Poiminta
ET:n omalääkäri Risto Laitila vastaa yleisimpiin terveyskysymyksiin uudessa videosarjassa!

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, milloin kannattaa epäillä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Hän käy läpi myös vajaatoiminnan hoidon pääperiaatteet. Milloin niin sanottua yhdistelmähoitoa kannattaa kokeilla? 

Vierailija

Riston vastaanotolla: Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan? Katso video

Eräs parhaita esityksiä asiasta tämä video, vaikka kriittisesti näihin yleensä suhtaudunkin. Samoin mainittu Ville Pöntysen kirjoitus lyhyydestään huolimatta loistava, Nyttemmin tuli engantia lukeville mainio potilaslähtökohtainen yleisiä valheita eli "myyttejä" kumoava kirjoitus: http://www.thyroiduk.org.uk/tuk/thyroid_articles/myths.html Videolla särähtää korvaan vanha tyroksiinin toimimattomuuden vähättely. Pelkkä DIO2-mutaatio estää T4->T3-muuntumista 15 prosentilla potilaista ja...
Lue kommentti
25% T3-hormonia

Riston vastaanotolla: Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan? Katso video

Toivottavasti saksalainen THYROID TRANS ACT -tutkimusohjelma saa perinpohjin vinksahtaneen kilpirauhashoidon raiteilleen. Nykyisellään on omaksuttu väärät lähtökohdat ja valittu toimenpiteiden pohjaksi väärät johtopäätökset. Kymmenien epäkohtien korjaamista on viivästänyt se, että yli puolet potilaista pärjäiee jotenkuten tyroksiinilääkkeellä. Useinkin niin että hitaasti pahenevän vajaatoiminnan jälkeen eivät enää muista millaista on olla oikeasti terve. Heinäkuun 2017 puolivälissä julkistettu...
Lue kommentti

Suolan käytön vähentäminen ei ole helppoa, mutta kun aloitat sen näistä ruuista, saa vaikutuksia nopeimmin. 

Liiallinen suolan käyttö on suurin syy kohonneeseen verenpaineeseen. Siksi sen vähentäminen on tehokas ja helppo ensiapu.

Jos suolan vähentäminen kaikesta ruuasta tuntuu liian radikaalilta, voi aloittaa välttämällä kaikkein suolaisimpia elintarvikkeiden syömistä. Esimerkiksi oliivien, fetajuuston, suolakurkkujen ja meetvurstien suhteen kannattaa ottaa tiukka linja, koska:

 • 100 grammassa suolaliemeen säilöttyjä oliiveja on suolaa lähes 4 grammaa
 • 100 gramman annoksessa suolakurkkuja on 3,5 grammaa suolaa
 • 100 grammassa suolaliemeen säilötyssä fetassa on 3,5 grammaa suolaa.

Ravitsemussuositusten mukaan päivittäinen suolansaanti ei saisi ylittää viittä grammaa.

Maustekastike on suolapommi 

Myös ruuanvalmistuksessa saattaa huomaamattaan käyttää runsaasti suolaa, vaikkei sellaisenaan lisäisi sitä. Mausteseosten ja -kastikkeiden suolapitoisuudet kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi yksi liemikuutio voi sisältää viisi grammaa suolaa.

Valmisruokia usein käyttävän on tärkeä vertailla tuotteita, sillä runsassuolaisimmissa tuotteissa on jopa neljä grammaa suolaa yhdessä annoksessa.

Makeutta ruokaan 

Suolaa voi korvata ruoanlaitossa mausteilla ja yrteillä. Makua tulee myös makeudesta, karvaudesta ja happamuudesta, esimerkiksi hunajasta, tomaatista, sitrushedelmistä, etikoista.

Kasviksia kannattaa käyttää paljon, sillä ne laimentavat ruoan suolapitoisuutta. Lisäksi ne sisältävät kaliumia, joka on natriumin vastavaikuttaja ja auttaa alentamaan verenpainetta.

Asiantuntijoina kardiologi Kristian Paavonen ja laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Kolonen, Suomen Terveystalo. Lähteinä kaypahoito.fi, sydan.fi, terveyskirjasto.fi, fineli.fi.

Kuiva suu on yleinen vaiva, joka voi johtua monesta asiasta. Näillä ohjeilla kosteutat suutasi ja helpotat kuivan suun tuomaa ikävää oloa.

Kuiva suu on ikävä ja yllättävän yleinen vaiva, joka johtuu siitä, että suussa ei erity tarpeeksi sylkeä. Silloin kieli tarttuu kitalakeen, nieleminen tuntuu hankalalta ja hengityskin voi haista pahalta. Kuivan suun limakalvot voivat myös aristaa.

Sylkeä syntyy normaalisti puolesta litrasta litraan päivässä, eniten syödessä. Se puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua ja tappaa mikrobeja.

Ilman sylkeä suun bakteerikanta ei ole tasapainossa. Sylki myös estää hampaiden reikiintymistä ja suojaa limakalvoja tulehduksilta. Kuiva suu voi siten johtaa hammasongelmiin, aiheuttaa kiillevaurioita ja ikenien verenvuotoa. Pahimmillaan ientulehdus voi kehittyä parodontiitiksi eli hampaiden kiinnityskudossairaudeksi. Se puolestaan voi altistaa jopa sydän- ja aivohalvauksille. 

Miksi suuta kuivaa?

Kuivaan suuhun voivat vaikuttaa:

 • Ikä. Syljen eritys vähenee iän myötä luonnostaan, joten kuivan suun tunne vaivaa etenkin vanhempia ihmisiä.
 • Sukupuoli. Hammaslääkäriliiton mukaan suun kuivuus on naisilla yleisempää kuin miehillä. Vaihdevuodet voivat lisätä kuivan suun tunnetta.
 • Lääkkeet. Tavallisimmin suun kuivumista aiheuttavat lääkkeet, esimerkiksi monet masennus-, verenpaine- ja astma- sekä allergialääkkeet.
 • Sairaudet. Kuivaa suuta aiheuttavat esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymä, nivelreuma ja fibromyalgia, Parkinsonin tauti ja verenpainetauti.
 • Tupakointi. Tupakan polttaminen lisää suun kuivuutta.
 • Sädehoito. Pään ja kaulan alueelle annettu sädehoito heikentää yleensä syljen eritystä.

Mikä auttaa kuivaan suuhun?

 1. Juo vettä. Tunsas juominen on tärkein apu kuivaan suuhun. Vältä sokerisia juomia ja suosi puhdasta vettä.
 2. Pureskele ruoka hyvin. Pureskelu edistää syljeneritystä, joten pure ruokasi huolella. Syö säännöllisesti 4–6 kertaa päivässä ja vältä napostelua.
 3. Hiero öljyllä. Jotkut voivat saada apua ruokaöljyn hieromisesta suun limakalvoille.
 4. Vaihda hammastahna. Aralle ja kuivalle suulle sopii vaahtoamaton hammastahna, jossa ei ole vahvoja makuaineita. Tarkista, ettei tahnassa ole natriumlauryylisulfaattia – se tuottaa vaahtoa. Muista käyttää fluorihamamstahnaa, sillä fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä.
 5. Imeskele tabletteja. Syljen eritystä voi stimuloida pureskelemalla ksylitolipurkkaa tai -pastilleja. Kaikenlaiset ksylitolituotteet sopivat tarkoitukseen, mutta esimerkiksi Xylimind Oy on kehittänyt Betadent-nimisen pastillin erityisesti kuivasuisille.
 6. Hae apua apteekista. Apteekeissa myydään tekosylkivalmisteita ja geelejä, jotka pitävät suun kosteana vettä pidempään. Niitä voi käyttää erityisesti yöllä. 
 7. Vältä alkoholia ja runsasta kahvin ja teen juontia. Ne kuivattavat suuta. Vältä myös alkoholipitoisten suuvesien käyttöä.
 8. Pese hampaat. Puhdista hampaat huolellisesti aamuisin ja iltaisin. Lankaa aina myös hammasvälit, jotta ehkäiset ientulehdusta.

Lähteet: hammaslääkäriliitto.fi, terveyskirjasto.fi ja Paavo Kuusela, Xylimind Oy:n tuotekehittäjä