Suunnittelen jääväni osa-aikaeläkkeelle, jättäväni nykyisen työni ja ryhtyväni osa-aikayrittäjäksi. Kuinka yrittäjäeläkevakuutusmaksuni määräytyy? Kontrolloidaanko työaikaani ja yritystuloani ja miten? Opettaja

En tiedä, mitä suunnittelet työajan suhteen, mutta kyllä osa-aikaeläke edellyttää osa-aikatyöhön siirtymistä. Työaikaasi yrittäjänä on eläkelaitoksen hankala valvoa, mutta työtulojasi se kyllä tarkkailee.

Jos siirryt opettajan työstä osa-aikaeläkkeelle yrittäjäksi, sovit eläkelaitoksen kanssa yrittäjän eläkelain mukaisesta työtulosta. Tämän vahvistetun työtulon on oltava ainakin 35 prosenttia ja enintään 70 prosenttia aiemmin vakiintuneesta ansiotasostasi.

Yel-maksusi määräytyy vahvistetun työtulon perusteella. Uutena yrittäjänä saat neljän ensimmäisen vuoden ajan alennusta yel-maksusta: se on alennettuna 16,8 prosenttia työtulosta, normaalisti 22,4 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eläkelaitos seuraa vuosittain, että työtulosi säilyy samana. Muista, että mahdollisista muutoksista sinun on itse ilmoitettava eläkelaitokselle etukäteen. Osa-aikaeläkettäsi voidaan muuttaa taannehtivastikin, ja liikaa maksettu eläke peritään aina armotta takaisin. Verotiedoista eläkelaitos voi tarkistaa, että vahvistettu työtulosi vastaa todellisia tulojasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla