Pierua ei ole mitään syytä pidätellä. Kuva: 123RF
Pierua ei ole mitään syytä pidätellä. Kuva: 123RF

Hävettääkö sinuakin, kun paukku pääsee? Ihan turhaan.

Kaasujen päästeleminen on täysin luonnollinen kehon toiminto. Elämä ilman pieruja on huolestuttavampaa, kirjoittaa Huffington Post.

Lehti listaa seitsemän syytä, miksi pierun päästäminen kannattaa.

Seuraavan kerran älä siis ujostele, kun paukku tulee!

Lue myös! Epämääräisiä ruoansulatusvaivoja? Syy voi olla tässä bakteerissa

1. Suolisto tykkää

Joskus pierua haluaa välttää kuin kiusallista tilannetta, mutta minkään asian pidätteleminen ei ole pitkällä aikavälillä hyväksi keholle. Varsinkin, jos ruoansulatusongelmat ja vatsakivut vaivaavat, pierun tukahduttaminen voi aiheuttaa lisää ikäviä pulmia.

2. Turvotus vähenee

Jos ison aterian jälkeen olo tuntuu turvonneelta, jumiin jäänyt kaasu voi olla yksi syyllinen tähän.
Useimmilla ihmisillä turvotus lisää hetkellisesti painoa ja aiheuttaa tukalan, paisuneen olon. Tässä tilanteessa vaatteetkin saattavat tuntua tiukemmalta.
Tämä ei ole vaarallista, sillä mahaan on jäänyt kaasua. Kun se pääsee ulos, turvotus vähenee ja epämukava olo paranee.

Vinkki! Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon

3. Haju on hyväksi

Mitä, voiko pahalta haiseva pieru olla jossain määrin hyväksi? Kyllä. Kuulostaa oudolta, myönnetään, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että pierun mukana vapautuvat rikkivety-yhdisteet voivat suojella ihmisiä myöhemmin joltain sairauksilta.
Mädän kananmunan haju ei monia miellytä, mutta se voi torjua esimerkiksi sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Helsingin Sanomien mukaan kaasu muun muassa rentouttaa verisuonia ja laskee verenpainetta.

4. Ruokavalio tasapainottuu

Pierun avulla voi jopa saada ruokavalio tasapainoon.  Se voi antaa vihjeen siitä, mitä elimistösi tarvitsee tai mitä sinne on kerääntynyt liikaa. Erilaiset elintarvikkeet nimittäin tuottavat erilaista kaasua. Joskus esimerkiksi punaisen lihan liiallinen syönti voi tuottaa todella pahaa hajua, joka yrittää kertoa, että lihan syöntiä olisi syytä välttää.

5. Se kertoo hyvistä bakteereista

Huffington Postin mukaan laihat ihmiset paukuttelevat enemmän. Toisin sanoen tämä voi tarkoittaa sitä, että terveellisen elämän hintaan kuuluu myös pahanhajuisempi ruoansulatusprosessi. Monet kaalit, kuten kukkakaalit ja ruusukaalit, aiheuttavat helposti suolistokaasuja. Esimerkiksi hapankaalissa on paljon hyviä lactobasillus-bakteereja, jotka vaikuttavat suotuisasti esimerkiksi vastustuskykyyn. Kaikille kaali ei kuitenkaan sovi, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville.

Suosittelemme! Ravitsemusasiantuntija vastaa: Kenelle kaali ei sovi?

Kuva: 123RF
Kuva: 123RF

6. Ennakoi lääkärireissua?

Pierut ovat yksi kehon toiminnoista, joita ei voi paeta. Eikä niitä kannatakaan. Ilmavaivat voivat paljastaa jotain terveydentilastasi ja antaa merkkejä mennä lääkäriin. Vaikka lääkärinkäynnit eivät ole aina mukavimmista päistä, kukapa ei haluaisi saada ennakkoon tietoa niistä.
Erittäin pahalta haisevat, usein vaivaavat pierut saattavat siis joskus paljastaa erilaisia sairauksia, kuten laktoosi-intoleranssin tai suolistosyövän.

7. Vapauttava tunne

Jokainen on kokenut sen joskus: ei ole mitään parempaa tunnetta, kun saa vapauttaa pitkäaikaisen pierun. Liian pitkään pidättäminen voi pahimmillaan tehdä ihmisestä pahantuulisen ja väsyneen. Älä siis häpeä kaasujasi, vaan anna paukkua!

Nämä vatsaoireet ovat vakavia: "Lääkäriin pitää ottaa yhteyttä heti"

Oletko yllättänyt pierun, tämän pahalta haisevan elintoiminnon hyödyistä?
Kerro pierukokemus, hyvässä tai pahassa, alla olevassa lomakkeessa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti