Kansalaisaloite taitetun indeksi poistamiseksi sai juuri täyteen vaaditut 50 000 allekirjoitusta.

Vuonna 1996 eduskunta päätti kurittaa eläkeläisiä ottamalla käyttöön niin sanotun taitetun indeksin. Se tarkoittaa, että eläkkeitä korotetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia. Aiemmin hintojen ja palkkojen painoarvo oli tasan 50 prosenttia. 

Lue myös: Mihin eläke riittää?

Taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että palkojen noustessa eläkeläisten ja palkansaajien väliset tuloerot kasvavat. Jos taas hinnat nousevat palkkoja enemmän, voivat eläkeläiset hyötyä. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2012. Tilanne on kuitenkin harvinainen, joten viimeisten 20 vuoden aikana taitettu indeksi on syönyt eläkkeiden ostovoimaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiasta on käyty vilkasta keskustelua myös keskustelupalstallamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kansalaisaloite vireillä

Viime vuoden syyskuussa pantiin vireille kansalaisaloite taitetun indeksin poistamiseksi. Aloitteessa esitetään, että indeksitarkastuksessa huomioitaisiin vain palkkatason muutos. Palkkaindeksin käyttö varmistaisi, että eläkkeet nousisivat samaa tahtia palkkojen kanssa.

Lue myös: Lakisääteinen eläke ei riitä.

Eilen aloite sai täyteen 50 000 kannattajaa. Se tarkoittaa sitä, että eduskunnan on otettava asia käsittelyyn. Eduskuntakäsittelylle ei ole säädetty määräaikaa, mutta käytännössä aloite otetaan viivytyksettä käsiteltäväksi.

Yksi aloitteen alullepanijoista on espoolainen Eeva Kainulainen. Hän kertoo, että nimien keräämistä aiotaan jatkaa maaliskuun 24. päivään asti. Eduskunnalle aloite aioitaan toimittaa vielä tämän kevään aikana.

– Käymme keskusteluja kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan puolueista ei juuri löydy ymmärrystä kansalaisaloitteessa vaaditulle palkkaindeksille.

– Se ei meitä lannista, toteaa Kainulainen.

– Kyse on ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta. Vuoden 1996 jälkeen palkat ovat nousseet lähes 90 prosenttia, eläkkeet alle 50. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä köyhemmäksi muutut.

Kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa 24.3.2016 asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla