Riitta Pellava, 73, aloitti vanhan harrastuksensa

Uusia haasteita pitää olla, ja kaikkea saa tehdä vaikka ei osaisikaan. Näin toteaa puumalalainen Riitta Pellava, 73, joka tarttui viuluunsa ensimmäistä kertaa 55 vuoteen.

Riitta on ollut yhdeksän vuotta eläkkeellä englannin opettajan työstään. Takaraivossa on muhinut pitkään se, että viulunsoittotaito pitäisi virittää henkiin.

– Soitin lapsena, mutta se jäi, kun lähdin opiskelemaan. Osakunnassakaan ei ollut mitään porukkaa. Sitten tuli perhe ja työ vaatimuksineen. Eikä Puumalassa, pienellä paikkakunnalla ollut ohjaajaakaan. Viulunsoitto jäi jotenkin kaivertamaan mieltäni.

Riitta Pellava kuuli loppukesästä, että Puumalan kansalaisopistossa aloittaa nuori, pätevä ja tehokas viulistiopettaja Sirja Rexho. Siltä istumalta Riittakin päätti toteuttaa haaveensa ja aloittaa viulunsoiton.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Viulunsoitto jäi jotenkin kaivertamaan mieltäni."

– Minulla oli kansalaisopistossa syksyllä 20 minuutin opetustuokio kerran viikossa. Eli syksyllä oli kymmenen kertaa. Harjoittelin kotona ahkerasti joka päivä. Yksin asuessa saa rauhassa vingutella! Nyt viulussa on vähän ongelmia, kun d-kieli löystyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdessä soittaminen on kivaa

Riitta meni myös paikalliseen pelimanniryhmään, koska nauttii yhteissoittamisesta eniten. Soittajia on kaikkiaan yhdeksän. Yksi perhe on kokonaan mukana, äiti, isä ja kaksi lasta.

– Vanhin soittaja on 80-vuotias, opettajamme soittaa ensiviulua, minä toista. On pari hanuristia, kaksi basistia, kosketinsoittaja ja klarinetin ja huilun soittaja. En tiedä, onko minusta porukassa enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta ainakin se on tosi inspiroivaa.

Opettaja Sirja Rexho kirjoitti heti Puumalaan tultuaan seurakunnan ja kunnan 400-vuotisjuhlien kunniaksi Puumalan kyläjenkan.

– Sitä olemme soitelleet pelimanniryhmässämme, ja kuorokin tulee sitten juhliin mukaan. Soitamme paljon kaustislaista musiikkia, koska opettaja on Kaustiselta. Konsta Jylhän nuottikirjassa on todella kaunis kehtolaulu, sitä tykkään soittaa. Yksi irkkukappalekin meillä on, mutta emme vielä saa siihen tarpeeksi vauhtia.

Riitan tavoitteena on oppia soittamaan viululla vibrato. Siihen asti hän ei nuoruudessa vielä päässyt.

– On ihanaa oppia uusia asioita. Menen aina todella mielelläni soittotunnille ja pelimanniryhmään, jossa on hyvä meininki.

Kysely

Haaveiletko vanhan harrastuksen aloittamisesta uudelleen?

Kyllä
Kyllä
75.0%
En
En
25.0%
Ääniä yhteensä: 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla