Asumistoiveidensa suhteen vanhat ihmiset ovat keskenään enemmän erilaisia kuin nuoret, toteaa vanhuuden tutkija Kirsi Lumme-Sandt Tampereen yliopistosta.

Kun 50–60-vuotiailta kysyy toiveiden vanhenemispaikkaa, vastaukset ovat hyvin erilaisia. Yksi haluaa yhteisön, toinen omaa rauhaa. Yksi haluaa muistisairaanakin upottaa kätensä lankakeriin, toinen inhoaa ajatustakin toiminnallisesta puuhastelusta.

Yhä useammin jo viisikymppiset alkavat puolileikillään kuohuviinilasin ääressä miettiä, että miten ja kenen kanssa haluaisi asua vanhana. Rakennettaisiinko kaverien kanssa yhteinen pihapiiri, jossa on omat asunnot mutta yhteinen piha?

Vanhuksia niputetaan liikaa yhteen ja ajatellaan, että he ovat yhtenäisempi ryhmä kuin ovatkaan.

Kaverin kanssa naapureina

Pyysin muutamia ihmisiä pohtimaan asiaa. Liisa, 63, voisi kuvitella palkkaavansa kolmen muun eläkeläisen kanssa avustajan. Tämä saisi palkkaa ja oman asunnon ja huolehtisi kaikista asukkaista vuorotellen. Tässä kohtaa katse kääntyy maahanmuuttajiin, sillä heidän paristaan löytyy vanhuksia arvostavaa ja aidosti lämmintä suhtautumista.

Salla, 52, voisi asua senioritalossa parin kolmen ystävän kanssa. Tai siis omissa asunnoissa, mutta tuttua ja hyvää seuraa löytyisi läheltä, vaikka kulkeminen olisi hankalaa. Näitä muuttopäätöksiä pitäisi uskaltaa tehdä hyvissä voimissa ja aikaisin.

– Haluaisin, että minulla olisi muistisairaanakin paljon käsityötarvikkeita. Pehmeitä lankakeriä puristeltavaksi ja runsaita nappilaatikoita pengottavaksi. Voisin virkata päivät pitkät, vaikka joku purkaisi sen illalla, hän toteaa.  

Vanhenemisen tutkija Kirsi Lumme-Sandt Tampereen yliopistosta toteaa nämä toiveet tyypillisiksi 50–60-vuotiaille, joilla oikea vanhuus ja avuntarve ovat vielä kaukana. Silloin toiveet ovat myös hieman epärealistisia.

– Mitä vanhempia ihmiset ovat, sitä vaatimattomampia toiveet ovat. Esimerkiksi nuo asumis- ja avunantokimpat onnistuvat harvoin käytännössä, koska avuntarve saattaa tulla hyvin eri aikaan, toisille 70-vuotiaina ja toisille 90-vuotiaina. Myös muistisairaudet tekevät tilanteista erilaisia kuin etukäteen ajatellaan, Lumme-Sandt toteaa.

– Mutta uskon, että tulevaisuudessa ihmiset suunnittelevat ja järjestävät asumistaan ja hoivaansa entistä enemmän itse. Tällä saralla Suomessa on vielä paljon tekemistä!

Robotin hoidossa

Esko, 52, uskoo tekniikan kehitykseen ja pitää omaa autoa erityisen tärkeänä vapauden merkkinä. Hän visioi, että tulevaisuudessa hänellä on robottiauto, joka kuskaa isäntää kesämökin ja kodin väliä. Hoivarobotti auttaa kaikessa, mihin hän ei itse kykene.

– Enää ei tarvitsisi jännittää saanko ajokortin uusittua 75-vuotiaana, kun itsekseen kulkevan sähköautoni takia tätä murhetta ei enää olisi, hän nauraa.

Marja, 46, sanoo asuinpaikkaa tärkeämmmän asian olevan se, että vanhanakin saisi olla oma itsensä. Toivottavasti yhteiskunta ei oletettaisi, että kaikki vanhat ihmiset ovat kiinnostuneita samoista asioista.

– Toivon kodinomaista huonetta enkä halua mennä nukkumaan iltakuudelta! Kaikki pelkäävät sitä, että oman raihnaisuuden lisäksi joutuu kohtaamaan huonoa kohtelua. Paikkakaan ei ole niin tärkeä kuin ihmisarvoinen kohtelu. Laitoskin voi olla kiva, jos henkilökunta on mukavaa. Olen huomannut tämän käydessäni sukulaisia katsomassa.

Tuulikki, 69, haluaisi asua pitkään kodissaan maalla puolisonsa kanssa. Eniten pelottaa se, että jompi kumpi joutuu pakolla toisen omaishoitajaksi.  

– Voisin palkata kotiimme maahanmuuttajan asumaan kanssamme, hoitamaan kotiamme ja meitä. Kiireiset kotihoidon piipahtajat häiritsevät elämän rytmiä eivät tuo siihen mitään sisältöä. Haluan paljon yksityisyyttä ja tilaa ympärilleni. Rakastan tätä kotia ja maisemaa. Tuntuu raskaalta ajatella, että joutuisin jättämään sen ikääntymisen takia.

Kaikki eivät välitä puuhailusta

Mikko, 52, tyytyisi vähään. Hän pohtii, että telkkari todennäköisesti riittäisi viihdykkeeksi. Keskustakämppä, jonka parvekkeella voisi katsella liikennettä ja tupakoida, olisi mahtava lisäbonus. Työuransa autoilun parissa tehnyt mies saisi aikansa kulumaan autoja seuraillen. Elävä taulu olisi aina katsottavissa.   

Eila, 68, toivoo saavansa ikivanhanakin taidetta arkeensa: laulamista, musiikin kuuntelua, mahdollisuutta maalata tai leikkiä väreillä, kuunnella loruja ja runoja. Tanssia, hoitaa kukkia, katsella vanhoja valokuvia ja leikkiä vaikka nukeilla.

Rauni, 68, taas puuskahtaa inhoavansa kaikenlaista pipertämistä ja puuhastelua.

– Toivon, ettei minua pidettäisi omituisena, vaikka en kaipaa puuhapäiviä ja yhteistä small talkia.

Sirkka, 70, muutti hiljattain isosta omakotitalosta uuteen kerrostalokolmioon.
Satsaan nyt naapureihin tutustumiseen. Talossa asuu monta yksinasuvaa, vanhempaa naista. Uskon, että saamme aikaan mukavan ringin viihtymisen, ajanvieton ja turvan kannalta.

– Hyvin useinhan vanha nainen asuu yksin. Silloin täytyy tukeutua toisiin naisiin, siskoihin, serkkuihin, ystäviin.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.