25. marraskuuta otetaan käyttöön uusi 20 euron seteli. Opettele sen turvatekijät.

Setelin ulkonäön vaihtuminen on turvallisuusriski. Ihmiset eivät heti tunne uutta seteliä, ja huijari voi kokeilla, meneekö väärennös täydestä.

Keskiviikkona 25. marraskuuta otetaan käyttöön uusi 20 euron seteli. Euroopan keskuspankki neuvoo tutkimaan setelin aitoutta seuraavin tavoin.

  1. Tunnustele. Lujatekoinen setelipaperi kahisee sormissa. Vasemmassa ja oikeassa reunassa on kohokuvioita, jotka tuntuvat käteen selvästi.
  2. Katso tarkasti. Valoa vasten katsottaessa laidassa olevaan kasvokuvaikkunaan ilmestyvät neidon kasvot. Ne kuuluvat Europa-nimiselle hahmolle, joka on tuttu Kreikan mytologiasta. Valoa vasten näkee myös vesileiman vaalealla taustalla. Siinä on saman Europa-neidon kasvot. Aitouden merkki on myös tumma turvaraita, joka kulkee ylhäältä alas numeroiden kohdalla.
  3. Kallistele. Seteliä kallistamalla näkee reunan hopeanhohtoisessa nauhassa Europa-neidon kasvot, euromerkin ja setelin arvon ja kuva-aiheen.
  4. Käytä suurennuslasia. Setelin kuvioissa näkyy paikoin pienen pientä kirjoitusta, joka näkyy teräväreunaisena, ei suttuisena tekstinä.

Uusi seteli

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uuden setelin kääntöpuoli

Vesileima

Kuvat Euroopan keskuspankki.

Euro on käytössä 19 maassa. Kotimaansa valuuttana sitä pitää 338 miljoonaa ihmistä.

Seteleitä on liikkeessä yhteensä 1 000 miljardin euron arvosta.

Lisätietoa uudesta 20 euron setelistä

Aito vai ei

Eurosetelin aitouden voi tunnistaa iPhone 5 -älypuhelimella tai sitä uudemmalla versiolla. Puhelimeen pitää vain ladata sovelluskaupasta maksuton Genuine or Counterfeit -sovellus.

Alankomaiden keskuspankin julkaisema älypuhelinsovellus skannaa setelin rakenteen ja ominaisuudet ja päättelee niistä, onko seteli aito. Android-versio sovelluksesta on kehitteillä.

Video sovelluksen toiminnasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla