Makeanhimo oli viedä Seppo Palmiselta mielenterveyden. Uusi elämä alkoi, kun hän taisteli itsenä eroon kakkujen ahmimisesta.

Torvet soivat, suu kävi ja kansainväliset käsimerkit viuhuivat. Niin Seppo Palminen, 69, käyttäytyi liikenteessä muutama vuosi sitten.

Sepolla oli jatkuvasti huono olo: hän oli kiukkuinen, ei saanut nukuttua eikä pystynyt olemaan paikallaan. Hän pelkäsi, että oli tulossa hulluksi.

Onneksi yksi fiksu lääkäri ymmärsi, mistä saattaisi olla kysymys, ja määräsi Sepon viiden tunnin sokerirasituskokeeseen. Miehen sokeriarvot romahtivat kolmannen tunnin kohdalla, ja diagnoosina oli hypoglykemia: elimistö ei pysty pitämään verensokeria tasolla, jolla ihminen tuntee olonsa hyväksi.

Sellaiselle ihmiselle kuin Seppo sokeri on myrkkyä ja aiheuttaa riippuvuuden. Sokeri oli kuin huumetta, jota oli pakko saada tai tunnetilat järkkyivät. Alkoi vuosikausien kamppailu paremman olon puolesta.

Paino putosi itsestään

Tänä päivänä Seppo on tyyni, iloinen ja hyvinvoiva. Hän on mukaillut lääkäri Antti Heikkilän oppeja ja löytänyt itselleen ruokavalion, joka pitää verensokerin tasaisena. Siihen eivät kuulu sokeri eivätkä muut nopeat hiilihydraatit, joita muun muassa pullat tai vehnäsämpylät sisältävät.

Seppo oli aiemmin saattanut syödä ison suklaalevyn muutamassa minuutissa. Kun nopeat hiilihydraatit jäivät pois, vieroitusoireet olivat kovat. Viikon ajan mies koki muun muassa hurjia vilunväristyksiä.

Seppo ei karppaa, vaan syö monipuolisesti ruokaa, jossa ei ole sokeria eikä nopeita hiilareita. Hän syö esimerkiksi ruisleipää, mutta valitsee leivän, jossa ei ole vehnää, sokeria tai siirappia. Sellaisia on kaupan hyllyissä yllättävän vähän.

Seppo ei ole missään vaiheessa varsinaisesti laihduttanut, mutta painoa lähti ruokavaliomuutoksella 18 kiloa. Kokonaiskolesteroli putosi 6,3:sta 3,6:een.

Himo vaanii taustalla

Kun Seppo muutti ruokavaliotaan, makeanhimo sammui. Sokeri vaanii kuitenkin aina kulman takana.

– Voisin väittää, etteivät hiilarit enää himota, mutta en uskalla henkseleitä paukutella. Tiedän, että tämän homman munaaminen on yhdestä naksauksesta kiinni niin kuin alkoholistilla, Seppo pohtii.

Hän yrittää välttää vaaran paikat. Jos tiedossa on juhlat, hän syö kunnolla proteiinia niitä ennen. Näin ei tule houkutusta käydä kakkujen kimppuun.

Kovia paikkoja ovat juhlat, risteilyt ja lomamatkat.

– Sisäinen puheeni käynnistyy heti: ”Ei tänne olla niuhottamaan tultu!” Silloin saattaa tulla muutaman päivän herkkuputki, mutta aika nopeasti huomaan, että nyt pitää ottaa itseään niskasta kiinni.

Myös alkoholin kanssa Seppo joutuu olemaan tarkkana. Hän voi juoda kaksi lasia viiniä, mutta kolmas lyö jo kaiken läskiksi. Silloin itsekuri katoaa ja mies syö kaksin käsin herkkuja. Samasta syystä Seppo ei juo koskaan alkoholia tyhjään vatsaan.

Onneksi sokerihimosta puhutaan

Seppo on iloinen siitä, että sokeri ja sen vaikutukset ovat nousseet viime aikoina otsikoihin. Hän on pohtinut, kuinka paljon suomalaisissa on niitä, jotka eivät sokerikoukussaan edes tiedä, miltä hyvä olo oikeasti tuntuu.

– Tuntuu hassulta nähdä, kun ihmiset itseään hyväilläkseen ottavat leivoksia tai ahmivat karkkeja. Itsehyväilyähän olisi se, että jättäisi nuo tuotteet väliin.

Seppo on miettinyt sokerikoukkuaan ja riippuvuuksia paljon. Ajatuksista on syntynyt Buddhan eväät -niminen kirja. Se on painavaa, mutta riemastuttavaa luettavaa.

”Ei ole gurua, joka sanoisi sinulle, että tätä pöperöä syömällä tulet onnelliseksi. On vain omaguruja. Jokainen valaisee itse itsensä, on paras asiantuntija kokeilemaan, mikä toimii, mikä ei.”

Lissu

Seppo Palminen, 69, jätti sokerin - makeanhimo oli viedä hengen

Olenpa kovinkin samoilla linjoilla kirjoittajan kanssa. Nuorena sain väsymysoireiden tutkimusten yhteydessä myös hypoglykemia-diagnoosin. Sen ja hampaiden hyvinvoinnin takia jätin myös sokeripitoiset tuotteet pois ruokavaliostani. Sittemmin retkahdin, mutta nyt olen taas noudattanut mahdollisimman järkevää sokeritonta ja vähäsuolaista ruokavaliota. Sairaalavierailu hiljattain sai aikaan kovasti ihmettelyä. Luulisi, että niissä ympyröissä nimenomaan kiinnitetään tiukkaa huomiota siihen mitä...
Lue kommentti

Helena Valkeapään mies teki yllättäen itsemurhan vuonna 1982. Nykyään Helena ajattelee Lassea enää harvoin, mutta ensimmäisiä leskenä vietettyjä vuosia peitti suru ja syyllisyys.

Helena Valkeapää, 65:

"Oli lämmin heinäkuinen päivä. Touhusin 7-, 6- ja 3-vuotiaiden poikieni kanssa pihalla. Mieheni Lasse lähti kylälle.

Illalla poliisit tulivat ovelle ja töksäyttivät, että Lasse oli löytynyt autostaan. Hän oli tehnyt itsemurhan pakokaasulla. Mitään viestiä hän ei ollut jättänyt.

Sinä yönä ei nukuttanut. Minuun iski kauhu: ei tämmöistä voi sattua meille. Mieheni sukulaiset syyllistivät minua Lassen itsemurhasta jopa hautajaisissa.

Asuimme Mäntyharjussa, mutta Lasse työskenteli upseerina Lahdessa. Hän ajoi kotiin viikonloppuisin ja keskiviikkoisin, mutta olisi halunnut meidän muuttavan Lahteen. En uskaltanut jättää työpaikkaani kotitalousneuvojana, varsinkaan, kun Lassen puheisiin ei voinut aina luottaa. Hän joi aika paljon viikonloppuisin ja lomalla.

Pojat auttoivat selviytymään

Olin monta kuukautta pohjalla. Isäni kävi auttamassa minua arjessa, mutta hän kuoli tapaturmaisesti yhdeksän kuukautta Lassen jälkeen.

Pojat auttoivat minua selviytymään. He ottivat kaulasta kiinni ja sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään. Nukuimme sikin sokin sängyssä kaikki neljä toisistamme lohtua hakien.

"Itsemurhasta kannattaa puhua avoimesti."

Poikien nukkuessa itkin joskus ihan hirveästi. Se auttoi, oli fyysistä ja väsyttävää. Syyllistin itseäni, mikä on yleistä itsemurhan tehneiden omaisille. Minulle ei tarjottu psykologin apua eikä lääkkeitä. En edes ymmärtänyt, että olisin voinut hakea jotain.

Yhden häpeä on pienellä paikkakunnalla koko perheen häpeä. Jälkiviisaana sanoisin, että itsemurhasta kannattaisi puhua avoimesti lähiympäristölle heti. Se helpottaa ihmisten kohtaamista.

Ei enää mielen päällä

Toipuminen lähti kunnolla käyntiin vasta, kun viisi vuotta Lassen kuoleman jälkeen muutimme Savonlinnaan.

Olin aina ajatellut, että opiskelen kunnolla, kun pojat kasvavat. Niin tein. Opiskelin ensin kotitalousopettajaksi ja jatkoin opettajien kouluttajaksi. Viime vuonna väittelin tohtoriksi ja jäin eläkkeelle, urani huipulla.

Nykyään ajattelen Lassea enää harvoin.

Pojatkin puhuvat isästään ihmeen vähän. Kysyin kerran yhdeltä heistä, ajatteleeko hän isäänsä. "Sattunut mikä sattunut, mitä sitä jauhamaan", poika vastasi. Ajattelin, että jos ei ole mielen päällä, niin mikäpä siinä."

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Juusevaan

Helena syyllisti itseään miehensä itsemurhasta: "Lapset sanoivat, että kyllä me äiti pärjätään"

Jokainen tekee lopullisen ratkaisun itse, mutta voihan silti kumppani / ongelmallinen parisuhde tai muu yhteinen tekijä olla silti se ratkaiseva asia, joka saa ihmisen pohtimaaan itsemurhaa. On sitten eri asia miksi syyttäisi itseään toisen itsemurhasta - sitä ei varmasti kenenkään kannata tehdä tai pilaa omankin elämänsä. Alkoholi tunnetusti vaikuttaa aivotoimintaa monella tuhoisella tavalla. Alkoholi on myös usein herkkien ihmisten pakotie tunteistaan. Ehkä tapauksen Lasse ei koskaan oppinut...
Lue kommentti

Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin manttelinperijä Stephen Hawking kuoli äskettäin 76-vuotiaana. TV5 ja Kutonen esittävät kaksi dokumenttisarjaa ja elämäkertaelokuvan, joka saa tv-ensi-iltansa Suomessa.

1. Stephen Hawking: Suuri suunnitelma

Loiko Jumala maailmankaikkeuden? Hawking vie katsojat matkalle läpi maailmankaikkeuden synnyn pohtiessaan kysymystä maailman luomisesta kolmiosaisessa minisarjassa.

Matkan varrella tutustutaan tieteen ja uskonnon välisten suhteiden historiaan sekä nykytieteen käsitykseen alkuräjähdyksestä ja sen syistä. Dokumenttisarja on vuodelta 2012.

Kutonen alkaen su 18.3. klo 15.

2. Stephen Hawkingin universumi

Niin ikään kolmiosaisessa sarjassa Hawking esittelee maailmankaikkeuden sellaisena kuin hän sen näkee. Apunaan hänellä on uusin teknologia, tietokoneanimaatiot sekä erikoistehosteet. Sarja on vuodelta 2010.

Kutonen alkaen su 8.4. klo 14.55.

3. Kaiken teoria

Suomen tv-ensi-iltansa saava elämäkertaelokuva kertoo yhdestä maailman merkittävimmistä ajattelijoista. Se on myös tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa.

Vuonna 2014 valmiostunut elokuva perustuu Stephen Hawkingin vaimon Jane Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Elokuvassa Stephen Hawkingiä esittänyt näyttelijä Eddie Redmayne palkittiin roolisuorituksellaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla vuonna 2015.

Ohjaus James Marsh. Pääosissa Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney ja David Thewlis.

TV5 la 7.4. klo 21.