Kipua. Hankausta. Känsiä. Syyllinen näihin vaivoihin voi löytyä vaikka sukasta, sanoo jalkaterapian ammattilainen.

Eläkkeelle pari vuotta sitten jäänyt Metropolian jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski patistaa yli 50-vuotiaita käymään jalkaterapeutilla kerran vuodessa, koska iän myötä jalkavaivat lisääntyvät. Varpaiden asento muuttuu, jalkaterä leviää ja vaivasenluu sekä vasaravarpaat ovat yleisiä.

Viimeistään viisikymppisenä täytyy tarkistaa kenkä- ja sukkakoko, sillä suurin osa jalkavaivoista aiheutuu puristavista kengistä ja sukista.

– Liian pieni sukka on yhtä paha kuin kiristävä kenkä. Esimerkiksi 39–41 koon sukka ei riitä 41:n jalalle. Sukan pitäisi jäädä vähän löysäksi varpaista.

Saarikoski kehuu hyvien jalkineiden ja jalkavoimistelun estävän parhaiten jalkavaivoja. Hyvä kenkä on koroton, ja lesti on päkiästä leveä ja joustava. Silloin jalkaterän lihakset pääsevät hyvin liikkumaan. Kengän pitäisi olla niin kevyt, ettei se edes tunnu jalassa.

Koska kaupoissa on useimmiten vain F-lestin kenkiä, Saarikoski tilaa leveämmät H-lestin kengät saksalaisen Klingelin nettikaupasta.

Varvas lipeää ruodusta

Isovarpaan tyvinivelen vaivasenluu, luuliika, syntyy laskeutuneesta poikittaiskaaresta ja kengän jatkuvasta hankauksesta. Patti kasvaa, isovarvas kääntyy naapureita kohti ja tyvinivel kipeytyy. Vaivasenluut ovat periytyviä, mutta ei niitä kaikille sukurasituksesta kärsiville tule.

Kun varvas lähtee ruodusta, pitäisi jo voimistella eikä odotella. Alkuvaiheessa on helppoa tehdä varvasharjoituksia vaikka puolikkaan tennispallon päällä painaen. Liike pitää niveltä paikallaan. Kivut johtuvat eri suuntaan liikkuvasta tyvinivelestä.

Pahatkin vaivasenluut paranevat motivoituneella voimistelulla, mutta niitä voi hoitaa myös yksilöllisellä varpaanoikaisijalla, varpaanerottajalla tai lastalla.

– Jalkaterapeuttien myymä Hallufix-lasta käy molempiin jalkoihin. Varvas ojentuu heti ja kipu häipyy. Sitä voi pitää muutaman tunnin jalassa.

Avojaloin kävely on mainiota laiskurin jalkavoimistelua. Saman harjoituksen saa ohutpohjaisesta kevytjalkineesta, sillä jokainen kivi tuntuu, ja lihakset aktivoituvat.

Ongelmaiset kynnet ja känsät

Sisäänkasvanut isovarpaan kynsi aiheuttaa punoitusta, turvotusta ja pahimmillaan tulehduksen. Tästä voi syyttää vain itseään ja väärää kynnen leikkaustapaa. Jos nyrhii kynnen liian lyhyeksi ja pyöristää reunoista se kasvaa helposti kynsivallin sisään. Jalkaterapeutti hoitaa ongelman helposti pujottamalla palan kuitukangasta kynnen reunan alle tai jousen kynnen päälle.

Siitä kynsi kasvaa itsekseen kuntoon.

Monia vaivoja syntyy kengän hankauksesta, niin myös liikavarpaita eli känsiä. Känsä ilmaantuu usein kovettuman alle, varpaanväleihin tai päihin. Kovettumat ja känsät pysyvät parhaiten poissa, jos ihon pitää pehmeänä ja joustavana.

– Suosittelen jokailtaista voitelua rasvaisella perusvoiteella. Hauduttava kantasuoja viimeistelee tehon. Kipeitä varvaskänsiä voi suojata silikonitupella. Jalkaterapeutti voi myös ottaa känsän juurineen pois, Saarikoski sanoo.

Varpaat koukussa

Vasaravarpaat koukistuvat nivelestä niin, että varpaan pää osuu alustaan.

Koukistuminen johtuu lihasten epätasapainosta: jalkapöydän päällä olevat varpaiden lihakset kiristyvät ja jalkapohjan lihakset heikkenevät. Syynä voi olla levinnyt päkiä, vaivaisenluu tai liian pienet kengät, joissa on kapea ja matala kärki. Niissä varpaat eivät pääse kävellessä ojentumaan ja vetäytymään kuten niiden pitäisi, Saarikoski toteaa.

Itsehoito on helppoa. Jalkavoimistelu, kireiden lihasten hieronta ja venyttely pitävät vasaravarpaat liikkuvina. Myös päivittäinen rasvaus ja varvasnivelten ojentelu on tärkeää.  Varpaan voi suojata hankausta vastaan suojaputkella tai joustosidoksella, jolloin ei synny känsiäkään.

– Varpaiden oikaisijoitakin tehdään, mutta ne eivät mahdu kenkiin. Oikean kokoisilla, leveälestisillä ja kärjestään riittävän korkeilla kengillä pärjää hyvin.

Inha luupiikki

Luupiikki on aktiivisesti urheilevan vaiva, joka seuraa kantakalvon rasituksesta. Kantakalvon toinen pää kiinnittyy kantapäähän ja toinen viiteen jalkapöytäluuhun. Kun kantakalvo rasittuu liikaa, sen verenkierto estyy ja kalvoon tulee pieniä repeämiä. Kuormituksen jatkuessa syntyy samaa luuliikaa kuin vaivasenluuhun. Kivun aiheuttaja ei siis ole luupiikki, vaan kantakalvon ärsytystila. 

– Kuormitus pitää lopettaa heti, kun kantakalvo kipuilee. Sitä voi lievittää kylmägeelillä tai teippauksella, mutta en suosittele yölastoja enkä liian voimakasta venytystä.

Saarikoski kehottaa ensimmäisenä venyttelemään kunnolla takareisien kireitä lihaksia. Jos kiristys on kovaa, kannattaa käydä hierojalla ensiavussa.

– Tässä iässä lihakset kiristyvät nopeasti. Kun hieroja on saanut ne joustaviksi, voi itse jatkaa päivittäistä venyttelyä.

Usein väitetään korkokenkien vähentävän luupiikin aiheuttamaa kipua.

– Tavallaan näin onkin, koska silloin ei venytetä koko ajan kipeää kantakalvoa. Mieluummin käyttäisin kuitenkin luupiikkiä varten tarkoitettua silikonikantalappua. Se pehmittää ja ajaa koron asiaa.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.