Maksakirroosia pidetään alkoholistien sairautena, mutta riski sairastua kirroosiin kasvaa jo yllättävän pienellä kulutuksella.

Arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia, ja esimerkiksi vuonna 2012 alkoholimaksasairauteen kuoli 1099 henkilöä. Määrä on kasvussa. Kuolleisuus alkoholimaksakirroosiin on EU-maista suurimpia.

– Jatkuva alkoholinkäyttö johtaa rasvamaksan kehittymiseen. Jos alkoholinkäyttö jatkuu, se voi johtaa tulehdukselliseen rasvamaksavaurioon ja maksakirroosiin. Alkoholihepatiitti on pitkäkestoiseen ja runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyvä maksasairaus. Suomessa arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia, HYKS:n gastroenterologian klinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä kertoo.

– Pitkällinen alkoholinkäyttö vaurioittaa myös muita elimiä kuten hermostoa, aivoja, sydäntä ja haimaa sekä aiheuttaa neuropsykiatrisia ongelmia. Lisäksi se altistaa useille eri syöville, kuten ruokatorvi-, haima-, rinta- ja paksusuolisyövälle, Färkkilä jatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä enemmän alkoholia juo, sitä suuremmalla riskillä aiheuttaa itselleen maksavaurion. Riski kasvaa jo, jos juo päivittäin kolme pulloa keskiolutta tai vastaavan määrän alkoholia eli yli 30 grammaa vuorokaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tuntuu siltä, että alkoholinkäyttösi ylittää helposti riskirajan pikkujoulukautena, allaolevilla vinkeillä voit vähentää kulutusta.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Näin vähennät

• Vaihda miedompaan, laimenna juomaa, juo välillä vettä tai limsaa.
• Vaihda iso tuoppi pieneksi.
• Tee juomisen välillä muuta, esimerkiksi tanssi, heitä tikkaa, puuhastele jotain.
• Jätä kierroksia väliin – tilaa ja juo hitaammin kuin muut pöytäseurueessa.
• Ruokaile ennen juomista tai juodessasi – älä juo tyhjään vatsaan.
• Opettele kieltäytymään tarjotusta alkoholista.
• Laske sopiva aikaraja annosta kohden ja pidä siitä kiinni, esimerkiksi vain yksi annos tunnissa.
• Tunnista tilanteet, jolloin kiusaus on suurimmillaan.
• Mieti etukäteen syy aikaiselle lopettamiselle.
www.paihdelinkki.fi

En ole lainkaan opetellut käymään alkossa, enkä käyttämään alkoholia. Jos joskus, eli pari kolme kertaa vuodessa osun juhlaan jossa nostetaan malja, se on siinä. En ymmärrä mikä tekee niin arvostetuksi tuota viinien lipittelyä, että jollakin saattaa mennä viikonlopussa useampi pullo.

Kuin minua ärsyttää täällä jatkuvasti tekstien välissää seilaavat alkoholimainokset. Ei ainakaan tuolla lailla saada kuria heikkojen ihmisten alkoholin käyttöön. Sitä tuodaan nykyään joka puolelta silmille asti.

Onneksi en tunne minkäänlaista viehtymystä asiaa kohtaan. Lapsuuden ja entisen avioliiton muitot elämisestä alkoholin suurkuluttajan kanssa on vielä kirkkaana mielessä.

No juu, juttu oli "hieman" osoitteleva. Ranskalaiset ovat perinteisesti juoneet viiniä ruokajuomana ja taitaa siihen välimerelliseen ruokailuunkin viini kuulua. Eivät taida silti maksakirroosiin kuolla pääsääntöisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla