Sairas suu maistuu pahalle, lemahtaa happamalle ja oirehtii ilkeästi. Ongelma voi olla ientulehdus, sieni tai kuiva suu. Katso myös, harjaatko hampaasi oikein.

Harja käteen kaksi kertaa päivässä

 • Pese hampaat aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.
 • Käytä hammasvälien puhdistamiseen vahattua ja liuskamaista hammaslankaa, hammasväliharjaa tai hammastikkuja. Puhdista hammasvälit päivittäin.
   

  Oululainen eläkeläinen hoidattaa hampaansa Intiassa: "Täällä operaatio maksaa 63 euroa, Suomessa 700"

 • Aloita harjaus takahampaista kielen puolelta. Harjan pitäisi olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten siten, että se koskettaa sekä hampaita että ikeniä.
 • Harjaa 2-3 hampaan ryhmiä pienillä nykytysliikkeillä. Käytä purukalustosi harjaamiseen pari, kolme minuuttia.
 • Älä käytä valkaisevaa tahnaa jatkuvasti.
  Sähköhammasharjalla puhdistat hampaasi tehokkaimmin. Vaihda harjan pää tai tavallinen hammasharja noin kerran kuukaudessa.
 • Vältä sokeripitoisia ja happamia välipaloja sekä napostelua pitkin päivää. Ota ruoan päälle pari palaa täysksylitolipurkkaa.
 • Käy säännöllisesti hammaslääkärissä ja pyydä itsellesi omahoito-ohjeet.

Lähde: Suomen Hammaslääkäriliitto

Lue myös: Miksi suuta kuivaa? 8 kysymystä oireista ja hoidosta

Ongelmia ja ratkaisuja

 • 1.  Kuiva suu

Kuiva suu on ikääntyvälle ja lääkkeitä käyttävälle tuiki tuttu kiusa. Kuivalla suulla on vaikea puhua ja niellä, eikä ruokakaan maistu tavalliseen tapaan.

Kun sylkeä erittyy kitsaasti, myös hengitys alkaa haista.

Jos käytössäsi on kolme tai useam­pia lääkkeitä, on mahdollista, että suusi kuivuu.

Kuivaa suuta voi hoitaa apteekista saatavilla kuivan suun tuotteilla. Hanki ainakin vaahtoamatonta hammastahnaa, kokeile päivällä suuhun suihkaistavaa keinosylkeä ja testaa suun limakalvoille yöksi levitettävää kuivan suun geeliä.

 • 2.  Vihlonta

Hampaiden vihlonta voi johtua paljastuneista juurenpinnoista ja hammaskiilteen kulumista. Joskus vihlonta kertoo öisestä narskuttelusta.

Vihloville hampaille on omia hammastahnoja. Voit käyttää tahnaa harjauskertojen välillä myös siten, että otat hammastahnaa sormenpäähän ja hierot sitä vihlovaan kohtaan. Muista myös suun kostutuksen omahoitotuotteet.

 • 3.  Ientulehdus

Tulehtuneet ikenet vuotavat verta ja henkikin saattaa lemahtaa. Ientulehdus pääsee valloilleen, kun bakteerimassan aiheuttama tulehdus alkaa laajentaa ienten verisuonia. Ienverenvuotoa ilmaantuu etenkin hampaita harjatessa.

Katso, mikä suomalaiskeksintö: Näin hampaat pysyisivät suussa pidempään

 • 4.  Parodontiitti

Ientulehduksesta voi olla seurauksena hampaiden kiinnityskudossairaus nimeltä parodontiitti. Silloin ientaskut hampaiden ympärillä syvenevät.

Parodontiitti on usein salakavala tauti, sillä se ei oireile ienverenvuotoa lukuun ottamatta useimmiten mitenkään. Jos tauti saa edetä rauhassa, tulehdustila tuhoaa hammasta ympäröiviä pehmytkudoksia ja leukaluuta, hampaat alkavat lopulta heilua ja hampaiden väliin alkaa syntyä rakoja. 

Kiinnostava artikkeli! Vetäytyneitä ikeniä voi paikata

 • 5.  Sieni suussa

Suun sieni eli sammas on useimmiten proteesinkäyttäjän vaiva. Suulakeen, proteesin alle tai kielen pinnalle tulee valkoista katetta tai suulaki punertaa. Sieni aiheuttaa suun kirvelyä tai pahaa makua suussa, mutta voi myös olla oireeton.

Proteesi altistaa sieni-infektiolle, sillä sylki ei pääse huuhtelemaan proteesin alla olevaa kudosta. Sienen saa kuriin, kun puhdisaa proteesin säntillisesti ja huolehdit suun kostutuksesta.

Asiantuntijana erikoishammaslääkäri Annamari Nihtilä Helsingin kaupungin suun terveydenhuollosta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto