Tämä on kuvituskuva eikä liity Mairen tapaukseen.
Tämä on kuvituskuva eikä liity Mairen tapaukseen.

Maire on leikkauttanut rintansa ja luomensa. Seuraavana toivelistalla on kasvojenkohotus. Kauneusleikkauspotilaat eivät mielestään havittele ikuista nuoruutta, vaan takaisin omaa luonnollista ulkonäköään.

Maire istuu ujonoloisena kahvilassa. Hän on siro nainen, kaunis ja huoliteltu. Ikäisensä näköinen kuusikymppinen. Mairelle on tehty kauneusleikkauksia, joista tietävät vain kaikkein läheisimmät. Siksi hän esiintyy jutussa muutetulla nimellä.

Maire on pienennyttänyt rintojaan vuosia sitten ja leikkauttanut hiljattain yläluomensa. Tuoreet leikkausarvet ovat siistit. Puolen vuoden päästä niitä ei havaitse kukaan, ei edes Maire itse.

Maire suhtautuu ulkonäköönsä kriittisesti. Jotta ilme piristyisi lisää, hän suunnittelee alakasvojen kohotusta. Toimenpide maksaa lähes 7000 euroa.

– Olen säästänyt sitä varten. Luomet heltisivät halvemmalla, reilulla tuhannella eurolla. Rintaleikkausta en maksanut itse, se tehtiin julkisessa sairaalassa.

Leikkaus lääkkeeksi?

– Vanhuutta pidetään sairauden oireena, jota korjataan, toteaa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen. Hän on kirjoittanut kauneuskirurgiasta kirjan Lihaan leikattu kauneus (Gaudeamus 2008).

Tutkimustaan varten Kinnunen haastatteli kymmeniä kauneusleikkauspotilaita. Osa suhtautui leikkauksiin hoitona vanhuuteen. Osa ajatteli myönteisesti: miksi näyttää 75-vuotiaana 100-vuotiaalta, jos on keinoja näyttää nuoremmalta?

– Eräs 84-vuotias kertoi, että hän oli ansainnut parannuksen ulkonäköönsä, kun oli raatanut muiden eteen. Hän kävi kasvojenkohotuksessa kaksi kertaa.

Moni vanhempi nainen keksi satsata itseensä rankkojen koettelemusten, kuten avioeron, sairauden tai oikeusprosessin jälkeen.

Psyykkistä tilaa hoidettiin kauneustoimenpiteillä.

Oma ulkonäkö takaisin

Maire on käynyt leikkauksissa saadakseen oman ulkonäkönsä takaisin. Siis sen, joka hänellä oli nuorena tyttönä. Silloin posket olivat pyöreät eikä iho roikkunut.

– Sitten kun saan sellaiset kasvot, lopetan. Olen nyt 60-vuotias ja sillä siisti. En halua näyttää nuoremmalta.

Taina Kinnunen kuuli saman monta kertaa tutkimusta tehdessään. Nuoruuden sijaan potilaat halusivat takaisin normaalin ulkonäkönsä. Sitten he olisivat onnellisia.

Karvaimmat pettymykset syntyvät usein muista kuin lääketieteellisistä syistä. Kinnusen mukaan suurin syy tyytymättömyyteen on, että odotukset leikkauksen sosiaalisista vaikutuksista ovat olleet liian suuret.

Rahan haastausta vain satsaus omaan hyvinvointii? Mitä sinä ajattelet kauenuskirurgiasta?

Vastaa alla olevalla lomakkeella ja paina lopuksi "lähetä".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.