Mainos
Mainos

ET-lehden lukijat saivat testata ANJA-annosjakelua kolmen kuukauden ajan. Kävimme Imatralla ja Perniössä kysymässä, miten lääkejakelu on helpottanut Heikin ja Pirjon arkea.

Paljasjalkainen imatralainen, Heikki Sallinen (61), jäi seitsemän vuotta sitten sairaseläkkeelle sydänvaivojen takia. Ohitusleikkauksen ja pallolaajennuksen jälkeen entisen putkimiehen tila alkoi kohentua. Kuntoutuminen vaati kuitenkin elintapojen rukkaamista. ”Pudotin painoa ja aloitin säännöllisen liikunnan. Nykyään voin niin hyvin, että olisin miltei työkykyinen”, Heikki kertoo.

Tätä nykyä Heikki tuntee kuitenkin olonsa tärkeämmäksi kodin henkenä. Vaimon lähtiessä töihin Heikki nousee tekemään koti- ja pihatöitä. Neljän lapsen ukki on intohimoinen ruuanlaittaja. Viimeisin hankinta keittiöön on lihamylly. Sillä Heikki tekee tuoremakkaroita, jotka hän maustaa poikansa kasvattamilla chileillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heikin lääkitystä on vähennetty lähes puoleen entisestä, mutta edelleen hän joutuu ottamaan päivittäin yhdeksän erilaista lääkettä. Ennen Heikillä oli tapana lajitella kuukauden lääkkeet kerralla kahteen dosettiin; aamulääkkeet yhteen ja iltalääkkeet toiseen. Nyt hän myöntää jo jääneensä vähän koukkuun ANJA-annosjakelun helppouteen. ”Olen valmis maksamaan hyvästä palvelusta, ja voi tässä syntyä säästöjäkin. Jos reseptit vaihtuvat, niin lääkkeitä jää yli korkeintaan kahden viikon verran”, Heikki laskeskelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Imatrankosken Apteekki hoiti tarvittavat paperityöt, eikä Heikin tarvinnut murehtia mistään. ”Ihminen on peruslaiska. Helposti tällaiseen mukavuuteen tottuu”, Heikki naurahtaa.

ANJA-annosjakelu on palvellut suomalaisia jo yli kymmenen vuoden ajan. Heikki muisteleekin kuulleensa palvelusta ensimmäisen kerran anopiltaan vuosia sitten. ”Annosjakelu on iso turva varsinkin yksin eläville. Jos naamaa ei näkyisi apteekissa oikeaan aikaan, niin sieltä oltaisiin kyllä pian yhteydessä”, Heikki toteaa.

 

Oikea annostus oikeaan aikaan

 

Viisi vuotta eläkepäiviä viettänyt Pirjo Pulkkinen (65) kotiutui Espoosta Perniöön 26 vuotta sitten. Satavuotiaan talon perunakellarissa talvehtivat kukat pitävät diabeteksesta ja sydämen eteisvärinästä kärsivän Pirjon virkeänä. Hyötyliikuntakin hoituu painavia kukkaruukkuja kantaessa ja multaa möyhentäessä. Pirjon upea verenpisara-kokoelma on tehnyt intohimoisesta viherpeukalosta suorastaan paikallisen julkkiksen. 

ANJA-annosjakelu oli Pirjolle entuudestaan tuttu palvelutalossa asuvien vanhempien kautta. ”Lääkkeiden annosjakelu helpottaa tavattoman paljon hoitohenkilökunnan työtä”, Pirjo kertoo.

Vitamiinien ja lisäravinteiden lisäksi Pirjo ottaa päivittäin kuusi eri lääkettä. ”Annosjakelu tuo turvaa, kun ei tarvitse miettiä onko tullut otettua oikeat lääkkeet. Pusseihin on merkitty päivämäärä ja lääkkeidenottoaika, joten äkkiä huomaa jos joku annos on unohtunut välistä”, Pirjo sanoo.

Uuden annospussirullan Pirjo hakee Perniön Apteekista kahden viikon välein. Aluksi apteekissa tarkistettiin yhdessä lääkärin kanssa, että Pirjo ei ota suotta turhia ja päällekkäisiä lääkkeitä.

Osa lääkkeistä vaihdettiin samalla edullisempiin. ”Kaikki järjestyi yhdellä apteekkikäynnillä. Vaikeinta oli taitella itse tämä pakkaus kasaan”, Pirjo nauraa. Pirjo tulee miehensä Taiston kanssa vielä hyvin toimeen ilman auttavia käsiä.

Keväällä toteutuu yksi pitkäaikainen unelma, kun pariskunta lähtee Islantiin ihailemaan jylhiä maisemia. ”Reissussa nämä annospussit muuten vasta käteviä ovatkin”, Pirjo äkkää.

 

Lue mistä ANJA-annospussien matka alkaa!

 

ANJA-annosjakelun etuja:

1.Annosjakelu on turvallinen, koska saat aina varmasti oikeat lääkkeet.
 
2.Annospussissa olevan päivämäärän ja kellonajan avulla on helppo seurata onko muistanut ottaa lääkkeet ajallaan.
 
3.Apteekista saa kerralla kahden viikon annokset. Rahaa säästyy, kun lääkkeitä ei jää yli, vaikka reseptejä välillä vaihdettaisiin.
 
4.Lääkityksen oikeellisuus tarkistetaan sekä pakkausvaiheessa että apteekin ja lääkärin toimesta.

5.Lääkkeet on helppo ottaa mukaan matkalle tai käsilaukkuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla