Katriina Mähönen heiluttelee kädessään rehuastiaa. Ääni saa kuuden alpakan lauman siirtymään tallista tarhaan.

Alpakan olemuksessa on jotain hyvin kissamaista ja herkkää. Samaan aikaan tarkkailijaa myös vähän naurattaa. Pari alpakkaa on keritty muuten kokonaan, mutta päähän on jätetty pörröinen rokkitukka. Tulee ihan Tina Turner mieleen.

– Koneella keritseminen on stressaavaa alpakalle, joten pää siistitään jälkikäteen saksilla, Katriina perustelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän pitää alpakoita jo kuudetta vuotta. Tänä kesänä lauma on laajentunut uudella tulokkaalla, supersuloisella Ulpukka-vasalla. Se on niin kuin muutkin lapset eli intoutuu välillä riehumaan ja kiusaamaan aikuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Alpakkalaumassa on kummijärjestelmä. Ulpukka syö ja nukkuu Aaria-emonsa luona, mutta viettää muuten paljon aikaa Solin kanssa.

Aaria hoiti päihdekuntoutujaa

Alpakka on eteläamerikkalainen villantuotantoon jalostettu kamelieläin. Se on laaman lähisukulainen. Alpakoita ja laamoja käytetään paitsi villantuottajina myös maatilamatkailussa, lemmikkeinä, maisemanhoitajina ja eläinavusteisessa toiminnassa.

Katriina Mähösen Villitarha-tilalla Loviisassa käy muun muassa mielenterveys- ja päihdekuntoutujia sekä kehitysvammaisia. Vierailijat nauttivat silminnähden päästyään maalle ruokkimaan ja tarkkailemaan alpakoita.

– Välillä tulee jännittäviä kohtaamisia. Eräs hiljainen päihdekuntoutuja alkoi puhua ja avautua täällä. Aaria alkoi yhtäkkiä nupertaa hänen hihaansa ja hakeutui lähemmäs kerta toisensa jälkeen. Kävi ilmi, että miehellä oli ollut eläimiä aiemmin, Katriina kertoo.

Eläimet tuntuvat aistivan ihmisen herkkyyden usein paremmin kuin toiset ihmiset. Alpakat ovat hyvin uteliaita ja saattavat haistella ihmisen ojennettua kättä, mutta eivät yleensä halua silityksiä. Ainostaan yksi Villitarhan lauman kuudesta alpakasta tulee oma-aloitteisesti hakemaan rapsutuksia.

Alpakka lämmittää emäntää

Katriina Mähönen tekee kotonaan kääntäjän töitä. Päätteen ääressä istuminen katkeaa välillä ”tyky-toimintaan” eli eläinten ruokkimiseen. Alpakoiden lisäksi Katriinalla on kaksi koiraa, seitsemän kanaa ja yksi kukko. Talvisin kanojen määrä kasvaa 20:een, kun muualla olevat kesäkanat palaavat talveksi kotiin

Villitarhan navetan vintillä on tila, jota vuokrataan kursseja ja kokoontumisia varten. Siellä myös kehrätään rukeilla lankaa alpakoiden villasta.

– Tässä on Solin villaa, tässä Carloksen, Katriina esittelee.

Alpakan villa on pehmeää ja lämpimämpää kuin lampaan villa. Oman tilan eläimet pitävät siis Katriinan lämpimänä kaikkein kylmimpinäkin päivinä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla