Istuminen ei ole pelkästään toimistotyöläisen synti, vaan paikallaanolo kasvaa iän myötä. Katso, kuinka paljon istut päivässä ja mitä se paljastaa sinusta.

Istumistutkija Arto Pesola tietää paljon suomalaisten istumisesta. Aikuiset istuvat keskimäärin 9 tuntia 7 minuuttia joka päivä. Esikouluikäisten istumisaika päivittäin on 6 tuntia 40 minuuttia.

Istuminen on läsnä arjessamme koko ajan. Sitä on jopa liikaa. Niin paljon liikaa, että säännöllinenkään liikunta ei välttämättä kumoa liiallisen istumisen haittoja, kertoo tuore tutkimus.

Pesola onkin nyt kirjoittanut kirjan, jossa hän kannustaa suomalaisia pieniin tekoihin – vastaiskuna suomalaisten hurjille istumismäärille.

Luomuliikunnan työkirja – istu vähemmän ja ole aktiivinen arjessa on tekijän mukaan työkalupakki fiksuun istumiseen. Vaikka istumistunnit olisivatkin suuret, terveyshyötyjä saa jo pienellä teolla: kun nousee välillä ylös.

Kirjassa esitellään myös neljä eri ryhmää, joihin suomalaiset kuuluvat istumistavoillaan.

Katso, mihin istujaryhmään sinä kuulut

 • Alle 4 tuntia päivässä

  Hienoa, olet erittäin aktiivinen arjessasi! Istut vähän verrattuna väestön keskiarvoon. Jotta pystyt palautumaan arkirasituksista, muista pitää kunnostasi huolta ja myös istua silloin tällöin lepäämään.

 • 4–8 tuntia päivässä

  Loistavaa, pidät kehosi aktiivisena päivän mittaan ja istumisaikasi on sopiva – terveytesi kannalta.
  Muista kuitenkin tauottaa istumista, mutta myös aktiivisuuttasi sopivasti.

 • 8–12 tuntia päivässä

  Hyi, istumisaikasi on melko korkea ja se aiheuttaa sinulle terveysriskin. Muista tauottaa istumistasi. Jos on mahdollista kannattaa myös vähentää istumista, jotta kehosi pysyisi aktiivisena pitkin päivää. Iso osa suomalaisista kuuluu tähän istujaryhmään.

 • Yli 12 tuntia päivässä

  Paha juttu: istumisaikasi on erittäin korkea. Se aiheuttaa sinulle selkeän terveysriskin, sillä kehosi on passiivisena valtaosan päivästä. Saat paljon terveyshyötyjä, jos vähennät ja tauotat istumistasi.

Miten pitkään keho kestää istumista?

 • Heti kun istut alas suurten asentoa ylläpitävien lihasten aktiivisuus loppuu ja energiankulutus laskee lähes lepotasolle.
 • 2 tunnin istumisen jälkeen syömisen jälkeinen verensokeritaso on 45 prosenttia korkeammalla kuin kahden tunnin
  hitaaseen kävelyyn.
 • 4 tunnin istumisen jälkeen ”hyvän” HDL-kolesterolin määrät alkavat laskea jyrkästi.
 • 5 tunnin istumisen jälkeen verensokeria säätelevän insuliinin teho on laskenut 30 prosenttia ja verensokerin siirto lihaksiin vaikeutuu yhä.
 • 12 tunnin istumisen jälkeen veren rasvoja imuroivan entsyymin aktiivisuus on laskenut 90 prosenttia. Insuliinin teho on samalla laskenut 40 prosenttia.

  Lähde: Luomuliikunnan työkirja – istu vähemmän ja ole aktiivinen arjessa, Arto Pesola.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju