Monet lääkkeet aiheuttavat auringon vaikutuksesta iholla punoitusta, kutinaa ja kirvelyä. Katso jutun lopusta kattava lista lääkkeistä, jotka vaativat auringolta suojautumista.

Onko sinulla menossa tetrasykliini- tai doksisykliinikuuri? Vai käytätkö iholle annosteltavaa tulehduskipulääkettä? Silloin kannattaa suojautua erityisen hyvin auringolta. Nämä lääkeaineet voivat nimittäin herkistää ihon auringon säteilylle ja iho saattaa palaa huomattavasti tavallista nopeammin.

Auringon kanssa reagoivat lääkkeet ovat pääosin suoraan iholle käytettäviä tai suun kautta otettavia reseptilääkkeitä. Myös jotkut itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia auringossa.

Myös rohdokset saattavat reagoida auringon kanssa. Tällainen on esimerkiksi mäkikuisma.

Iho palaa tai seurauksena on allerginen reaktio

Eräät lääkkeet imevät iholla UV-säteilyä, minkä vuoksi iho voi palaa tavallista herkemmin. Joissakin tapauksissa lääkeaine muokkautuu iholla niin, että iho alkaa muodostaa sille vasta-aineita. Silloin seurauksena on allerginen reaktio: iho kutisee ja punoittaa, ja siihen saattaa nousta näppylöitä.

Lääkepakkauksissa on aina tieto mahdollisesta yhteisvaikutuksesta auringon kanssa.

Lue myös: Suojaako rusketus?

Aurinkoisella säällä iho on siis suojattava. Riittääkö aurinkovoide?

– Parempi on käyttää pitkähihaista ja pitkälahkeista vaatetta. Ne alueet, joita ei saa peittoon, kannattaa suojata huolellisesti korkeakertoimisella aurinkovoiteella. Hyvin herkistävien lääkkeiden kohdalla tämä kannattaa tehdä myös pilvisellä säällä, sillä UV-säteily vaikuttaa myös silloin, sanoo lääketiedon koordinaattori Leena Äyräpää Yliopiston Apteekista.

Tärkeä vinkki! Näin otat aurinkoa turvallisesti

Jos reaktio on voimakas, mene lääkäriin

Auringon säteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutus on yksilöllistä; jotkut saavat oireita, toiset eivät. Yleensä oireet ovat lähinnä kiusallisia, mutta toisinaan ne voivat olla niin voimakkaat, että niistä kärsivä hakeutuu lääkäriin. Joissakin tapauksissa, joskin hyvin harvoin, valoherkkyys saattaa jäädä päälle, vaikka lääkkeen käyttö lopetettaisiinkin.

– Lääkitystä ei kannata lopettaa omin neuvoin, vaan lääkäri arvioi, miten tilanteessa on parasta toimia ja onko syytä esimerkiksi vaihtaa lääkettä.

Jos iho on päässyt palamaan auringonvalon ja lääkkeen yhteisvaikutuksesta, sitä voi hoitaa niin kuin auringon polttamaa yleensä. Kylmät kääreet, viilentävät geelit ja tulehduskipulääke helpottavat oloa. Jos kyseessä on allerginen reaktio, oireita voidaan hoitaa antihistamiineilla.

Lisätietoja auringon ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista antavat apteekit.

Suojaudu auringolta, jos käytät näitä lääkkeitä:

• Antibiooteista muun muassa tetra- ja doksisykliini
• Akne- ja psoriaasilääkkeistä muun muassa sisäisesti käytettävä retinoidi ja iholle annosteltava bentsoyyliperoksidi
• Tulehduskipulääkkeistä etenkin iholle annostelut geelit tai voiteet. Ketoprofeenigeeli on siirretty itsehoitolääkkeestä reseptilääkkeeksi auringolle altistavan vaikutuksen vuoksi. Ketoprofeenitableteilla haittaa ei juurikaan ole.
• Psyykenlääkkeistä muun muassa trisykliset masennuslääkkeet ja klooripromatsiini
• Sydän- ja verenpainelääkkeistä muun muassa nesteenpoistolääkkeet kuten tiatsididiureetit ja rytmihäiriölääkkeet kuten amiodaroni
• Sienilääkkeistä muun muassa vorikonatsoli
• Suun kautta otettavista diabeteslääkkeistä muun muassa glimepiridi
• Epilepsialääkkeistä muun muassa karbamatsepiini
• Huuliherpeslääkkeistä etenkin asikloviiritabletit, joita saa myös ilman reseptiä.
• Atooppiseen ihottumaan tarkoitetuista lääkevoiteista muun muassa takrolimuusi
• Hormonilääkkeistä estrogeeni voi aiheuttaa iholle maksaläiskiä
• Rohdosvalmisteista etenkin mäkikuisma

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju