Lähes 80 prosenttia verkkokyselyymme vastanneista oli sitä mieltä, että yleistä eläkeikää ei pidä korottaa.

Nettisivujemme eläkeikäkyselyyn tulin noin kahden viikon aikana 1 248 vastausta. Vastaajista 78,3 prosenttia oli sitä mieltä, että nykyinen eläkeikä on sopiva eikä sitä pitäisi korottaa. Korottamisen kannalla oli 21,7 prosenttia vastaajista.

Yli puolet vastaajista piti sopivimpana vanhuuseläkeikänä tulevaisuudessa 63:tta vuotta. Tätä mieltä oli 52,3 prosenttia vastaajista. 65 vuotta olisi sopivin vanhuuseläkeikä 33,8 prosentin mielestä. 67 vuottakin sai kannatusta: 7,8 prosenttia vastaajista piti sitä ikää sopivimpana eläkeikänä. Noin 8 prosentin mielestä mikään näistä ei ollut sopiva.

Monen vastaajan mielestä työtä pitäisi mieluummin tarjota nuorille sen sijaan että työpaikkoja kansoittavat eläkeikäiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Ihmetyttää tuo vouhkottaminen siitä, että työuria pitää pidentää joka suuntaan, kun työpaikat kuitenkin vähenevät koko ajan. Mielestäni nuorille pitäisi antaa myös mahdollisuus, että saisivat säännölliset tulot ja että uskaltavat perustaa kotia ja perhettä. Minusta on väärin, että toiset tekevät töitä jopa yli 40 vuotta, toiset vain muutamia vuosia tai jopa ei lainkaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Työpaikat heti nuorille ja vanhat kalkit kotiin leipomaan.”

Moni toivoi yksilöllistä eläkeikää

Lisäksi moni totesi, että eläkeiän pitäisi olla yksilöllinen.

”Ei kaikille voi määrätä samaa eläkeikää, vaan se pitäisi sovittaa jokaisen henkilökohtaisen työuran ja voinnin mukaan.”

”Fyysisesti kevyttä työtä tekeville, esimerkiksi akateemiset alat, se voisi olla lähtökohtaisesti 65–70 vuotta, ja fyysisesti raskasta työtä tekeville jokaiselle oman terveystilanteen mukaan räätälöity. Jos ei ole mitään kremppoja ja tuntee jaksavansa, olisi 63-vuotiaana hyvä luovuttaa työ nuorille.”

”Meille mieheni kanssa sopiva ikä oli 60 vuotta. Sairastamme molemmat kroonista sairautta ja itse sairauden sekä sen hoidon sivuvaikutukset saivat erikoislääkärit päättämään eläkkeen hakemisesta.”

Jos kunto ei ole enää paras mahdollinen, sopivasti ajoitettu eläkkeellepääsy antaa vielä mahdollisuuden nauttia elämästä.

”Nyt kun olen muutaman vuoden ollut eläkkeellä ja olen vähän paremmassa kunnossa, osaan täydestä sydämestä nauttia eläkkeellä olosta ja vapaasta ajasta ja etenkin aamuista, jolloin ei ole pakko lähetä mihinkään. Koira pitää muusta huolen. Teen koko ajan käsitöitä ja osallistun kolmen yhdistyksen toimintaan, joten ohjelmaakin riittää ihan tarpeeksi. Muutin eläkevuosikseni Lappiin ja nautin ympärilläni olevasta luonnosta ja sen eläimistä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla