Mieheni kuoli työtapaturmassa vuonna 2004. Saan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella perhe-eläkettä. Mieheni oli kuollessaan 54-vuotias ja minä olin silloin 47-vuotias.
Menetänkö perhe-eläkkeen, jos menen uudelleen avioliittoon tai elän avoliitossa? Perhe-eläkettäni maksavasta vahinkovakuutusyhtiöstäni sanottiin, että menetän, mutta minulle maksetaan kolmen vuoden eläke. Onko näin? Vastausta odottaen

Valitettavasti menetät todella perhe-eläkkeesi, jos menet uusiin naimisiin. Avoliitto ei veisi sinulta perhe-eläkettä, jos sinulla ja avopuolisollasi ei ole yhteistä lasta tai viranomaisen vahvistamaa sopimusta keskinäisestä elatuksesta. Toisaalta jos avopuolisot eivät asu jatkuvasti samassa taloudessa, ei lapsi eikä elatussopimus lakkauta perhe-eläkettä.

Jos perhe-eläke lakkautetaan, leskelle maksetaan kertakorvauksena  kolmen vuoden eläke.

Tapaturmavakuutuksen perhe-eläkkeessä ei puolisoiden iällä ole merkitystä, ja muitakin eroja on verrattuna työeläkejärjestelmän mukaiseen leskeneläkkeeseen. Lakipykäliä selvitti minulle Tapaturmavakuutuslaitosten Liiton lakiasiainjohtaja Kirsi Pohjolainen.