Voiko parisuhteessa kieltäytyä seksistä, jos ei enää halua? Kukin päättää itse omasta puolestaan, eikä pakottaa saa. Mutta joskus voi harrastaa hienoista myötätuntoterapiaa.

”Kun ei huvita, niin ei huvita, eikä siinä mitkään pillerit ja liukuvoiteet auta”, kirjoitti taannoin et-lehden lukijapalstalle ”Ei seksiä, kiitos!” -nimimerkki. Hän avasi kirjoituksellaan keskustelun ikääntyvien pariskuntien seksielämästä – ja erityisesti sen puuttumisesta.

Moni nainen vastasi kirjoitukseen ja kertoi halujensa iän myötä vähentyneen, vaikka kumppani saattoi olla vielä kovinkin halukas. Joidenkin mielestä jokainen saa lopettaa sänkypuuhat, kun siltä tuntuu ja että ainainen ”kimpussa olo” saa jo riittää. Toisten kirjoittajien mielestä taas seksiä ”kannattaa silloin tällöin harrastaa, vaikkei sitä haluaisikaan, jos se on toiselle tärkeää”.

Ikä ei suoraan näy haluissa

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula ei ylläty kirjeiden sisällöstä.

– Suunnilleen joka toinen nainen kokee seksuaalista haluttomuutta elämänsä aikana. Ikä ei silti tutkimusten valossa tarkoita suoranaisesti seksihalujen vähentymistä, Kontula sanoo.

Osmo Kontula on tutkinut usean vuosikymmenen ajan suomalaisten seksielämää. Hän on myös koonnut laajasti eri ikäisten suomalaisten seksuaalisuutta kartoittavaa Finsex-väestökyselyä.  Sen mukaan yli  60-vuotiaista parisuhteessa elävistä vain noin viidesosa ei ole ollut yhdynnässä viimeisen vuoden aikana. Aika moni siis myös harrastaa seksiä.

– Eikä se, ettei ole ollut yhdynnässä, tarkoita välttämättä seksuaalisuuden katoamista, Kontula lisää.

Hiipuvan halun jäljillä

Vaikka tutkimukset osoittavat, ettei suomalaisten seksi lopu eläkeikään, sen harrastaminen silti vähenee iän myötä. Ainakin, jos asiaa lasketaan yhdyntöjen määrässä. Vaikka ikä ei selitä halujen vähenemistä, sairaudet ja vaivat sentään vähän. Monet varttuneemmat sukupolvet ovat oppineet, että seksi on pikemminkin aviovelvollisuus kuin nautinnon ja itseilmaisun tapa.

– Luulen, että juuri nyt ikääntyvien seksuaalisuus on muuttumassa aktiivisemmaksi, kun ensimmäiset seksuaalisuuttaan nuoresta asti arvostaneet alkavat tulla eläkeikään. Vielä kymmenen vuotta sitten vaikkapa lesket ilmaisivat tutkimuskyselyissä olevansa tyytyväisiä osaansa, mutta nyt tilanne on muuttunut. Yhä useampi leski haluaa löytää uuden kumppanin ja myös kaipaa seksiä, Kontula kertoo. Hänestä kehityssuunta on erinomainen.

– On ihan kansanterveydellistä tutkimusnäyttöä, että seksuaalisesti aktiivisemmat ihmiset ovat terveempiä. Tämä tietysti osittain selittyy sillä, että terveillä on paremmat mahdollisuudet seksiin, mutta silti hyvällä ololla on taipumus kasaantua. Ainakaan tasapainoisesta seksielämästä ei ole minkäänlaista haittaa, Kontula summaa.

Saanko olla ilman?

Mutta palataan haluttomuuteen. Ei kai seksin lopettaminen voi sekään olla haitallista? Tähän kysymykseen Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti törmää aina silloin tällöin vastaanotollaan.

– Aina kun puhutaan seksihalujen sammumisesta, pitää miettiä, mistä kaikesta siinä on kyse. Jos haluton elää parisuhteessa, niin hiipuuko seksittömästä suhteesta  myös läheisyys ja yhteinen kanssakäyminen, Santalahti pohtii.
Hän ei usko, että lähtökohtaisesti olisi olemassa seksuaalisesti haluttomia naisia. Eivätkä miehetkään ole pelkästään yhdyntäkeskeisiä. Silti hän on kohdannut vastaanotollaankin lukijakirjeissä pilkahdelleen asetelman, että mies on se joka ”vonkaa” ja nainen ei halua. Se on hänestä vähän surullinen tilanne, jossa ei ole voittajaa.

– On tietysti hirveän tärkeää pohtia, voiko parisuhteessa tehdä yksipuolisen päätöksen, että nyt ei enää seksiä, kiitos. Suhteessa molemmilla on oma vastuunsa miettiä asia loppuun. Itselle pitää selvittää, miksi haluaa lopettaa seksin, mikä merkitys sillä on ja haluaako sillä kenties säädellä jotakin.

Santalahti myöntää, että seksiongelmat liitossa eivät jää vain petiin, vaan suhteilla on myös suurempi vaara hajota. 

– Kaikilla meillä on kosketuksen kaipuu ja halua saada hyväksyntää. Sen verran primitiivisiä me olemme, että puhumme pitkälti kehomme välityksellä, Santalahti miettii.

Makuuhuoneen myötätuntoterapiaa

Mutta kuvitellaanpa tilanne, jossa seksittömään elämään päätynyt tulisi Tarja Santalahden vastaanotolle aviopuolisonsa kanssa. Siis pariskunta, jossa nainen ei halua ja mies painostaa. Miten Santalahti lähtisi tilannetta purkamaan?

– Ensin täytyy tietysti kartoittaa tilanne, onko kremppoja tai vakavampia sairauksia ja miten pariskunnalla muuten menee, Santalahti aloittaa. Hän on törmännyt pariskuntien kanssa usein ihan käytännön ongelmiin, että toinen vaikkapa nukkuu huonosti, kuorsaa tai rytmi on ihan eri.

– Jaksan aina ihmetellä, mikä ihmeen parisänkypakko meitä oikein vaivaa! Jos on vaikea nukkua toisen kanssa, niin eri sängyt vaan, ei se liitto siihen kuihdu. Ainahan voi tehdä piristäviä vierailuja toisen luokse.

Santalahti muistuttaa, että ikääntymisen myötä etenkin naisten kehonkuva kokee suuria muutoksia. Myös hormonaaliset muutokset voivat hyökätä nopeina ja rajuina, ja joskus vaihdevuosioireet saattavat olla jopa nöyryyttäviä. Silloin puolison suoma arvostus, hellyys ja huomio ovat tärkeässä roolissa. Silti Santalahden mielestä hyvä kumppani ei ole sellainen, joka ymmärtää ja alistuu loputtomiin, vaan sellainen, joka kannustaa toista ilmaisemaan tunteitaan.

– En kuitenkaan ymmärrä, miksi ihmisten pitäisi varta vasten etääntyä toisistaan. Meillä on velvollisuus tehdä tunteistamme tiliä niin itsellemme kuin toiselle. Pelkkä  ”seksi ällöttää minua” -päätös ei oikein riitä. Olenkin usein sanonut, että ihmisten pitäisi harjoittaa enemmän myötätuntoterapiaa. Seksittömyyteen voi löytyä todella isoja traumoja, joita pitää lähteä purkamaan, mutta myös torjutuksi tuleminen on suuri loukkaus. Siihen on hyvä joskus koettaa eläytyä, Santalahti neuvoo.

Muista huoltaa itseäsi

Lääketieteen tohtori, gynekologi Anneli Kivijärvi kohtaa työssään usein haluttomia naisia. Nykyään seksihalujen väheneminen ei hänestä tosin ole enää naisten yksinoikeus.

– Haluttomia miehiä on nykyisin paljon, ja he ovat usein stressaantuneita perheellisiä, joiden vapaa aika kuluu kuntosalilla ja netissä, ei sängyssä peuhaten, Kivijärvi kertoo.
 Naisilla erityisesti vaihdevuodet ovat edelleen ehkä suurin haaste seksihaluille.

– Jos vaihdevuosien muutoksia ei hoideta, naisesta tulee väistämättä haluton. Kuivilla limakalvoilla ja huonolla mielellä seksi ei maistu. Ja tietenkin myös ikääntyvästä miehestä tulee huolehtia. Mikään ei ole naiselle turhauttavampaa kuin mies, jolla olisi intoa mutta ei kykyä. Narunpätkällä biljardin pelaaminen on toivotonta, Kivijärvi huomauttaa.

Vierailija

Ei seksiä, kiitos!

Puoliso joka rakastaa ei lyö! Jos mies ei halua ja taida, ei välitä, eikö hänelläkin ole "velvollisuus" naisensa tyydyttää. Onko rakkaus tuolloin loppunut? On täyttä välinpitämättömyyttä sanoa ei jaksa ei huvita, ei nouse kun oli pitkä istunto. Nuo kaikki on itse tehtyjä esteitä, eikä naisen tarvitse niitä hyväksyä. Tuollainen mies saa mennä haluttomuutensa kanssa, sinne missä haluttaa.
Lue kommentti
Vierailija

Ei seksiä, kiitos!

Ihan hyvä kirjoitus ja erittäin tärkeästä asiasta...mutta mitäköhän terapeutti sitten tekisi kun varhaiskeski-ikäinen nainen on haluttomuuttaan torjunut ja loukannut miestään jo miltei vuosikymmenen ja ajanut toisen lähes masennuksen valtaan...? Muutosta ei ole luvattu eikä sitä ole tapahtunut ja alkaa omat kädetkin jo kyllästyttää... V
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.