Tähän ihanaan leivonnaiseen hullaantuvat vävyt, miniät, uudet puolisot ja vanhat rakkaat.

6 annosta

125 g voita tai leivontamargariinia
¾ dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ dl rouhittuja suolapähkinöitä

Päälle
2 dl soseutettua vadelmaa
½ dl  sokeria
1 banaani
2 dl kuohukermaa
½ dl kinuskikastiketta
Koristeeksi kourallinen vadelmia, mustikoita ja suolapähkinöitä.

  • Sekoita pehmeän rasvan joukkoon fariinisokeri. Nypi sekaan vehnä-jauhot, kaurahiutaleet ja rouhitut suolapähkinät. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  • Soseuta vadelmat ja lisää joukkoon sokeri. Levitä sose jäähtyneen pohjan päälle. Leikkaa banaani ohuiksi viipaleiksi. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja mausta se kinuskikastikkeella.
  • Kokoa torttu. Levitä vadelmasoseen päälle banaaniviipaleet ja kinuskikerma. Anna makujen vetäytyä tunti ennen tarjoilua.
  • Käytä koristeluun tuoreita vadelmia ja mustikoita sekä suolapähkinöitä.

    Vinkki! Kokeile vadelmasoseen tilalla vadelmaraparperihilloa.

Hakusessa täydellinen juhlabuffet? Katso parhaat ohjeet täältä.

Kenen kanssa tämä kakku olisi täydellinen nautittava?

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.