Päähenkilöt: Iida, ikääntyvä fitness-tähti/kauneusalan ammattilainen. Kake, 55-vuotias lisäravinnekonsultti. Haukka-Pena, 57-vuotias kuntosaliyrittäjä.

Iida ja Kake siivoavat kotona. Kakella on niska pahasti juntturassa ja päänsärky on infernaalinen. Iida inventoi olohuoneessa kirjahyllyä.
”Laitanko nämä uudet kirjat takan päälle”, Kake kysyy.
”Et laita, muuten ne on siinä vielä juhannuksenakin”, Iida ohjeistaa.
”Täällä on aika jänniä kirjoja”, Kake ihmettelee.
”Minä hoidan kirjahyllyn, sinä viet roskat”, Iida toteaa.
Niskaa juilii ja päätä särkee, mutta Kake etenee sitkeästi kohti roskakatosta. Roskakatoksen vieressä saunatonttu Ola polttaa piippua ja lukee pari päivää vanhaa iltapäivälehteä.
”Olis isännälle ilmoitusluontoista asiaa.”
”Mitäs nyt.”
”Mä olen päättänyt lopettaa hommat.”
”Miksi”, Kake hämmästelee.
”Nykysaunat on pääsääntöisesti aivan paskoja, niistä puuttuu fiilis ihan kokonaan, eikä suurin osa jengistä enää edes usko saunatonttuihin. Lähes kaikki tutut kollegat on lähteneet pohjoiseen ja osa jopa ulkomaille.”
”Mä luulin, että sä viihdyt täällä. Meillä on ihan hyvä perinteinen ulkosauna, plus kaikki mun kaverit on saunoneet ja istuneet iltaa sun kanssa jo vuosikymmeniä.”
”Joo.. mua on kohdeltu hyvin, sitä en kiistä, mutta mä kaipaan kollegoita. Kyllä se Kake kuitenkin on niin tässä maailmassa, että vain tonttu tontun tuntee.”
”Melko radikaalin tempun teit.”
”Sydän se on saunatontullakin. Toivon, että ymmärrät. Ei tämä helppo päätös ollut minullekaan.”
”Tule nyt edes käymään, vaikka kesällä.”
”Oletko tosissasi. Etkö ole minulle vihainen.”
”En tietenkään ole. Olet ehdottomasti ammattitaitoisin saunatonttu, jonka olen koskaan tavannut. Ja olen minäkin kaikenlaisiin tonttuihin elämäni aikana törmännyt.”
”Kake.. sinä olet todellinen vanhan liiton mies. Oikein sydäntä lämmittää. Ei ihme, että olen täällä näin pitkään viihtynyt. Ja tunsinhan minä isäsikin, joka hänkin oli hieno mies, vaikkakin vähän viinaan menevä. Onneksi olin silloin vielä nuori. Välillä piti ihan tosissaan laittaa kampoihin, että isäs kyydissä jaksoi. Oi aikoja.. ne oli hienoja hetkiä. Aamuun asti saunottiin ja seurakin oli aika värikästä. Kyllä siinä tonttukin oppi kaikenlaisia asioita suhdetoiminnasta.”
”Niin.. se oli silloin sotien jälkeen.”
”Kovia aikoja. Nostettiin Suomi pystyyn ja kaupat tehtiin saunan lauteilla.”
”Ola.. kuule kyllä mun tulee sua ikävä.”
”Kuivaas kyyneleet Kake. Elämä jatkuu ja ensi kesänä saunotaan taas pitkän kaavan mukaan. Laitan hyvissä ajoin infoa ennen kuin tulen kylään ja kerrohan Iidalle sekä Haukka-Penalle kovasti terveisiä.”
”Tottakai”, Kake nieleskelee.
Ola taputtaa Kakea toverillisesti selkään, heittää repun olalle ja lähtee askeltamaan kohti pohjoista kevein askelin.
Kake heilauttaa kättään ja kävelee täysi roskapussi kädessä takaisin sisälle.

Illalla siivouksen jälkeen Iida ja Kake katsovat yhdessä Arnold Schwarzeneggerin vanhoja treenivideoita. Samaan aikaan Strömsössä Owe tekee pöytäkoristeen vanhasta suksesta. Kello 22.02 Kake nukahtaa ja Iida kutoo sukkaa.
Haukka-Pena käy saunassa ja lukee yömyöhään vanhoja Tex Willereitä. Elämä hymyilee.


Ei ylimakeaa – kiitos!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla