”Minulla on asiat paljon paremmin, kuin monella sh-kollegalla. Aidosti hyvä työpaikka ja keskivertoa parempi palkkaus." Mutta mikä on totuuden toinen puoli?

"Työnkuvani vaihtelee todella paljon ja saa keskittyä pääosin vain yhteen asiakkaaseen.

Toki ensihoidon leivissä on sitten myös se toinen puoli. 48 h työvuoro imee mehut todella tehokkaasti. Jatkuvasti pitää tiedostaa se, että voit tulla tapetuksi tai vahingoitetuksi työtehtävissäsi. Tai olet osallisena kolarissa.

Voin kertoa myös sen, ettei todellakaan ole juhlaa kömpiä päivystyskämpän peiton alta talvipakkasilla pihan kautta ambulanssitalliin ja lähteä muutamaksi tunniksi seisomaan tienposkeen ja selvittelemään tieliikenneonnettomuutta.

Eikä ole juhlaa mennä päihderiippuvaisen kämppään, jossa on kaikki eritteet aivan väärissä paikoissa, kengät tarttuu kävellessä lattiaan kiinni ja ilma on sakea tupakansavusta.

Tai ei oikein paljoa naurata elvyttää lasta tai todeta ihmisiä kuolleiksi mitä erilaisimmissa tilanteissa. Tai seurata päivästä toiseen ihmisten sosiaalista hätää. Köyhyyttä, nälkää, päihdeongelmia, sairautta, kuolemaa, väkivaltaa ja kaikkea muuta.

Te ette voi edes arvata, mitä kaikkea näemme.

Tässä ei-arvostetussa ja alipalkatussa työssä olet työparisi kanssa vastuussa ihmishengistä. Lähin lääkäri on meilläkin reilun sadan kilometrin päässä. Kun ihminen kuolee käsiin, ei voi kuin miettiä ja jossitella.

Tai näet ruhjoutuneen ruumiin, päähän itseään ampuneen nuorukaisen, pahoin palaneen ihmisen, amputoituneen raajan, neliraajahalvaantuneen, lapsensa kuolemaa itkevät vanhemmat.

Tai peset ulosteet ja oksennukset sylistäsi, kun joku päättää työntää suolen sisältönsä kahta päätä ulos liikkuvassa autossa ja yrität itse hallita tilannetta edes huonosti.

Mitäpä tuota suotta meille hoitajille maksamaan. Mehän tehdään helppoa työtä.”

Lähde: Etlehti.fin verkkokeskustelu, vierailija

Sairaanhoitajat listasivat etlehti.fin jutussa asioita, jotka tympivät ja ahdistavat työssä. Artikkeli on kirvoittanut kiivaan keskustelun, jossa pohditaan hoitajien työtä, sen merkitystä ja mielekkyyttä.

Lue juttu ja osallistu keskusteluun täällä.

Vierailija

Hoitajan tilitys: "48 tunnin työvuoro imee mehut – ette arvaa, mitä kaikkea näemme"

Alan vaihtamiseen kirjoitettu mielipide on tosi ala-arvoinen. Voihan työnsä epäkohdat tuoda julki, tuodaan täällä sivuilla hulluimpiakin asioita. Jokaisen työssä on varmasti asioita, joita ulkopuolinen ei tiedä eikä ymmärrä. Tekee hyvää nähdä,millaista työ sairaanhoidon ammattilaisen kannalta on, useampi kun vain valittaa miten huonoa on hoito!
Lue kommentti
juuli
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Hoitajan tilitys: "48 tunnin työvuoro imee mehut – ette arvaa, mitä kaikkea näemme"

Olen sanomattoman kitollinen etten ole joutunut tämän kokeiluhoiturin potilaaksi. Tästä lähin kysyn aina jos sairaalan joudun oletko oikea vai valehotiaja. Sekä kiellän ehdottomasti kaikenlaisen leikkimisen hoitjan toimesta lääkitykselläni. Ole pari kertaa jo tyssännyt harjoittelevan hoiturin minulle suunnitellut hoitotoimenpiteet. Pari kertaa hoituri tehnyt vastoin lääkärin kieltoa ja haukkumiset ne on siitä saaneet. Ansaistut. Kaikki, ihan kaikki hoiturikokeilut minä kiellän. Loppu tämä tähän...
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju