Punkit ovat jo liikkeellä. Punkin purema ei yleensä ole vaarallinen, mutta borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen oireet on hyvä tietää.

 • 1. Miksi puutiaisten kanssa kannattaa olla varovainen, LKT, dosentti Miikka Peltomaa?

– Ne levittävät pääasiassa kahta eri tautia, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.
Yleisempi borrelioosi on bakteerin aiheuttama tulehdussairaus, joka aluksi saa aikaan laajenevan ihottuman puutiaisen pureman ympärille, lämmön nousua ja kivuliaisuutta.

Levinneessä vaiheessa oireina ovat mm. hermo- ja niveltulehdukset ja esimerkiksi kasvohermohalvaus.

– Suomessa harvinainen puutiaisaivokuume alkaa influenssan kaltaisilla oireilla. Sen jälkeen on noin viikon oireeton aika, jonka jälkeen tulevat aivotulehdusoireet.

Alussa on keskittymiskyvyttömyyttä, ärtyneisyyttä ja muita mielialahäiriöitä. Sen jälkeen voi esiintyä rajujakin aivojen toimintahäiriöitä, kuten halvauksia. Kolmasosalle potilaista jää pysyviä oireita.

 • 2. Miten yleisiä puutiaisaivokuume ja borrelioosi ovat?

– Borrelioosia todetaan vuosittain 2000–3000 tapausta. Puutiaisaivokuume on harvinainen; sen saa keskimäärin 30–40 suomalaista vuodessa.

Vaikka puutiaisaivokuumeen levinneisyysalue manner-Suomessakin näyttää viime vuosina jonkin verran laajentuneen, edelleen tartunnoista valtaosa on saatu Ahvenanmaalla.

Puutiaisaivokuume on lisääntymään päin. Viime vuonna tautitapauksia oli 47.

 • 3. Miten borrelioosilta voi suojautua?

– Puutiaisia on erityisesti ruohikkoisissa ja matalakasvustoisissa maastoissa.

Paras tapa on välttää ihokosketusta puutiaisen kanssa suojaamalla itsensä kunnolla vaatteilla ja kengillä.

Illalla kannattaa tehdä niin sanottu punkkisyyni, mielellään kaverin kanssa, jolloin tavoitetaan itselle vaikeammin tarkistettavat ihoalueet.

 • 4. Entä puutiaisaivokuumeelta?

– Suojaavat vaatteet estävät sitäkin tartuntaa. Puutiaisaivokuumetta vastaan on saatavilla tehokas ja turvallinen rokote. Rokote tarjotaan kansallisen rokoteohjelman osana ilmaiseksi kaikille yli 3-vuotiaille pysyvästi Ahvenanmaalla asuville.

Rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen on merkittävä.

Useimmat manner-Suomessa asuvat eivät tarvitse puutiaisaivokuumerokotetta.

Vaikka puutiaisaivokuumevirusta on joissakin yksittäisissä paikoissa mantereellakin, riski saada sairaus on häviävän pieni.

Jos rokotteen tarvitsee, sen saa lääkärin reseptillä apteekista. Perusrokotussarjaan tarvittavat 3 rokotetta maksavat yhteensä noin 100 euroa.

 • 5. Entä jos menee Baltiaan tai Keski-Eurooppaan vaellusmatkalle?

– Puutiaisaivokuumetta esiintyy näissä maissa huomattavasti enemmän kuin meillä, ja esimerkiksi Itävallassa rokote kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan kaikille.

Jos menee näihin maihin satunnaisena turistina ja eikä liiku luonnossa, tartuntariski on hyvin pieni, mutta jos vaikkapa telttailee tai vaeltaa luonnossa, niin rokote voi olla tarpeen.

 • 6. Miten punkki irrotetaan, jos se on jo jäänyt kiinni ihoon?

– Otetaan kynnen kärjillä kiinni puutiaisen ja ihon välistä ja pyöritellään hetken aikaa edestakaisin, niin se irtoaa.

Punkkipihdeillä se onnistuu myös hyvin, ja ne kannattaa hankkia, jos vaikka kesämökki on paikassa, jossa punkkeja esiintyy.

Rasvaa ei ole hyvä käyttää: puutiainen voi oksentaa puremakohtaan ja borrelioosin tartuntariski suurenee.

Borrelioosin tartuntariski on lähes olematon, jos puutiainen on ollut kiinni alle kahdeksan tuntia.

Aivokuumevirus sen sijaan tarttuu pian puutiaisen pureuduttua ihoon, edellyttäen tietysti, että punkki sattuu olemaan viruksen kantaja.

 • 7. Koska on syytä mennä lääkäriin?

– Jos puutiainen on purrut ja siitä viikon parin kuluessa puremakohtaan tulee laajeneva ihottuma, jonka läpimitta on vähintään viisi senttiä. On myös syytä käydä lääkärissä, jos niin ikään parin viikon sisällä nousee lämpöä ja tuntee itsensä kivuliaaksi ja heikoksi. Nämä oireet usein kertovat borrelioositartunnasta.

Mahdollinen puutiaisaivokuume vie yleisvoinnin niin huonoksi, että potilas varmasti hakeutuu lääkäriin.

 • 8. Miten borrelioosia hoidetaan?

– Alkuvaiheen borrelioosi paranee suun kautta otettavalla antibioottikuurilla.

Levinnyt tulehdus hoidetaan useimmiten suonensisäisesti annetulla antibiootilla.

Borrelioosi on pääsääntöisesti hyvin parantuva sairaus, ja vakavat, pitkäaikaisesta sairastamisesta johtuvat seuraukset ovat harvinaisia.

Suojaudu:

•    Käytä maastossa kumisaappaita, jos mahdollista.
•    Pidä pitkälahkeisia housuja ja työnnä lahkeet sukkien sisään.
•    Laita vaatteisiin hyönteiskarkotetta.
•    Pyydä illalla kaverilta apua punkkitarkastukseen. Älä unohda taipeita, hiuspohjaa ja selkää.

Tiesitkö?

 • Punkkeja on oikeasti monenlaisia, ja vain yksi niistä, puutiainen, levittää näitä kahta tautia
 • Puutiaisesta ja sen levittämistä taudeista on netissä tarjolla hyvää, mutta myös  paljon epäasiallista tietoa.
 • Luotetttavia lähteitä ovat esimerkiksi: kotimainen dosentti Jarmo Oksin ylläpitämä www.punkki.net sekä eurooppalainen www.eucalb.com.
Vierailija

Suojaudu punkeilta

Borrelioosi ry:n sivuilta voi lukea borrelioosiin sairastuneiden tapauksia ja niistäkin käy ilmi,etteivät antibiootit suinkaan auta aina.Myös Jarno Ahosen borrelioosikirjaa voi suositella. Suomessa ei oikein osata vielä hoitaa borrelioosia ja tapauksia on paljon,ne eivät todellakaan ole harvinaisia.
Lue kommentti

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti