Hiivasyndrooma on vaivannut Arja Kivekästä, 51, vuosikymmeniä. Vähähiilihydraattinen ruoka helpottaa oloa.

Aloin epäillä hiivasyndroomaa jo alle parikymppisenä. Oireet olivat moninaiset: päänsärkyä, vatsan turvottelua, intimialueen kutinaa, mielialan vaihtelua. Ajatus ei aina kulkenut ja väsytti.

Lapsuudenkodissani on aina oltu kiinnostuneita luontaishoidoista. Niinpä etsin käsiini kirjoja hiivasyndrooman hoidosta. Koetinkin jonkin aikaa noudattaa kirjoissa ehdotettua, hyvin rajoittunutta dieettiä, mutta mielestäni se oli hankalaa.

Hiivasyndrooman myötä aloin kiinnittää muutenkin enemmän huomiota elimistöni kuntoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voin hyvin, kun syön vähähiilihydraattista ruokaa. Siirryin siihen normaalista sekaruokavaliosta. Turvotus jäi pois muutamassa päivässä, vireystila koheni ja muutkin oireet väistyivät. Paino putosi puolessa vuodessa 10 kiloa – enkä edes lisännyt liikuntaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Paino putosi puolessa vuodessa 10 kiloa – enkä edes lisännyt liikuntaa!"

On tärkeää suosia ruokavaliossa luomulaatuista puhdasta ravintoa. Jätän kaikki teolliset valmisteet kaupan hyllylle. Proteiini ja tärkkelys yhdessä aiheuttavat suolistossani käymistilan.

Käytän aika vähän kotimaisia viljoja. Korvaan ne helpommin sulavilla tattarilla ja hirssillä. Aamiaiseksi pyöräytän usein pirtelön, jossa on marjoja, banaania tai avokadoa, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä, puhdistamatonta meri- tai vuorisuolaa ja vettä.

Jos mieleni tekee kotimaista viljaa, syön hiivatonta ruisleipää tai näkkileipää. Joskus ostan gluteenittomia leipiä, mutta niiden ainesosaluettelo on sen verran pitkä, että useimmiten jätän ne ostamatta.

Pahimmat oireet saan kotipullasta, jota en olekaan syönyt moneen vuoteen. Vehnän, hiivan ja sokerin yhdistelmä on minulle kaikkein hankalin.

"Pahimmat oireet saan kotipullasta."

Yritykset ja repsahdukset ovat aina seuranneet toisiaan. Usein totutut mieliteot nostavat päätään, silloin sorrun herkkuihin ja ikävät
oireet palaavat.

Nautin lisäravinteina jatkuvasti muun muassa probiootteja sekä tarvittaessa hiivakasvustoa tuhoavaa greipinsiemenuuteöljyä.”

Katso resepti: Arjan hiivaton pizza

4 x Arja Kivekäs, 51

  • Hieroja ja luontaisalan yrittäjä.
  • Asuu Orivedellä.
  • Perhe: Aviomies, kaksi aikuista poikaa, koira.
  • Harrastukset: Metsä­lenkit koiran kanssa, lukeminen, jooga, meditointi.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys 3/2014 -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla