”Minulla on asiat paljon paremmin, kuin monella sh-kollegalla. Aidosti hyvä työpaikka ja keskivertoa parempi palkkaus." Mutta mikä on totuuden toinen puoli?

"Työnkuvani vaihtelee todella paljon ja saa keskittyä pääosin vain yhteen asiakkaaseen.

Toki ensihoidon leivissä on sitten myös se toinen puoli. 48 h työvuoro imee mehut todella tehokkaasti. Jatkuvasti pitää tiedostaa se, että voit tulla tapetuksi tai vahingoitetuksi työtehtävissäsi. Tai olet osallisena kolarissa.

Voin kertoa myös sen, ettei todellakaan ole juhlaa kömpiä päivystyskämpän peiton alta talvipakkasilla pihan kautta ambulanssitalliin ja lähteä muutamaksi tunniksi seisomaan tienposkeen ja selvittelemään tieliikenneonnettomuutta.

Eikä ole juhlaa mennä päihderiippuvaisen kämppään, jossa on kaikki eritteet aivan väärissä paikoissa, kengät tarttuu kävellessä lattiaan kiinni ja ilma on sakea tupakansavusta.

Tai ei oikein paljoa naurata elvyttää lasta tai todeta ihmisiä kuolleiksi mitä erilaisimmissa tilanteissa. Tai seurata päivästä toiseen ihmisten sosiaalista hätää. Köyhyyttä, nälkää, päihdeongelmia, sairautta, kuolemaa, väkivaltaa ja kaikkea muuta.

Te ette voi edes arvata, mitä kaikkea näemme.

Tässä ei-arvostetussa ja alipalkatussa työssä olet työparisi kanssa vastuussa ihmishengistä. Lähin lääkäri on meilläkin reilun sadan kilometrin päässä. Kun ihminen kuolee käsiin, ei voi kuin miettiä ja jossitella.

Tai näet ruhjoutuneen ruumiin, päähän itseään ampuneen nuorukaisen, pahoin palaneen ihmisen, amputoituneen raajan, neliraajahalvaantuneen, lapsensa kuolemaa itkevät vanhemmat.

Tai peset ulosteet ja oksennukset sylistäsi, kun joku päättää työntää suolen sisältönsä kahta päätä ulos liikkuvassa autossa ja yrität itse hallita tilannetta edes huonosti.

Mitäpä tuota suotta meille hoitajille maksamaan. Mehän tehdään helppoa työtä.”

Lähde: Etlehti.fin verkkokeskustelu, vierailija

Sairaanhoitajat listasivat etlehti.fin jutussa asioita, jotka tympivät ja ahdistavat työssä. Artikkeli on kirvoittanut kiivaan keskustelun, jossa pohditaan hoitajien työtä, sen merkitystä ja mielekkyyttä.

Lue juttu ja osallistu keskusteluun täällä.

Vierailija

Hoitajan tilitys: "48 tunnin työvuoro imee mehut – ette arvaa, mitä kaikkea näemme"

Alan vaihtamiseen kirjoitettu mielipide on tosi ala-arvoinen. Voihan työnsä epäkohdat tuoda julki, tuodaan täällä sivuilla hulluimpiakin asioita. Jokaisen työssä on varmasti asioita, joita ulkopuolinen ei tiedä eikä ymmärrä. Tekee hyvää nähdä,millaista työ sairaanhoidon ammattilaisen kannalta on, useampi kun vain valittaa miten huonoa on hoito!
Lue kommentti
juuli
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Hoitajan tilitys: "48 tunnin työvuoro imee mehut – ette arvaa, mitä kaikkea näemme"

Olen sanomattoman kitollinen etten ole joutunut tämän kokeiluhoiturin potilaaksi. Tästä lähin kysyn aina jos sairaalan joudun oletko oikea vai valehotiaja. Sekä kiellän ehdottomasti kaikenlaisen leikkimisen hoitjan toimesta lääkitykselläni. Ole pari kertaa jo tyssännyt harjoittelevan hoiturin minulle suunnitellut hoitotoimenpiteet. Pari kertaa hoituri tehnyt vastoin lääkärin kieltoa ja haukkumiset ne on siitä saaneet. Ansaistut. Kaikki, ihan kaikki hoiturikokeilut minä kiellän. Loppu tämä tähän...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: