Rahka muka kevyttä syötävää?

Oikotie hyvään oloon houkuttelee aina, ja siksi uskomme heppoisiakin terveysväitteitä. Kaikki tuotteet eivät ole terveydelle edullisia, vaikka markkinamies niin väittääkin.

1. Täysmaito on ”luonnollisempaa” kuin rasvaton maito. Monet ovat vaihtaneet rasvattoman maidon täysirasvaiseen ja perustelevat muutosta sillä, että rasvatonta maitoa on prosessoitu, kun siitä on otettu rasva pois. Todellisuudessa kaikista maitolaaduista on ensin otettu kaikki rasva pois, ja sen jälkeen esimerkiksi ykkösmaitoon lisätään rasvaa sen verran, että rasvapitoisuudeksi saadaan yksi prosentti ja kevytmaitoon lisätään 1,5 prosenttia rasvaa. Näin ollen rasvaton maito on oikeastaan vähemmän prosessoitua kuin rasvaa sisältävät maidot.

Tunnetko "uudet" maidot?

2. Turkkilainen jugurtti on terveellistä. Onhan siinä proteiineja, mutta siinä on myös 10 prosenttia rasvaa, joten se sopii paremmin jälkiruokatyyppiseksi erikoisherkuksi kuin arjen aamupalaksi.  

3. Rahka on aina terveellistä, kevyttä syötävää. Näin on siis vain silloin, jos rahka on hyvin vähärasvaista eli rasvaa on 0,2–0,3 prosenttia. Markkinoilla on kuitenkin maustettuja rahkoja, joissa rasvaa saattaa olla jopa seitsemän prosenttia.

4. Voi-kasviöljyseokset ovat suositeltavampia kuin kasvirasvalevitteet, koska niissä ei ole lisäaineita. Tämä ei siis pidä paikkaansa. Laajojen tutkimusten mukaan lisäaineet ovat ihmiselle haitattomia. Puolukassakin on kuutta eri lisäainetta ja mustikassa peräti 11:tä lisäainetta.

Lue lisää lisäaineista!

Voissa on niin sanottua kovaa rasvaa, jonka nauttimisen on lukuisissa tutkimuksissa todettu olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä silloin kun se korvaa pehmeää rasvaa. Kasvirasvalevitteissä on pehmeää rasvaa, jota elimistö tarvitsee pysyäkseen terveenä.

5. Oliiviöljy on terveellisempää kuin rypsiöljy. Todellisuudessa rypsiöljy on parempi vaihtoehto, sillä sen rasvahappokoostumus on terveyden kannalta edullisempi kuin oliiviöljyllä. Rypsiöljyssä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, joita elimistö tarvitsee päivittäin. Oliiviöljyssä niitä on hyvin vähän. Kiinnostaako rypsiöljyn hyvät vaikutukset? 

6. Kookosöljy on terveellistä. Vaikka kasviöljy onkin, kookosöljyn rasvat ovat pääosin kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Sen sijaan terveydelle välttämättömiä rasvahappoja kookosöljyssä ei ole lainkaan.

7. Ruususuola on tavallista suolaa terveellisempää, sillä siinä on enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita. Ehkä hivenaineita on hiukan enemmän kuin tavallisessa suolassa, mutta niillä määrillä, mitä suolaa käytetään, sillä ei ole mitään merkitystä. Suomalaiset saavat ravinnossaan suolaa edelleen liian paljon. LUE TÄSTÄ: Näin vähennät suolankäyttöä

+ 1

Terveellinen ruoka on kallista. Korkealaatuinen, rasvaton naudanliha onkin kallista ja monista kalalajeista joutuu maksamaan paljon. Mutta esimerkiksi kanaa ja lohta on tarjolla hyvinkin edullisesti, samoin kotimaisia juureksia, joista saa esimerkiksi uunissa haudutettuina herkullista syötävää.

Lähde: THL:n Rasvaseminaari 17.11.2015, apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta ja ravitsemusterapeutti Hanna Partanen Nutrifilia Oy:stä

olio

7 + 1 harhaluuloa terveellisestä ravinnosta

Aika uskomatonta puppua. Mutta Thl:n täytyy kai yrittää vakavasti pitää Et-lehden lukijat ruodussa - onhan meissä paljon niitä, jotka vielä hyvin muistavat, miltä oikea ruoka maistuu ja tuntuu. Kun ei enää ole pula-aika, luulisi, että oikea ruoka olisi arvossaan. Vaan ei ole: kun pulaa ei enää aiheuta sota, sen aiheuttaa viranomaissuositus. Kun ruoasta ei saa riittävästi ravinteita, närpitään koko ajan jotakin sokerista tai sokeristuvaa. Diabeetikoiden (tyyppi 2) määrä on 14-kertaistunut 1980-...
Lue kommentti
Hoh hoijjaa.

7 + 1 harhaluuloa terveellisestä ravinnosta

Kyllä taas Schwabb ja Partanen puhuu 90-luvun taantumusoppejaan, joista ei ole juurikaan tieteellistä näyttöä. Päivastoin näyttöä on siitä, että esim. maitorasva ehkäisee diabetes 2 tyyppiä ja pitää lapsukaiset hoikempina. Rypsäriä ei ole missään todistettu olevan terveellisempää kuin oliviiöljy, päivastoin kylmäpuristetussa oliivioljyssä on mukana vitamiinit, antioksidantit ym muut mitä teollisuusrasva rypsiöljyssä ei ole. Lukekaa hyvät ihmiset terveysuutiset ulkomaalaisista lähteistä,...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto