Minttua, inkivääriä, mustaherukkaa ja raikasta kurkkua! Kesän parhaat juomat saat edullisesti kotikeittiön antimista. 

Raikkaita kesäjuomia on helppoa ja edullista tehdä itse niin arkeen kuin juhliinkin. Esimerkiksi kauniin vihreän kurkkujuoman valmistat 10 minuutissa. Jos onnistut saamaan mustaherukan lehtiä, kokeile iki-ihanaa Louhisaaren juomaa.

Agua fresca kurkusta

2 kurkkua

2 limettiä

1 dl vettä

1/2 dl sokeria

1/2 l kivennäisvettä

Lisäksi: jääpaloja, kurkkuviipaleita ja mintunoksia

1. Kuori ja paloittele kurkut. Kuori limetit leikkaamalla kuori ja valkoiset osa reilusti pois.

2. Soseuta kurkku, kokonaiset limetit, vesi ja sokeri tehosekoittimessa aivan sileäksi. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi.

3. Lisää kylmä kivennäisvesi juomaan juuri ennen tarjoilua. Jaa juoma laseihin, lisää halutessasi jääkuutioita, kurkkuviipaleita ja mintun oksia.

Louhisaaren juoma

2 sitruunaa
4-5 l tuoreita tai pakastettuja tai 100 g kuivattuja mustaherukan lehtiä
1 kg sokeria
5 l vettä
1 tl hiivaa

1. Pese sitruunat harjalla, astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Huuhtele hyvin. Kuori keltainen osa, poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat.
2. Laita sitruunankuoret ja viipaleet, huuhdotut mustaherukan lehdet, sokeri ja kiehuva vesi sankoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
3. Siivilöi juoma. Lisää joukkoon haaleaan vesitilkkaan liotettu hiiva. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
4. Pullota ja säilytä viileässä muutaman päivän ajan ennen tarjoamista.

Minttulemonade

5 keskikokoista sitruunaa

1 ruukku vahvaa minttua

2 dl sokeria

6 dl vettä

jääpaloja

1. Irrota mintusta lehdet. Huuhdo ne ja laita sokerin ja sitruunamehun kanssa tehosekoittimeen.

2.  Lisää vesi ja halutessasi jääpaloja.3. Tarjoile juoma mintunlehden ja sitruunaviipaleen kera. Laimenna tarvittaessa vedellä.

Inkiväärillä terästetty raparperijuoma

4 l raparperia paloina

2 l vettä

5 cm:n pala inkivääriä

3 dl sokeria

2 rkl viinihappoa

1. Pilko raparperit kuorineen pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan vesi, raparperit ja pilkottu inkivääri. Hauduta mehua puolisen tuntia kannen alla.

2. Siivilöi, lisää sokeri ja anna sokerin liueta. Lisää lopuksi viinihappo.

3. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin.

Sima

4 l vettä

250 g fariinisokeria

250 g taloussokeria

3 sitruunaa

1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)

rusinoita

1. Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita joukkoon loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu. Liuota hiiva vesitilkkaan ja lisää se kädenlämpöiseen seokseen.  Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

2. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä.

3. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Älä käytä liian tiukkaa korkkia, sillä paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa.

Vinkki! Tuplaamalla ohjeen saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle! Käytä tällöin hiivaa 1/4 tl.

Lisää kesäisiä juomia: soppa365

 

Miten saada sienikeitosta samettista ja kermaisen tuntuista ilman kuohukermaa ja turhia kaloreita? Tämän herkullisen kantarellikeiton salaisuus on soseutus.

Keitosta kuin keitosta tulee täyteläinen, kun siihen lisää kuohukermaa, mutta jos haluaa syödä kevyemmin, paksun kerman tilalle pitää keksiä jotain muuta. 

Tähän kantarellikeittoon lisätään porkkanaa ja selleriä, jotka sekä keventävät että antavat makua. Kuohukerman sijaan käytetään Koskenlaskijajuustoa, jossa on rasvaa kolmasosa vähemmän kuin kuohukermassa. Lisäksi se antaa keitolle täyteläistä makua.

Kun valmis keitto soseutetaan, siitä tulee samettista ja kuohkeaa – ilman suuria kalorimääriä.

Soseutettu kantarellikeitto

öljyä
½ purjo paloiteltuna
100 g juuriselleriä
1 keskikokoinen porkkana
1 valkosipulin kynsi
5 dl käsiteltyjä kantarelleja (nesteet poistettu, paloiteltuja)
8 dl kasvislientä
200 g voimakasta Koskenlaskijajuustoa
1 dl ruokakermaa
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
vajaa maustemitta valkopippuria

  1. Kuullota öljyssä purjopalat, pilkottu valkosipuli, kuutioidut porkkanat ja sellerit. Lisää pilkotut  sienet.
  2. Sekoittele hetki ja lisää kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  3. Lisää Koskenlaskija paloina ja anna sen sulaa keiton joukkoon. Lisää ruokakerma, hienonnetut yrtit ja valkopippuri ja kiehauta. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Ripottele keiton päälle persiljaa ja tarjoile.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.