Kippaa pataan kanaa tai juureksia sekä mausteita ja loraus olutta tai viiniä. Silppua mauksi valkosipulia ja yrttejä. Kun pata hautuu uunin lempeässä lämmössä, voit sillä välin ottaa lokoisasti.

 

 

Kanapata

6 annosta

6 salottisipulia

1 (600 g) munakoiso

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 rkl oliiviöljyä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

800 g broilerin koipinuijia

3 dl vettä tai valkoviiniä

1 sitruunan mehu

2 kanelitankoa

1 tl pippurisekoitusta myllystä

1 rkl kanafondia tai

1 ½ tl suola

200 g kirsikkatomaatteja

1 dl oliiveja

lehtipersiljaa

  • Kuori ja lohko sipulit. Viipaloi munakoiso ja leikkaa viipaleet neljäksi palaksi.
  • Kuumenna öljy padassa. Lisää broilerin koipipalat ruskistumaan muutama kerrallaan. Kumoa lopuksi kaikki koivet pataan. Lisää joukkoon sipuli ja munakoisot. Ruskista aineksia padassa 5 minuuttia.
  • Lorauta joukkoon vesi tai viini ja sitruunamehu, lisää kanelitangot, pippurisekoitus sekä kanafondi tai suola. Hauduta pataa kannen alla tunti tai pitempään. Kurkista välillä uuniin ja lisää nestettä tarvittaessa.
  • Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Lisää tomaatit ja oliivit pataan ja jatka kypsennystä vielä 15 minuuttia. Silppua lopuksi joukkoon lehtipersiljaa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoa riisin kanssa.
  • Vinkki! Liemi vain maustuu, kun haudutat pataa niin kauan, että liha irtoaa luista.

Juurespata

4 annosta
3 porkkanaa
300 g lanttua
150 g palsternakkaa
1 rkl öljyä
1 rkl keltaista currytahnaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 plo vehnäolutta
200 g kylmäsavutofua
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
½ tl mustapippuria myllystä
persiljaa

  • Kuori ja lohko juurekset reiluiksi paloiksi.
  • Kuumenna padan pohjalla öljy. Lisää pataan currytahna ja juurekset. Paista juureksia pari minuuttia. Lisää joukkoon hunaja ja suola sekä vehnäolut.
  • Peitä pata kannella ja nosta se 175-asteiseen uuniin hautumaan noin 45 minuutiksi tai kunnes juurekset ovat kypsyneet.
  • Kuutioi kylmäsavutofu ja valkosipuli. Paista tofua ja valkosipulia kevyesti paistinpannulla. Lisää palat juuresvuuan pinnalle ennen tarjoilua. Rouhi pintaan mustapippuria myllystä ja silppua persiljaa.

 

Padoista parhaat

Valurautapata on oikein hoidettuna ikuinen. Siinä voi ruskistaa ja hauduttaa, mutta ei säilyttää ruokaa. Pata kestää lieden ja uunin, mutta ei mikroaaltouunia eikä pesua astianpesukoneessa.
Pese pata heti käytön jälkeen pelkällä kuumalla vedellä ja tiskiharjalla. Näin padan pinnan rasva ei irtoa. Kuivaa pata kuumentamalla. Aika ajoin pata on hyvää pyyhkiä öljyllä tai silavalla ja polttaa rasva padan pintaan kiinni.
Emaloitu valurautapata kestää niin liedellä kuin uunissa. Se on helppo pitää puhtaana, kun muistaa, ettei naarmuta pintaa terävillä työvälineillä. Emalipintaisessa padassa voi myös säilyttää ruokaa. Padan voi pestä käsitiskissä astianpesuaineella.
Savipata sopii uunikypsennykseen. Lasittamattomana pata toimii parhaiten, kun sen upottaa ennen käyttöä veteen. Savi imee veden sisuksiinsa. Uunissa vesi höyrystyy ja ruuasta tulee takuuvarmasti mehevää.
Lasitettu savipata, esimerkiksi taginepata, on helpompi pitää puhtaana ja kauniimpi nostaa tarjolle kuin lasittamaton.
Lasipata soveltuu uuniin, mikroaaltouuniin ja pakastimeen. Sen voi pestä käsin tai astianpesukoneessa. Padan kansi toimii myös piirakkavuokana.
Keraaminen pata on kaunis ja kestävä, kunhan sitä ei kolauta tai nosta tulikuumana kylmälle pinnalle. Keramiikka ei kestä suuria lämmönvaihteluja. Keraamista pintaa kannattaa pyyhkäistä välillä ruokaöljyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla