Suunnittealen jääväni kokopäivätyöstä osa-aikaeläkkeelle. Olen päätyöni ohessa tehnyt freelancerina käännöstöitä ja hakeuduin siksi ennakonperintärekisteriin. Voinko jatkaa freelancerina myös osa-aikaeläkkeellä vai lasketaanko myös nämä yksityisenä yrittäjänä hankkimani tulot mukaan tulokertymään, joka rajoittaa osa-aikaeläkkeen mahdollisuutta.

Osa-aikaeläkkeen yhtenä edellytyksenä on, että ansiot – ja palkkatyössä myös työaika – pienenevät 35–70 prosenttiin aiemmasta vakiintuneesta tasostaan. Voit jatkaa free-käännöksiäsi osa-aikaeläkkeelle siirryttyäsikin, kunhan olet tarkkana ansioittesi suhteen.

Palkansaajana kuulut TYEL:n piiriin, mutta kysymyksestäsi ei ilmene, kuuluuko yrittäjänä tekemäsi käännöstyö eläkevakuuttaa. Jos et joudu maksamaan siitä eläkevakuutusmaksuja, osa-aikaeläkkeesi lasketaan vain palkkatulojesi pohjalta.

– Sellaisilla yrittäjän ansioilla, joita ei ole eläkevakuutettu, ei ole vaikutusta osa-aikaeläkkeeseen suuntaan eikä toiseen, sanoo eläkeasiantuntija Jarmo Myyrä Ilmarisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edellytyksenä on kuitenkin, ettet osa-aikaeläkkeellä ollessasi laajenna yrittäjätoimintaasi niin paljon, että se pitääkin eläkevakuuttaa. Silloin kasvaneet yrittäjätulot voivat pienentää osa-aikaeläkettäsi tai aiheuttaa sen lakkauttamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos taas olet ja pysyt eläkevakuutuksen piirissä myös yrittäjän ansioittesi osalta, osa-aikaeläkkeesi määräytyy sekä palkka- että yrittäjätulojesi pohjalta. Yhteenlaskettujen tulojesi on siis pienennyttävä 35–70 prosenttiin aiemmasta vakiintuneesta tasostaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla