Tyhjennä pakastin ja valmista runsas ateria sen aarteista. Mutta uskaltaako kaikkea vielä käyttää?  

ET:n lukijat säilövät syksyn satoa ahkerasti pakastimeen. Marjoja pakastavat lähes kaikki (94 %) ja sieniäkin lähes puolet (41 %). Vihannekset, yrtit, kala ja riista löytävät tiensä noin neljäsosaan pakastimista.

Marjoja hamstrataan jopa liikaa. Neljä viidestä vastaajasta ilmoitti edellisen sadon marjoja olevan pakastimessa vielä uuden satokauden kynnyksellä. Myös edellisvuoden sieniä löytyy syksyn kynnyksellä neljäsosasta pakastimista. Vain 14 prosenttia lukijoista kertoi pakastimen olevan tyhjä edellisen kauden sadosta. 

Osa pakasteista säilyy hyvin noin vuoden ajan, mutta sen jälkeen useiden ruoka-aineiden maku tai näkö kärsii. Jopa kolmannes lukijoista kertoi pakastimessaan olevan yli vuoden vanhoja tuotteita. Useimmiten kyseessä olivat erilaiset marjat.

Yli puolet lukijoistamme kertoi leipovansa kerralla enemmän ja pakastavansa loput. Sen sijaan ruokaa pakastetaan harvemmin.

Kaupasta ostettujen pakasteiden ylivoimainen ykkönen olivat kasvikset. Myös erilaiset taikinat ovat suosittuja, niitä osti lähes puolet lukijoista. Valmisruokia, kuten pitsoja ja kalatuotteita hankitaan jo selvästi vähemmän. Jäätelöä löytyy tietysti lähes joka pakastimesta, varsinkin kesällä.

Kyselyyn vastasi noin 500 ET:n lukijaa.

Käytä ajoissa! Näin eri ruuat säilyvät pakkasessa

Marjat ja kasvikset: Säilyvät satokaudesta seuraavaan.

Kala: On raikkaimmillaan, kun käytät sen kolmessa kuukaudessa.

Liha: Kestää pakastusta 3-10 kuukautta. Mitä rasvaisempi liha, sitä lyhyempi säilyvyys.

Leivonnaiset: Kannattaa herkutella kuuden kuukauden kuluessa.

Vinkkejä marjojen käyttööön

  • Keitä marjoista hillosokerin avulla makea hillo.
  • Lusikoi kohmeista marjasalaattia vaniljakastikkeen kanssa.
  • Muista marjat aamutuimaan puuron ”silmänä”.
  • Hörpi pirtelön terästeenä.
  • Sujauta täytekakun väliin.
  • Kumoa piiraiden pintaan.
  • Surauta nektariksi.

Vinkkejä sienten käyttöön:

  • Pilko täytteeksi piiraisiin ja pitsoihin.
  • Lisää leipätaikinan joukkoon.
  • Hauduta kermainen kastike lisäkkeeksi tai pääruuaksi.
  • Sienikeitto maistuu aina! 

Reseptejä pakastimesta löytyneille 

Herukkamaljat

1 dl laimentamatonta punaherukkamehua
6 dl kivennäisvettä, esim. mansikka-raparperi
jäisiä herukoita
(vodkaa)

  1. Mittaa suoraan laseihin herukkamehua. Lorauta päälle kivennäisvettä ja lisää jäisiä marjoja.
  2. Vinkki: Voit terävöittää juomaa tilkalla vodkaa.

Tatti-kylmäsavu­porokeitto

1 sipuli
4 dl pakastettuja, pilkottuja tatteja
öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g Koskenlaskija-kylmä­savuporojuustoa 
1 tl kuivattua rosmariinia tai pari oksaa tuoretta rouhittua mustapippuria
(suolaa)

  1. Kuullota silputtu sipuli öljyssä. Lisää joukkoon sienet. Paista sieniä, kunnes neste on haihtunut.
  2. Ripottele sekaan vehnäjauhot. Lisää vesi ja liemikuutio. Lohko keittoon juusto ja lisää mausteet.
  3. Hauduta 30 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa.

Juustosydämet

1 pkt lehtitaikinaa
1 muna
1 dl juustoraastetta
½ dl pinjansiemeniä
(sieniä)

  1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle pellille.
  2. Voitele pinta munalla. Ripottele päälle juustoraastetta ja pinjansiemeniä.
  3. Ajele levyt pieniksi ruuduiksi tai paina pienillä muoteilla haluamiasi kuvioita.
  4. Paista lehtisiä 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia eli kunnes ne ovat nousseet ja saaneet pintaan kauniin sävyn.
  5. Vinkki: Jos pakastesienten joukosta löytyy pieniä, kauniita sieniä, paina ne lehtitaikinan pintaan.

Riistarisotto

2 dl bulguria
6 dl vettä
½ tl suolaa
1 pkt (250 g) käristyslihaa
paistamiseen öljyä
½ tl chili explosion myllystä, Santa Maria
1 punasipuli
kirsikkatomaatteja
2 rkl kapriksia
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl hienonnettua persiljaa
¼ dl hienonnettua timjamia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

  1. Keitä vesi ja lisää bulgur kypsymään. Hauduta 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Ruskista käristysliha paistinpannulla öljyssä. Mausta liha chilillä ja ota pois pannulta.
  3. Kuori, halkaise ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipuli öljyssä pannulla ja pudota sekaan halkaistut kirsikkatomaatit muutamaksi minuutiksi. Ota kasvikset syrjään pannulta.
  4. Lisää pannulle liha, bulgur, kaprikset, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit. Lorauta oliiviöljyä mehevöittämään risottoa. Rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa. Sekoita ruokaa wok­kauksen tyyliin kahdella puu­haarukalla. Maista ja lisää tarvittaessa chiliä myllystä.
  5. Kumoa risotto tarjoiluastiaan. Asettele päälle tomaatit ja punasipulit.

Manteliset marjapiiraat

noin 10 kpl

Pohja

150 g voita
2 dl ruokosokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta(1 rkl vettä)

Täyte

1 pötkö marsipaania
1 ½ dl mustikka- tai vadelmamarmeladia
pakastemarjoja, esim. mustikoita ja vadelmia
1 muna
sokeria

  1. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sokeri. Lisää pehmeään vaahtoon muna ja kuivat aineet ja tarvittaessa loraus kylmää vettä. Muotoile taikinasta pötkö ja anna sen vetäytyä tuorekelmuun käärittynä puolisen tuntia jääkaapissa.
  2. Leikkaa pötkö parin sentin viipaleiksi. Kauli viipaleista ohuita pyöreitä piirakkapohjia.
  3. Leikkaa marsipaanipötkö ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet piirakkapohjien keskelle. Levitä päälle pari tee­lusikallista marmeladia ja jäisiä marjoja.
  4. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakan tapaan. Voitele reunat munalla ja ripottele pinnalle kidesokeria.
  5. Paista marjapiiraita 200-asteisessa uunissa koon mukaan noin 10–20 minuuttia.

Vaniljakastike piiraille

½ l täysmaitoa
2 keltuaista
2 rkl maizenaa
½ dl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Erottele keltuaiset. Kaada maito pinnoitettuun kattilaan. Lisää joukkoon keltuaiset ja maizena. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen. 
Hauduta kastiketta 5 minuuttia. Lsää suurustettuun kiisseliin sokeri, vaniljasokeri ja ripaus suolaa.

Vinkki: Valmista kastike muuten samaan tapaan, mutta vaihda täysmaito kauramaitoon. Se sopii monille erityisruoka­valiota noudattaville ja maistuu aivan kaikille!

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.