ET-lehti ja Myllyn Paras etsivät kesällä suvun parhaita leivontareseptejä. Raati valitsi herkullisten ohjeiden joukosta nämä viisi reseptiä.

Nyt on sinun vuorosi osallistua! Äänestämällä suosikkiasi voit voittaa Myllyn Parhaan 40 euron arvoisen silikonisen leivontasetin. Arvomme kaikkien osallistujien kesken 3 palkintoa.

1. Savolainen juhannusrieska

Uunipellillinen, noin 20 palaa

1 l kulutusmaitoa
2 dl kermaviiliä
tai 1 l piiminyttä kulutusmaitoa (1 l maitoa ja 1 dl piimää)
2 dl Myllyn Paras Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimoita
Lisäksi
5 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita
1 muna
1 tl suolaa
25–50 g voita

Sekoita kulutusmaito ja kermaviili. Lisää joukkoon ohrasuurimot. Anna seoksen seistä yön yli jääkaapissa.
Jos käytät piimä-maitoa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää 1 dl piimää. Anna tekeytyä huoneenlämmössä muutama tunti. Lisää ohrasuurimot ja anna seoksen seistä yön yli.

Lisää 3 tuntia ennen paistamista kaurahiutaleet, muna ja suola.
Sulata uunipellillä leivinpaperin päällä 25–50 g voita. Kaada taikina pellille.
Paista rieskaa 250-asteisen uunin keskitasolla noin 30 min.

Saat vielä maukkaamman rieskan kokonaisista ohrasuurimoista. Keitä 2 dl kokonaisia suurimoita pienessä vesimäärässä (noin 10 min) ennen kuin laitat ne yöksi maito-kermaviiliseokseen likoamaan.

Lukijaohje: Arja Juuti, Ruokolahti

 
Raadin kommentti: Pienellä esivalmistelulla syntyy pellillinen. Mehevä perinneohje jota ei kannata unohtaa.

2. Puolukkakukko

(6 annosta tai 1 iso)

200 g voita
1 dl fariinisokeria
iso (100 g) peruna keitettynä
1 ½ dl Myllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja
1½ dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
1 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
6–8 dl puolukoita
3–4  rkl Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja
4–5 rkl fariinisokeria

Lisää pehmeään voihin sokeri, soseutettu peruna ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Sekoittele tasaiseksi.
Voitele noin 20 cm:n vuoka voilla ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jätä kanneksi noin kolmasosa taikinasta.
Lisää vuokaan kokonaiset puolukat, laita puolukkakerroksen väliin sokeria ja pinnalle korppujauhoja sitomaan marjojen kosteutta. Taputtele vuoan kokoinen kansi ja peitä sillä marjat. Pistele pinta haarukalla ja liitä reunat tiiviisti yhteen.

Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30–40 minuuttia.
Tarjoa haaleana jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Turkkilaisesta jogurtista saat oivan kastikkeen. Ohenna jogurttia kevytkermalla ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

Voit tehdä kukon myös annosvuokiin. Saat annoksesta noin 5–6 kpl.

Lukijaohje: Kirsti Eskelinen, Suonenjoki

Raadin kommentti: Rukiin ja puolukan liitto toimii aina.

3. Kahvikuppikakkuset

(12 kpl tai yksi iso)

2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl siirappia
veitsenkärjellinen suolaa
2 tl vanilliinisokeria
1-2 tl piparkakkumaustetta
2 tl leivinjauhetta
150 g voita tai margariinia sulatettuna
1 dl rusinoita tai
2-3 dl mustikoita tai puolukoita
5-6 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa tai omenamehua
(tomusokeria)

Voitele öljyllä kahvikupit, muffinivuoat tai irtopohjainen kakkuvuoka.

Sekoita munat, sokeri ja siirappi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lopuksi vielä rusinat tai marjat valinnan mukaan ja neste. Taikinaa ei tarvitse vatkata, ainoastaan sekoittaa.

Kaada taikinaa kuppeihin tai vuokiin, mutta korkeintaan puolilleen. Asettele vuoat uunipellille.

Paista leivonnaisen koon mukaan 25–50 min. 200-asteisen uunin keskiosassa.

Jäähdytä. Koristele tomusokerilla.
 
Lukijaohje: Johanna Virtanen, Ikaalinen

Raadin kommentti: Nopea leivonnainen aineksista, joita löytyy aina kaapista. Hauska idea paistaa leivonnaiset kupeissa.

4. Jouluässät

(noin 40 kpl)

150 g hyvin kohonnutta pullataikinaa (noin kourallinen)
150 g pehmeää voita
1½ dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1 tl ruokasoodaa
Pinnalle:
1 tl jauhettua kanelia
2 dl hienoa sokeria

Sekoita puuhaarukalla pullataikinaan pehmeä voi ja sokeri.
Lisää loput ainekset ja alusta taikina käsin kiinteäksi.
Anna kohota ½- 1 tunti. (Voi antaa olla pitempäänkin esim. jääkaapissa.)
Leivo jauhotetulla pöydällä taikinasta sormin paksuisia ja pituisia tankoa.
Kierittele tangot kaneli-sokeriseoksessa.

Muotoile pellille S-kirjaimen muotoon. Jätä kohoamisvara. Kohota 5-15 min.

Paista 200–220 asteessa, 6-8 minuuttia, koosta riippuen.

Säilytä ässät kuivassa ja viileässä. Ässät voi myös pakastaa.

Lukijaohje: Arja Juuti, Ruokolahti

 
Raadin kommentti: Jännittävä idea on lisätä taikinaan kourallinen pullataikinaa. Toimi mahtavan hyvin. Ässistä tuli rakenteeltaan rapsakan meheviä.

5. Jauhelihapiirakka

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
½ l vettä
50 g hiivaa
100 g leivontamargariinia
1 tl suolaa Täyte:
noin 5 dl lihalientä
1 dl  ohra-riisiseosta
400 g naudan paistijauhelihaa
1 pkt (170 g) pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
Munamaito:
2 munaa
2 dl maitoa
2 rkl ketsuppia (tulinen)
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl yrttimaustesekoitusta (suolaton)
 2 dl  juustoraastetta
Pintaan:
Noin 1/2 punaista, vihreää ja keltaista paprikaa
1 muna

Kaada jauhot kulhoon. Lisää kädenlämpöinen vesi, johon hiiva on liuotettu. Vaivaa sileäksi. Laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin 15 minuutiksi. Sulata ja jäähdytä sillä aikaa margariini ja lisää suolan kanssa taikinaan. Vaivaa hyvin. Kohota noin 15 minuuttia.

Kauli noussut taikina levyksi esim. pellin kokoiseksi suorakaiteeksi. Jätä taikinaa myös piirakan päälle koristeeksi. Nosta taikina leivinpaperin päällä reunalliselle pellille.

Valmista täyte. Keitä lihaliemessä ohra-riisi kypsäksi.
Ruskista pannulla jauheliha, suikaloitu pekoni ja silputut sipulit.
Sekoita munamaito ja mausta ketsupilla, suolalla, mustapippurilla ja yrttimaustesekoituksella. Sekoita täyteainekset kulhossa ja levitä tasaisesti piiraan päälle.

Koristele pinta kuutioidulla paprikalla ja kaulituilla taikinanyöreillä.
Voitele taikinanyörit. Paista piiras kypsäksi  200-asteisen uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia.

Lukijaohje: Iiris Inkinen, Hämeenlinna

Raadin kommentti: Mehevän ruokaisa jauhelihapiirakka isolle porukalle.

Lue myös: Kirsti, Arja ja voittoisat kalenterireseptit

OSALLISTU KILPAILUUN!