Vaikka nuoruus on perinteisesti ajateltuna haaveilun ja unelmoinnin aikaa, jatkuu se todellisuudessa läpi elämän. Nuorena haaveiden toteuttamiseen ei vain ole useinkaan mahdollisuutta tai edes välttämätöntä rohkeutta. Toisaalta sopivan hetken odottaminen ei välttämättä sekään auta, sillä eri kausien taloudellista tilannetta ei kukaan voi ennustaa.

Oletko haaveillut matkustavasi toiselle puolen maailmaa, vaikkapa Etelä-Amerikan pyramideja näkemään tai Japanin kuumia lähteitä kokemaan, mutta koskaan ei ole ollut sopiva aika tai mahdollisuus lasten ollessa pieniä? Nyt kun olisi aikaa ja lapset pois pesästä, eivät säästöt riitä. Enää ei kannata kuitenkaan odottaa vaan hakea lainaa heti vakuudettomana unelmasi toteuttamiseen.

Lainaa ilman vakuuksia

Vakuudeton laina on nimensä mukaisesti laina, johon ei vaadita omaisuutta tai henkilötakaajia vakuudeksi. Vakuudeton laina voidaan hyväksyä, jos hakija on täysikäinen sekä enintään 75-vuotias lainasopimuksen umpeutuessa. Lainan hakijan täytyy olla joko työssä tai eläkkeellä. Tulojen tulee kattaa lainan kuukausikulut. Maksuhäiriömerkintöjä, maksujen maksamatta jäämistä tai ulosottoja pidetään negatiivisena seikkana lainan hyväksymistä ajatellen, kuten myöskin uhkapeliriippuvuutta.

Tällaiset pikalainat haetaan verkossa kokonaisuudessaan, eivätkä ne vaadi käyntiä konttorissa. Hakijan tulee lähettää sähköisesti kaikki pyydetyt dokumentit rahoituslaitokselle. Näitä voivat olla esimerkiksi tiliotteet pankista parin kuukauden ajalta ja viimeisin verotustodistus. Eri luotonantajilla dokumenttien tarve vaihtelee. Myös lainan vaatima sähköinen allekirjoitus tehdään verkossa, esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Kolme lainatyyppiä

Eri lainatyypit soveltuvat erilaisten unelmien toteuttamiseen. Matkustusta ajatellen kannattaa pohtia haaveiden matkan kustannukset, jotka haluat kattaa lainalla. Esimerkiksi tuhannen euron kustannusta ei kannata maksaa pikavipillä, jos saatavilla on esimerkiksi joustoluotto tai kulutusluotto. Tämä johtuu pikavippien yleisestä suhteellisesta kalleudesta, sillä tämän lainatyypin korot ja kulut ovat yleensä korkeammat kuin muissa, isommissa vakuudettomissa lainoissa.

Pikavipin suuruusluokka vaihtelee, mutta se alkaa vain 50 eurosta. Useimmiten pikavipin maksimisumma on 1 000 euroa, mutta tämäkin riippuu lainanantajasta. 2 000 ja 3 000 € pikavipit eivät nekään ole harvinaisia.

Kun lainasumma alkaa tuhannella eurolla, on tällöin järkevää miettiä vaihtoehdoksi joustoluottoa, jota myönnetään yleisimmin 4 000 - 5 000 €. Joustoluottoja myöntävät niin rahoituslaitokset kuin pankit. Joustoluottoa voi nostaa vain sen verran kuin haluaa, vaikka mahdollisuus olisi esimerkiksi 4 000 euron nostoon. Korkoja ja sivukuluja maksetaan vain nostetusta osasta. Joustoluottoa voi myös nostaa uudestaan, kun on maksanut sitä takaisin sovittuun tapaan.

Kustannuksiltaan suuremmat haaveiden toteuttamiset kannattaa rahoittaa kulutusluotolla. Kulutusluottoa myönnetään maksimissaan 60 000 € saakka. Kulutusluottoa tarjoavat pankkien ja rahoituslaitosten lisäksi myös monet kaupat, esimerkiksi kodinkoneiden hankintaan. Samoin eräät matkanjärjestäjät tarjoavat matkaluottoa, joskin varsin usein matkaluottojen lopullinen tarjoaja on jokin rahoituslaitoksista ja kyseessä on käytännössä juurikin kulutusluotto eri nimellä.

Kelpo vaihtoehto unelman rahoittamiseen

Vakuudettomat lainat voivat olla hyvin hoidettuna helppo ja nopea rahoitusvaihtoehto tekemättä jääneiden unelmien toteuttamiseen. Oli sitten kyseessä ulkomaanmatka, jokin suurempi hankinta kuten auto, moottoripyörä, musiikillinen lempi-instrumentti, arvokas maalaus – mikä vain hankinta tai palvelu, jota vuosikymmenestä toiseen on lykännyt erilaisten syiden vuoksi.

Lainojen vertailu on kuitenkin järkevää, sillä näin pääset selville todellisista vuosikoroista ja laina-ajoista, jotka vaikuttavat lainan loppusummaan ratkaisevasti. Syyskuussa 2019 voimaan tullut korkokatto on auttanut korkojen laskua. Ennen nimelliskorot vakuudettomissa lainoissa saattoivat olla 50 % tienoilla, mutta nyt nimelliskorko saa olla maksimissaan 20 %.

Vielä ehdit toteuttaa haaveesi ja unelmasi. Kun haet vakuudetonta lainaa, ei sinun tarvitse sitoutua mihinkään saadessasi alustavan lainapäätöksen. Vertaile ja kysele rauhassa – ja toimi kun on aika.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista