, jossa köyhyys periytyy.

– Vaikuttaa siltä, että korkeakoulutkin on jatkossa varattu vain hyvin toimeen tulevien perheiden lapsille, joilla on vara maksaa preppauskurssit. Toisaalta, korkea koulutuskaan ei enää välttämättä takaa pätkätöitä kummempaa.

Erityisen selkeästi tulo- ja luokkaerot näkyvät eläkeläisten keskuudessa. Kulutuskykyisiä, itseään toteuttavia senioreita on entistä enemmän, samoin kuin köyhiä ja sairaita. Eläkkeissä kertautuvat myös miesten ja naisten ikiaikaiset palkkaerot.

– Miten tässä näin kävi? Toivottavasti vastaus ei ole ainakaan se, ettei uusi keskiluokka osaa – eikä edes halua – keksiä keinoja köyhyyden poistamiseksi.

Kirsti Manninen

  • Syntynyt 1952 Seinäjoella, o.s. Aukia. Asuu Mäntsälässä.
  • Filosofian tohtori, tutkija, kirjailija.
  • Kirjoittanut historiallisia romaaneja, dekkareita, historiikkeja ja näytelmiä sekä käsikirjoituksia mm. tv-sarjoihin Hovimäki, Kotikatu ja Kätevä emäntä.
  • Viisi lasta liitosta eläinlääkäri Pekka Mannisen kanssa. Jäi toisesta liitostaan leskeksi 2010. Nykyinen avokumppani löytyi netistä.
  • Seitsemän lapsen mumma ja kahdeksan lapsen mummapuoli.
Sisältö jatkuu mainoksen alla