Monelle on helpompi nukahtaa pienen pillerin avulla kuin pyöriskellä punkassa unta odottamassa. Onko lääkeuni terveysvaara?

1.Ovatko unilääkkeet ja nukahtamislääkkeet sama asia?

Ovat ja eivät. Unilääkkeet ovat bentsodiatsepiinien lääkeryhmään kuuluvia lääkkeitä ja nukahtamislääkkeet niiden kaltaisia valmisteita. Molemmat vaikuttavat keskushermostossa samoin mekanismein, mutta esimerkiksi vaikutuksen alkamisaika ja kesto vaihtelevat lääkkeittäin.

2. Sain univaikeuksiini lääkettä, jonka vaikuttava aine on nimeltään tsopikloni. Onko se nukahtamislääke?

On. Tsopikloni on yksi kolmesta niin sanotusta ­z-lääkkeestä, joita käytetään nimenomaan nukahtamisvaikeuksiin. Kaksi muuta ovat nimeltään tsolpideemi ja tsaleploni.

Z-lääkkeet alkavat tehota nopeasti, jopa 10–15 minuutissa tabletin otosta. Siksi annos on syytä ottaa vasta nukkumaan mennessä.

3. En saa unta ilman nukahtamislääkettä. Olenko ­riippuvainen siitä?

Saatat olla. Kaikkiin bentosodiatsepiineihin ja niiden johdoksiin liittyy riippuvuusriski ja sietokyvyn eli ­toleranssin kasvu.

Unen päästä ei saa kiinni ilman lääkettä, ja lääkkeen loppuminen voi aiheuttaa vieroitusoireita. Niitä ovat ­ahdistunut ja kuumeinen olo, hikoilu ja univaikeuksien paheneminen. Jos sietokyky lääkkeelle alkaa kasvaa, lääkärin määräämä annos ei tahdo enää riittää. Lääke­purkista pitää ottaa useampi nappi unen takeeksi.

Riippuvuus ja toleranssi ovat merkkejä lääkekierteestä, joka pitää katkaista. Siinä tarvitset lääkärin apua.

4. Vahingoittavatko nukahtamislääkkeet muistiani?

Tästä asiasta tiedetään yhä liian vähän. Lähes kaikki tutkimukset on tehty potilailla, jotka ovat käyttäneet nukahtamislääkettä enintään kolme kuukautta.
Viitteitä haitoista sen sijaan on. Nukahtamislääkkeiden vuosia kestävä käyttö saattaa altistaa dementialle.

5. Kenelle nukahtamislääkkeet sitten sopivat?

Ensisijaisesti niille, joiden nukahtamisvaikeudet ovat tilapäistä laatua. Unettoman elämässä on meneillään esimerkiksi kriisi tai suruvaihe. Silloin viikon tai kahden lääkekuuri on parempi vaihtoehto kuin se, että ei nukkuisi ollenkaan.

Jatkuvassa käytössä nukahtamislääkkeet sopivat vain pienelle ryhmälle unettomia. Tällaisia idiopaattiseen unettomuuden muotoon sairastuneita on kaikista unihäiriöisistä vain noin 5 prosenttia. Heidän nukahtamisvaikeutensa on sitä luokkaa, että ilman lääkettä he eivät nukkuisi ollenkaan.

6. Lääkäri uusi nukahtamislääkereseptini pitkin ­hampain ja tarjosi tilalle masennuslääkettä. Miksi? Enhän minä ole masentunut!

Pitkään kestäneessä uniongelmassa tietynlaiset masennuslääkkeet toimivat toden totta paremmin kuin nukahtamislääkkeet. Masennuslääkettä, kuten mirtatsapiinia tai doksepiinia, otetaan iltaisin vain murto-osa verrattuna siihen, että hoidettaisiin masennusta.

Masennuslääke on turvallisempi kuin nukahtamis­lääke: se ei koukuta eikä johda lääkekierteeseen.

Tavallista pienempinä annoksina masennuslääkkeet väsyttävät vaikuttamatta mielialaan suuntaan tai toiseen.

Lääkärisi ehdotuksella ei siis ollut mitään tekemistä masennuksen kanssa.

7. Onko lääkeuni yhtä laadukasta kuin ­luonnollisesti tullut uni?

Ei yleensä ole. Viikon tai parin käytössä, kun ­jokin äkillinen syy valvottaa, nukahtamislääkkeet auttavat nukkumaan eheämpää unta. Mutta jos lääke jää päälle, unen laatu heikkenee.

Syvän unen vaiheiden sekä unien näkemiseen liittyvien REM-unijaksojen määrä vähenee ja unesta tulee kevyempää. Yöunien pituus saattaa lisääntyä, mutta unen laatua se ei paranna.

8. Nukahtamislääkkeitä käyttävä tuttu kolaroi aamun työmatkaliikenteessä. Vaikuttaako illalla otettu lääke ajokykykyyn vielä aamullakin?

Kyllä. Nukahtamislääkkeiden haitat ajokykyyn ja tarkkuutta vaativiin tehtäviin ovat alkaneet paljastua vasta hiljattain. Aiemmin luultiin, että auton rattiin voi aamulla lähteä huoletta, vaikka olisi edellisen yön nukkunut napin avulla.

Tsopiklonin käyttäjien suorituskyky- ja muisti­testeissä on havaittu, että lääkkeen käyttäjä on vielä 10 tunnin kuluttua tabletin ottamisesta lääketokkurassa. Hän suoriutuu ajosimulaattorikokeesta yhtä heikosti kuin jos olisi 0,5–0,8 promillen alkoholi­humalassa.

Aamuliikenteessä autoilee kymmeniätuhansia nukahtamislääkkeiden käyttäjiä. Heistä moni on ottanut lääkkeensä ehkäpä iltakymmeneltä, herännyt aamuyöstä, napsaissut toisen tabletin nukahtaakseen uudestaan ja lähtenyt aamukahdeksalta autonrattiin.

9. Heräsin aamulla ulkovaatteet ylläni – kuin olisin käväissyt lenkillä kesken yöunieni. Pelottaa! ­Onko syy käyttämässäni nukahtamislääkkeessä?

Se on mahdollista. Nukahtamislääke tsolpideemin haittoja on unissakävelyn riski. Aamulla unissaliikkuja ei muista, missä on käynyt ja mitä on tehnyt.
Tsolpideemista on äskettäin havaittu sekin, että naiset sietävät sitä vain puolet siitä annoksesta, jonka miehet sietävät.

Yhdysvalloissa naisten suurin sallittu tsolpideemi­annos on pudotettu 5:een milligrammaan, kun miehillä se on 10 mg. Suomessa 10 milligramman annos on käytössä sukupuoleen katsomatta.

Lääkkeestäsi on sinulle selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä, ja unissakävelykohtauskin voi uusiutua. Älä ota lääkettä enää, vaan lähde lääkäriin, jos koet tarvitsevasi apua unentuloon.

Asiantuntijana professori, neurologian dosentti ja unitutkija
Markku Partinen Helsingin yliopistosta ja Helsingin Uniklinikalta.

Tiesitkö tämän melato­niinista?
l Apteekin reseptittömästä melatoniinista ei ole juurikaan hyötyä unettomuuden omahoidossa.
l Tehottomuus johtuu muun muassa siitä, että melatoniinipakkausten lääkkeenotto-ohjeet perustuvat vanhentuneeseen tutkimustietoon. Ohjeet ottoajoista heittävät tuntikausilla.
l Melatoniini kuuluisi ottaa alkuillasta viiden kuuden ­aikaan eli hyvissä ajoin ennen hämärän tuloa – ­ei ”lähellä nukkumaanmeno­aikaa” kuten pakkausohjeissa väitetään.
Lähde: Markku Partinen

Hevonen vanhainkodin virkistyspäivässä. Hevonen kuntouttamassa liikuntakyvytöntä tai masentunutta. Hummat hoitavat ihmisiä, mutta mihin se perustuu? Entä miten hevonen kohdataan?

Oli aika, jolloin hevosen pärähdys oli Ulla Linjama-Lehtisen mielestä pelottavaa. Hän oli masentunut ja kaipasi elämäänsä uudenlaisia virikkeitä. Hän päätti ryhtyä ratsastamaan vaikka se pelotti. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin Ulla, sosiaalialan ammattilainen, tekee töitä hevosten kanssa.

– Hevoset ovat opettaneet minulle kärsivällisyyttä, läsnäoloa ja toisten kuuntelua.

Vauhti hidastuu

Koska oma masennus vei Ullan aikoinaan hevosten pariin, hän haluaa nykyään auttaa muita mielenterveyskuntoutujia. Hän perusti kymmenen vuotta sitten Pollesta potkua ry:n, joka järjestää Uudellamaalla sosiaalipedagogista toimintaa hevosten kanssa.

– Olen koulutukseltani sosiaalityöntekijä ja teen tätä hevoshommaa sosiaalipedagogisten silmälasien takaa. Opettelemme täällä asiakkaiden kanssa hevosten avulla luottamusta, vastuuta, vuorovaikutusta ja omien rajojen vetämistä. Niissä kaikissa hevonen on aivan loistava kumppani, Ulla Linjama-Lehtinen kertoo.

Pollesta potkua -yhdistyksen asiakaskunta on värikästä. Osa on masentuneita, osa etsii oivallusta johonkin elämänmuutokseen tai vain muuten vain kokee tarvetta eläinten kanssa puuhasteluun.

– Aloitamme aina ihan perusasioista, siitä miten kohdataan eläin. Hevonen on herkkä aistimaan erilaisia tunteita, eikä yleensä siedä hätiköintiä tai epäjohdonmukaisuutta. Yleensä haastavinta onkin saada ihmiset pysähtymään ja syventymään itseen. Siihen hevoset ja luonto on hyvä apu. Me kun emme voi hidastaa luonnon rytmiä, vaan meidän on sopeuduttava siihen.

Ohjat omiin käsiin

Hevosia käytetään apuna myös fysioterapiassa. Kajaanilainen fysioterapeutti Sanna Mattila-Rautiainen on työskennellyt ratsastusterapeuttina yli 20 vuotta. Hän on uransa aikana nähnyt konkreettisesti, kuinka hevonen kuntouttaa. Matilaisen mielestä avainasemassa on liike. Ratsastusterapiassa ratsastaja ei pyri millään tavoin vaikuttamaan hevosen etenemiseen, vaan ottaa vastaan hevosesta välittyvät liikkeet.

– Hevonen tuottaa minuutissa noin 100 liikeimpulssia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin ihmisen kävelyssä.

Mattila-Rautiaisen mukaan ratsastusterapia on lempeää mutta tehokasta. Parhaimmillaan se opettaa ihmisen vaikka uudelleen kävelemään.

Ulla Linjama-Lehtinen näkee työssään vähän samanlaisia saavutuksia. Tosin fyysisten ponnistusten sijaan henkisiä.

– Hevosten kanssa toimiminen on aika vapauttavaa. Ne vaativat toimintaa ja hyväksyvät ihmisen sellaisena kuin hän on. Parhaimmillaan tämän kautta voi saada oman elämän taas omiin käsiinsä ja oppii luottamaan siihen, että omat jalat kantavat.

Lue lisää Ulla Linjama-Lehtisestä uudesta ET-lehdestä 17/2017. 

Kookosöljyn purskutteleminen suussa on vanha juttu. Myös yrttejä voi purskutella.

Jossain vaiheessa vuotta Suomeenkin tuli tohinalla oil pulling -ilmiö. Se tarkoittaa, että kookosöljyä purskutellaan hyvinvoinnin nimessä suussa.

Mutta kuinka moni on purskutellut suussaan yrttejä? Oreganoa tai esimerkiksi pinaattia?

Se vasta onkin terveellistä – ja kaiken puolin suotavaa. Niiden kanssa kannattaa olla kuitenkin sen verran huolellinen, että tarkastaa tuoreesta yrtistä sopivuuden purskutteluun. Sekä mahdollisesti makua täytyy laimentaa vedellä.

Vaikka purskutteleminen ei parantaisi tautia, antaa yrttien pureskelu ainakin raikkaan hengityksen.

Ja ennen kaikkea yrttejä kannattaa suunnata ääntä kohti ruokanautinnon vuoksi.

– Tuoreita, vihreitä yrttejä suositellaan lisättäväksi ruokavalioon, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo luettelee.

Hän nostaa esiin erityisesti salvian, joka on Suomessa huonosti tunnettu, mutta tehokas tulehduksien ehkäisijä.

Salvia saattaa tehota hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta väkevää purskutteluvettä.

Antiseptista salviaa on käytetty myös hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin.

Näin lisäät yrtit ruokaan

Toinen tulehduksia tehokkaasti lievittävä yrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikka rosmariinikylpy.

Yrtit lisätään kypsennettä­vään ruokaan aina loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Salviasta maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Pinaattia – ja maha kiittää!

Pinaatti kannattaa ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä. Sen sisältämien glykoglyserolipidien on huomattu suojaavan suolen
pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.

Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa nauttia säännöllisesti pinaattikeitosta ja silputa kasvin vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Pinaatti sisältää runsaasti erilaisia keholle hyvää tekeviä ominaisuuksia, joilla on arveltu olevan vaikutuksta myös ikääntyvien silmien sarveiskalvon rappeutumisen ehkäisemisessä ja torjumisessa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat nykyisin tärkeitä tutkimuskohteita.

Lähteet: www.kasvikset.fi, Peltola, Aili: Suuri yrtti- ja maustekirja, WSOY 1988, ja Rautavaara, Toivo: Terveysteetä luonnonkasveista, WSOY 1982.
 

Vierailija

Yrttejä suuhun ja purskuttele tulehdukset pois!

Kuvassa houkuttelevan näköisiä yrttejä. Pitäneepä kohta, kun keväälle käännytään, hankkia tommoset omalle ikkunalle ruokapöydän eteen. Siitä niitä on helppo napsia ruokaan kuin ruokaan mausteeksi ja vaikka leivän päälle aamupalalla ja onhan noista silmäniloakin. Myös tutut ExoticGardenin ja Korpikangas Siemenen kevät-kuvastotkin jo saapuivat ja niistä sitten voi alkaa, ellei tilaamaan, niin ainakin ihailemaan tulevan kesän kukkakauneutta. -Elisa
Lue kommentti