Ahvenanmaalainen Rainer Jansson, 80, näytteli TV-sarjassa Myrskyluodon Maijan isää. Se oli hieno kokemus harrastajanäyttelijälle vuonna 1976.

– Olin innoissani, kun sain Maijan isän roolin. Lisäksi kolme tytärtäni Bettina, 12, Veronica, 10, ja Erica, 7, näyttelivät Maijan vanhinta tytärtä kolmessa eri iässä. Ja äitini oli isoäiti!

Sarjaa kuvattiin Väderskärillä Ahvenanmaalla koko vuoden, sillä kaikki vuodenajat piti saada mukaan. Kuvauksia oli 1–2 päivää viikossa. Välillä oli pari viikkoa kuvauksia, missä Raineria ei tarvittu. Harrastajia oli kuvauksissa noin 60, sillä häissä ja hautajaisissa piti olla paljon porukkaa.

Kuvauksien kulisseissa sattui ja tapahtui. Rainer Jansson muistelee, mitä kohtauksia ei nähty valmiissa TV-sarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun Tulpana-nimistä lehmää oltiin viemässä Vederskärille kuvausta varten, oli aika hankalaa saada lehmä maihin veneestä. Ranta oli matala, kivinen ja kallioinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Åke Lindman veti ja kiskoi lehmää riimunvarresta ja yritti kaiken keinoin saada lehmän liikkeelle. Lehmä seistä jökötti paikallaan kaikista yrityksistä huolimatta. Ykskaks se pinkaisi täyttä vauhtia läpi pensaiden ja pusikkoiden, Åke roikkui perässä ja yritti saada lehmää rauhoittumaan. Valitettavasti tätä ei filmattu, Rainer nauraa.

S...tanan uuhi!

Kuvauksissa nähtiin myös yllättävä puhumaan oppiminen. Maijan 2-vuotiasta poikaa ”näyttelevä” poika oli navetassa lampaan karsinassa. Pikkupoika osasi vanhempien mukaan sanoa vain pari sanaa, ”mamma” ja ”pappa”.

– Yhtäkkiä lammas nuolasi poikaa kasvoihin. Tulikin ilmi että poika osasikin myös muita sanoja. Hän huudahti suutuksissaan "tatans tacka!" eli satans tacka. Tacka on suomeksi uuhi. Tämä kohtaus leikattiin pois!

Åke Lindman osasi myös kiusoitella näyttelijöitä. Yhdessä kohtauksessa Rainer eli Maijan olivat myllyssä jauhamassa viljaa. Myllyn siipien lähellä oli lapsia leikkimässä. Siipi iski pikkupojan päähän ja hän ”kuoli”. Maijan isä eli Rainer pysähdytti ja lähti kantamaan häntä kotiin. Poika oli iso ja painava ja Rainer kantoi ja kantoi kunnes Åke lopulta huusi:

– Stopp! Halusimme vain nähdä kuinka vahva sinä olet.

Lue tarinasta lisää  1.4. ilmestyneestä ET 7/2015 -lehdestä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla