Eläkeiän kynnyksellä roikkuville on itsestäänselvyys, että työuran jälkeen toimeentulo tulee eläkkeestä. Mutta pärjääkö sillä?

Ihmiset tuntevat suurta epävarmuutta siitä, miten tulevat toimeen eläkkeillä. Joka neljäs suomalainen eläkeläinen on pienituloinen ja heidän on pakko pärjätä eläkkeellään.

Eläkeläiset-yhdistyksen järjestösihteeri Anu Mäki sanoo, että työuraansa lopettelevat tuntevat huolta siitä, että riittääkö heidän eläkkeensä edes niihin palveluihin, joita he ehkä vanhenemisensa takia tarvitsevat.

ET-lehden eläkekyselyn mukaan yli 80 prosenttia vastaajista laskee toimeentulonsa eläkkeen varaan työuransa jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsilta ei haluta apua

Noin 35 prosenttia vastaajista toivoo parantavansa elämänsä laatua turvautumalla säästöihinsä, ja noin 32 prosenttia taas uskoo, että kertynyt varallisuus suo heille ainakin osittaista turvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monet eivät siis usko pärjäävänsä eläkkeellään. Yli 17 prosenttia vastaajista arvelee joutuvansa turvautumaan sosiaaliturvaan. Lapsilta apua huolisi vain noin kaksi prosenttia vastaajista.

Eläkeläiset-yhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Partanen neuvoo, että ihmisten täytyisi valmistautua ennakolta entistä paremmin tuleviin eläkepäiviin.

Osa-aikatyö kiinnostaa

Eläkeläisyhdistysten tekemän, viime vuonna julkaistun, laajan  Huomisen kynnyksellä -kyselyn mukaan kiinnostus etenkin osa-aikaista työssäkäyntiä kohtaan on lisääntynyt.

ET-lehden kyselyssä ansiotyön mahdollisuutta pohtii seitsemän prosentti vastaajista.

Säilyykö eläkejärjestelmä?

Eläkejärjestelmän kestävyyttä mietitään paljon.Vain 11 prosenttia ET-lehden kyselyyn vastanneista ei ole siitä huolissaan. Sen sijaan järjestelmän tulevaisuus arveluttaa yli 50:tä prosenttia vastanneita jonkin verran ja 27:ää prosenttia erittäin paljon.

Suuri osa ei siis luota täysin siihen, että saisi toimeentulonsa eläkkeestä eikä siihen, että eläkejärjestelmä turvaisi elämän ehtoon.

Monet uskovat, että ikäihmisten asioita kohtaan ei tunneta kiinnostusta. Esimerkiksi Huomisen kynnyksellä -kyselyn mukaan vanhuutta ei meillä arvosteta .

Hannu Partanen on varma siitä,että järjestelmää ei romuteta, mutta elinkustannukset nousevat ja vanhuspalvelut kallistuvat, joten etenkin pienituloisten eläkeläisten elämä muuttuu yhä niukemmaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla