Salakieltä muistuttavat yritysnimet eivät ehkä ole viisas valinta. Itella ryhtyykin taas Postiksi. Pitäisikö Carean, Fimean, Eteran ja kaltaistensa tehdä samoin?

Kun yrityksen nimestä ei millään arvaa, mitä tuotteita tai palveluja siltä saa, onko nimi väärä?

Eilen postipalveluja tarjoavan Itellan toimitusjohtaja Heikki Malinen ilmoitti, että Itellasta tulee ensi vuoden alussa taas Posti.

– Nimen tulisi kertoa, mitä talossa tehdään, ja Posti tekee sen, hän perusteli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itella-nimi oli käytössä kahdeksan vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kummallisuuksia riittää

Outoja nimiä on käytössä paljon: Altia, Carea, Finavia, Destia,Veolia. Nuo nimet viittaavat vain kaukaisesti yritysten tekemisiin: alkoholin valmistukseen, sairaanhoito- ja sosiaalipalveluihin, lentoasemien ylläpitoon, teiden rakentamiseen tai bussiliikenteeseen.

Lääkealan turvallisuutta ja kehitystä valvoo Fimea, muun muassa rakennus- ja maatalousaloilla työskentelevien eläkkeitä hoitaa Etera, vaikka nimet eitäv sitä paljasta.   

Vanhaan nimeen palanneita on Itellan lisäksi muutama muu. Konepajayhtiö Wärtsilä ehti olla Metra kymmenen vuotta. Perinteisen nimen voimaan yhtiö on luottanut taas vuodesta 2000.

Kalliit liikemerkit

Nimenvaihdot eivät ole halpaa lystiä. Kun Kansallis-Osake-Pankki ja Suomen Yhdyspankki vuonna 1995 yhdistyivät, tuli uuden yhtiön nimeksi Merita. Nimen- ja ilmeenvaihto maksoi useita kymmeniä miljoonia markkoja, pelkkä liikemerkin suunnittelu miljoonan.

Ulkomaisen muotoilustrategin Meritalle piirtämä liikemerkki oli rinkula, jonka toienen puolikas oli puuta ja toinen kiveä. Sen irvailtiin kuvaavan pankin toimintaa, jossa "puupäät ja kivisydämet yhdistyvät".

Merita-nimen taru loppui 2002, kun pankki yhdistyi ruotsalaiseen Nordbankeniin ja muuttui Nordeaksi.

Nimelleen uskolliset

Suomen suurimmista yrityksistä moni on pitänyt uskollisesti nimensä. Kesko on ollut Kesko vuodesta 1940 ja Koneen nimellä on valmistettu hissejä vuodesta 1918.

Nokia-yhtiön juuret työntyvät tällä nimellä 1860-luvulle. Puutavarat, kalossit, televisiot ja matkapuhelimet ovat historiaan, mutta Nokia-nimeen luottaa vielä nykyinen matkapuhelinverkkoyhtiökin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla