Trendikkäät raakaleivonnaiset ovat herkullisia ja sisältävät paljon terveellisiä aineksia. Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.

1. Mitä on raakaleivonta?

Raakaleivonnassa käytetään kuumentamattomia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 46 asteen. Sokerit, viljat ja maitotuotteet korvataan muun muassa pähkinöillä, siemenillä, marjoilla, hedelmillä, kookostuotteilla, kylmäpuristetuilla rasvoilla ja kaakaovoilla. Raakaleivonnaisia ei työnnetä kypsymään kuumaan uuniin, vaan ne valmistuvat useimmiten pakastimessa tai jääkaapissa.

2. Ovatko raakakakut terveellisempiä kuin perinteiset kakut?

Raakaleivonnaisista tekee terveellisiä muun muassa niiden runsas pähkinä-, manteli- ja siemenmäärä. Niistä raakakakun popsija saa pehmeää rasvaa sydämen suojaksi sekä proteiinia, kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten B- ja E-vitamiinia.

3. Mitä terveydelle hyödyllisiä aineita kakku voi sisältää?

Kaakaopapu on yksi maailman ravinteikkaimmista ruoka-aineista. Esimerkiksi flavonoideja on siinä monin verron enemmän kuin mustikassa. Raakasuklaata tai kaakaopavuista jauhettua raakakaakaojauhetta sisältävää kakkua voi siinä mielessä mutustella hyvällä omallatunnolla.

4. Sopiiko raakakakku painonvartiljalle?

Raakaleivonnaisissa käytetään harvoin valkoista sokeria. Makeus saadaan muun muassa taateleista, kookossokerista, hunajasta ja agavesisiirapista. Vaihtoehtoisia makeuttajia markkinoidaan sokeria terveellisempinä, koska niissä on enemmän ravintoaineita jäljellä. Ravintoaineiden määrät ovat kuitenkin niin häviävän pieniä, ettei niistä ole terveydellistä hyötyä.

Se, että esimerkiksi taateleiden sokeri on luonnon omaa, ei muuta sokeria paremmaksi. Plussaa kuivatuissa hedelmissä on se, että ne sisältävät myös kuitua.

5. Mikä tekee kakuista epäterveellisiä?

Raakakakuissa käytetään sidosaineena usein kookosöljyä tai kaakaovoita. Kookosöljy sisältää kaikissa muodoissaan paljon kovaa tyydyttynyttä rasvaa eikä juuri lainkaan pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa. Sen rasvahapoista yli 90 prosenttia on kovia, mikä tekee siitä sydämen hyvinvoinnille huonon rasvan. Myös kaakaovoi sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.

Raakakakuissa on reilusti rasvaa, myös tyydyttymätöntä ja kovaa.

Tuhtiutta raakakakkuihin tulee myös pähkinöistä. Niissä on rasvaa, joskin hyvää sellaista, 40 - 60 prosenttia.

6. Voinko saada raakakakuista vatsavaivoja?

Raakaleivonnaiset, kuten muukin raakaruoka, voivat aiheuttaa herkkävatsaisille ja huonosta ruoansulatuksesta kärsiville vatsanväänteitä ja suolisto-ongelmia. Jos raakaleivonnassa käytetyt pähkinät on liotettu, ruoansulatus kuormittuu vähemmän. Etenkin ikäihmisen kannattaa maistella raakakakkuja varovaisesti.

Lähteet: Rasvatieto.fi, Ravintomaailma.fi

Kuvan Rocky Road -raakasuklaakakun ohjeen löydät Soppa365:stä. Klikkaa tästä!

Kommentti

"Neitsytkookosöljy ei ole huonoa rasvaa"

"En pidä raakaleivontaa epäterveellisenä. Siihen liittyy monia harhaluuloja. Esimerkiksi leivonnaisissa tyydyttyneen rasvan määrän sijaan suurempi merkitys on rasvanlähteen käsittelemättömyydellä ja rasvahappokoostumuksella. Esimerkiksi neitsytkookosöljy sisältää runsaasti keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ovat tarpeeksi pieniä tunkeutumaan suoraan mitokondrioon - siis solun energiaa polttavaan voimalaitokseen - jossa keho kykenee muuntamaan rasvan suoraan energiaksi ilman, että öljy varastoituisi kehoon. Tämän lisäksi puhdistamaton neitsytkookosöljy (ja kaakaovoi) sisältävät runsaasti hyödyllisiä vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintoaineita, toisin kuin monet muut rasvat."

Raakaleivonnan ABC-kirjan kirjoittanut Kirjailija, toimittaja Hannamari Rahkonen.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.