Tuore tutkimus kyseenalaistaa osteoporoosilääkkeiden tehon.

1990-luvulta lähtien Suomessakin on pyritty estämään ikäihmisten luunmurtumia osteoporoosilääkkeillä. Erityisesti lonkkamurtuma on pitkällistä hoitoa vaativa vamma, ja se heikentää potilaan toimintakykyä, elämänlaatua ja yleisterveyttä. Hyvin iäkkään se asettaa kuolemanriskiin. Lisäksi lonkkamurtumat aiheuttavat suuria kustannuksia yhteiskunnalle.

Lue myös: Tämä on paljon tehokkampi keino osteoporoosia vastaan

Aiemmin on ajateltu, että lonkkamurtumat aiheutuisivat luiden haurastumisesta, mutta tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan näin ei ole.

– Lonkkamurtumat syntyvät kaatumisen tai vastaavan pienen tapaturman seurauksena. Vaikka vanhuksella olisi hauraat luut, ne eivät pääosin murru ilman tapaturmaa, sanoo tutkimusta johtanut professori Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksia on tehty puutteellisesti

Tutkimuksessa selvitettiin osteoproosilääkkeiden tehoa lonkkamurtumien hoidossa. Tutkijat kävivät läpi kaiken aihetta koskevan tutkimuskirjallisuuden. Tähän tutkimusnäyttöön pohjautuen on laadittu esimerkiksi nykyinen osteoporoosin käypä hoito -suositus, jonka mukaan osteoporoosipotilaita meillä hoidetaan.

Vinkki! Mistä tiedän, kannattaako minun jatkaa osteoporoosilääkkeen syömistä?

Tutkimuksen loppupäätelmä oli, että lääkehoidon hyöty osteoporoosin hoidossa on marginaalinen.

Tutkijat havaitsivat, että useat tutkimukset oli tehty puutteellisesti.

– Vaikuttaa siltä, että mitä parempi hoitovaste tutkimuksessa oli saatu, sitä enemmän tutkimuksesta löytyi puutteita, Teppo Järvinen kertoo.

Ongelmallista on esimerkiksi, että tutkimuksia on tehty eniten nuoremmassa ikäryhmässä, mutta suurin osa lonkkamurtumista tapahtuu yli 80-vuotiaille. Näin ollen tutkimusten tuloksia ei voisi sellaisenaan soveltaa iäkkäisiin.

– Yli 80-vuotiailla on tehty ainoastaan kolme tutkimusta, ja missään niistä ei löytynyt viitteitä lonkkamurtumia ehkäisevää tehosta, Järvinen sanoo.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 7 000 lonkkamurtumaa. Potilaan hoito vie keskimäärin noin 46 vuorokautta.

Helppo testi: onko sinulla lonkkamurtuman riski?

Kaatumisriskiä voi pienentää tehokkaammin liikunnalla

Tutkijat ovat sitä mieltä, että murtumariskejä ylikorostetaan, mikä johtaa turhaan diagnostiikkaan ja tämän seurauksena monet syövät lääkkeitä turhaan. Kun potilas saa osteoporoosidiagnoosin, hän voi alkaa varoa liikkumista, mistä johtuen hänen kuntonsa saattaa huonontua.

Lisäksi murtumariskiä voi hoitaa paljon tehokkaammilla keinoilla.

– Parhaiten riski pienenee, kun syö terveellisesti, harrastaa aktiivisesti liikuntaa ja on tupakoimatta, Teppo Järvinen toteaa.

Tutkimus on julkaistu British Medical Journalin Too Much Medicine -artikkelisarjassa, jossa nostetaan esille niitä terveydellisiä ja taloudellisia ongelmia, joita ylidiagnosointi ja tarpeettomat hoidot aiheuttavat.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: