Kesään kuuluu romantiikka. Jos ei muuten, niin ainakin kansien välissä.

Jotkut asiat ne vain koukuttavat, niin kuin rakkaus. Kuinka monta sotaa, historiallista aikakautta tai vaivalloista mannerten ylitystä sitä onkaan kirjojen sivuilla tehnyt rakkauden tähden.

Kuinka mitä kummallisinta tietoa ja historiallisia faktoja on kuin varkain livahtanut pääkoppaan, kun on seurannut valkokankaalta epätoivoisen rakkauden mahdottomuutta tai toisistaan sodan jaloissa eksyneen parin haparointia toistensa luo. Jos haluat kesääsi romantiikkaa, mutta et ihan pelkkää pullamössöä, tartu johonkin näistä.

Innostava tieto: Lukeminen lievittää stressiä ja auttaa ihmissuhteissa

 • 1. Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta.
  Suom. Marianna Kurtto, Otava.

Jonesin jouhevasti etenevässä romaanissa rakastutaan klassisesti eri aikaan. Siitä seuraa kiemuroita ja sydänsuruja, mutta myös elämänmakuista draamaa. Samalla tulee tutustuttua brittiläiseen teatterimaailmaan ja sen karuun kilpailuun yleisöstä, olemassaolosta ja suosiosta. Silti sivuja kääntää rakkauden täyttymisen toivossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 • 2. Louis de Bernières: Kapteeni Corellin mandoliini. Suom. Kersti Juva.

Kelvossa rakkausromaanissa on aina muutakin kuin pelkkää tunnemyrskyä. Muuten se ei olisi tehokas. Toistakymmentä vuotta sitten ilmestynyt, toiseen maailmansotaan ja kreikkalaiseen Kefalonian saareen sijoitettu menestysromaani Kapteeni Corellin mandoliini herättää nyyhkytyksen lisäksi tiedonjanon. Sitä paitsi se on vähintäänkin ajankohtainen romaani. Kreikan asema maailmansodassa oli ainakin itseltäni jäänyt täältä talvisota-näkökulmasta sangen pienelle huomiolle. Ja entä pikkuinen Kefalonia sitten, se on pullistellut tarinan jälkeen tiedon- ja romantiikannälkäisiä turisteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös! Kirjailijat kertovat: Näin romaanini syntyi

 • 3. Audrey Magee: Sopimus.
  Suom. Heli Naski, Atena.

Jos sota ja rakkaus -yhdistelmä viehättää, tartu kevään uutuuteen, Audrey Mageen romaaniin. Sota kun saa aikaan karuja sopimuksia. Toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa mies rintamalla päätyy sopimusavioliittoon tuntemattoman naisen kanssa, jotta saa vihkiloman. Vihkilomalla pari kuitenkin kiintyy toisiinsa, mutta yhä jatkuva sota pitää heidät erillään toisistaan. Ja saa aikaan myös lisää karuja sopimuksia.

Natsi-Saksan arkea tavallisen berliiniläisperheen näkökulmasta hienosti valottava kirja on todella vangitseva lukuromaani. Se ekonomisen lyhyet lauseet, ristiriitaisuudessaan uskottavat henkilöt ovat repivän todellisia. Kuinka erilaisia todellisuuksia voi mahtua yhteen sotaan.

 • 4. Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua.
  Otava.

Olipa ihminen minkä ikäinen tahansa, hänellä on kyky rakastaa ja rakastua. Eppu Nuotion -romaanissa petetyt ja jätetyt viisikymppiset ihastuvat toisiinsa. Suhde etenee hitaasti, lopahtaakin välillä, kun muut elämän asiat vievät heitä erilleen.

Viisikymppiset eivät syöksy intohimojen valtaan. He ovat varovaisia. Keskustelut ja kävelyreissut ovat tärkeämpiä kuin lemmenleikit. Silti he rakastuivat ja rakastavat, löytävät lopulta yhteiset tavat osoittaa rakkauttaan.

 • 5. Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää.
  Suom. Heli Naski, Gummerus.

Neliraajahalvaantuneen miehen vanhemmat palkkaavat pojalleen avustajan. Avustajan tehtävä on saada mies hylkäämään eutanasia-ajatukset. Avustaja on tietysti nuori nainen. Moyesin kirja on kepeän viihteellinen, vaikka teemat ovat raskaista. Tarina on silti niin vastaansanomattoman koukuttavasti kirjoitettu, että kyynisinkin lukija heltyy. Kannattaa varata nenäliinoja kirjanmerkiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla