Tv-kokin klassikko:

Ei vappua ilman suussasulavia munkkeja. Kokeile ruokatoimittajamme, television kokkiohjelma Soppa 365:n Christina Aaltion klassikkoreseptiä ja nauti vapun makeasta herkusta.

noin 30 kpl

1/2 l maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14–16 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai leivontamargariinia

Paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Pinnalle
sokeria

Muista myös sima! Katso uudet reseptit tästä.

  • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
  • Alusta loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu rasva. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  • Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota pullat liinan alla.
  • Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile öljyn kuumuutta taikinapalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170–180 asteista), kun taikina tulee kauniin ruskeaksi muutamassa minuutissa.
  • Varaa kattilan lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa.
  • Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  • Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa.

Vinkki: Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Voit käyttää samaa öljyä 2-3 paistokertaan.
Öljy säilyy jääkaapissa. Vanhentuneen öljyn voi hävittää pullossa sekajätteen mukana.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Maailman parhaat korvapuustit tehdään juureen. ET:n toimittaja sai tämän ohjeen hyppysiinsä 25 vuotta sitten ja se on sittemmin hioutunut täydelliseksi.

"Sain maailman parhaan pullaohjeen 25 vuotta sitten. Se hioutui täydelliseksi, kun tein vapaaehtoistyötä SPR:n nuorten turvatalolla, missä leivoin pullaa pakkaset täyteen.

Täydellisyyteen saattaa vaikuttaa se, että lisään taikinaan sokeria, rasvaa ja kardemummaa aina hiukan enemmän kuin ohjeessa lukee. Sama pätee puustien täytteeseen: mitä huolellisemmin malttaa levittää voin (tai margariinin) tasaisesti koko pullalevylle ja mitä reilummalla kädellä ripsottelee sokeria ja kanelia, sitä parempia puusteja saa."

– Ilja Ojala, ET:n toimittaja

Maailman parhaat korvapuustit

Juuri

5 dl lämmintä maitoa
1 hiiva (50 g)
4 dl vehnäjauhoa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Anna tekeytyä noin puoli tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa, jossa on valo päällä. 

Taikina

1 muna
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

noin 100 g pehmentynyttä voita tai margariinia
kanelia
sokeria
1 muna

  1. Lisää juuren joukkoon muna, sokeri ja rasva sekoittaen puuhaarukalla. Rasvaa ja sokeria voi mitata vähän reilummalla mitalla.
  2. Lisää vehnäjauhot erissä sekoittaen. Taikina saa olla ennemmin löysä kuin liian jämäkkä. 
  3. Kohota suljetussa uunissa liinalla peitettynä puolisen tuntia. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rasvasta, sokeria ja runsaasti kanelia. 
  5. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rulla mielesi mukaan joko suoriksi tai hieman kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  6. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että leikkaussivut osoittavat sivuille. Jos leikkasit pullat kolmionmuotoisiksi, aseta "kärkiosa" ylöspäin.
  7. Paina sormella pullien pintaa keskeltä niin, että puustin poimut aukeavat sivuille.
  8. Kohota liinan alla vähintään 15 minuuttia.
  9. Kauli sillä välin toinen taikinapuolisko, täytä ja tee kuten edellisen kanssa.
  10. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 13 minuuttia. 
  11. Anna jäähtyä hetken ja nauti esimerkiksi maitolasillisen tai kaakaon kera.

Vinkkejä!

  • Puusteista saa tehdä juuri sen kokoisia kuin haluaa. Tiedetäänpä tapaus, jossa suuria pullia rakastava puoliso kyllästyi liian pieniin pulliin ja tarttui itse kaulimeen. Ohjeessa mainittujen 30 korvapuustin sijaan puoliso sai samasta ohjeesta aikaan yhdeksän (9) kappaletta mammuttipullia. 
  • Jos haluat oikaista, voit leipoa puustien sijaan kanelikierteitä. Kauli taikina ja levitä täytteet. Taita levy kahtia niin, että täyte jää sisäpuolelle. Leikkaa levystä noin 2 cm leveitä suikaleita. Kieritä suikaleita päistä eri suuntiin kierteelle ja pyöräytä kauniin muotoiseksi pullaksi. Kohota ja toimi kuten korvapuustien kanssa. 
  • Karamellimaista makua saat, kun lisäät täytteeseen fariinisokeria.