Vasemmalla pääovi asennettuna ja sen vieressä varaston ovi.
Vasemmalla pääovi asennettuna ja sen vieressä varaston ovi.

Mainitsin viime kerralla, että yritimme saada keittiökalusteiden asennuksen jälkikäteen sen toimittajalta, Charmia keittiöiltä. Erikseen tilattuna hinta ja toimitusaika eivät kuitenkaan houkutelleet, joten lähdimme etsimään keittiöasennuksiin erikoistunutta ammattimiestä.

Löysimme Vantaalta Asennus-Pönkä -nimisen yrityksen. Yrityksen omistaja Esko Pönkä on tehnyt keittiöasennuksia yli 10 vuoden ajan ja hänellä on kokemusta useimmista keittiötoimittajista. Meille valittu Charmia-keittiö oli hänelle uusi tuttavuus, mutta asennus sujui erinomaisen nopeasti ja ammattitaidolla.

Esko hoiti asennusurakan parissa päivässä ja hinta oli huomattavasti edullisempi kuin keittiötoimittajalta tilattuna.

Talon muut ulko-ovet näyttävät tältä.
Talon muut ulko-ovet näyttävät tältä.

Ulko-ovet paikoilleen

Uudisrakennukseen kannattaa asentaa rakennusajaksi tilapäiset raksaovet. Tällä tavalla säästetään varsinaisia ulko-ovia kolhuilta, joita helposti voi tulla, kun ovista kuljetetaan milloin mitäkin. Lopulliset ovet kannattaa asentaa vasta siinä vaiheessa, kun suurimmat tavarat ja kiintokalusteet ovat sisällä.

Meidän raksaovemme ehtivät palvella nelisen kuukautta lokakuusta lähtien. Varsinaiset ulko-ovet hankimme jo viime vuoden puolella, mutta niiden toimitusta siirrettiin helmikuulle asti. Viime viikolla ne saatiin vihdoin paikoilleen.  Tosin ovet on vieläkin suojattu ja vältämme kulkua talon pääovesta.

Pääovi on talon käyntikortti, joka antaa ensivaikutelman koko talosta. Käytimme ulko-ovien ja etenkin pääoven valintaan runsaasti aikaa ja kävimme läpi suuren joukon ovivalmistajia. Päädyimme lopulta Kaskipuun Saaristo-mallistosta löytämäämme Laako-oveen, jonka tilasimme tiilenpunaisena.

Pohdimme Kaskipuun myynnin kanssa myös muita oviamme. Ne ovat valkoisia, mutta sopivat yhteen pääovemme kanssa. Toinen pääjulkisivumme ovista on Kaski Classic -malliston FE812 ja talon sivulla ja takana olevat ovet löytyivät Kaskipuun parvekeovimalleista. Niissäkin toistuu Classic-malliston ulkonäkö.

Niben ulkoyksikkö seisoo nurkan takana omalla betonialustallaan.
Niben ulkoyksikkö seisoo nurkan takana omalla betonialustallaan.

Lämpöpumppu hurisee

Talon oma lämmitysjärjestelmä on nyt asennettu ja lämmitys sen vastuulla. Teknisessä tilassa olevan Niben Split Boxin keskusyksikkö hyrrää tasaisesti ja kierrättää talon molempien kerrosten lattioiden alle lämmintä vettä.

Emme ole aiemmin asuneet talossa, jossa on vesikiertoinen lattialämmitys, mutta jo nyt muutaman päivän kokemuksella se tuntuu miellyttävältä. Kerrosten lämpötila pysyy tasaisesti 20 asteessa ja sisätöitä voi tehdä vaikka t-paidassa. Tuotelupaus, että lattialämmityksen kanssa voi alentaa koko talon keskilämpötilaa mukavuudesta tinkimättä, saattaa pitää paikkansa.

Lämmitysjärjestelmän ulkoyksikkö on talon nurkalla. Sille valettiin oma betonialusta, jonka päällä se seisoo telineessään. Ulkoyksikön koko oli pieni yllätys, sillä se on suurempi kuin oletimme. Toisaalta sen tehot riittävät hyvin ottamaan lämpöä suoraan ulkoilmasta vielä 25 asteen pakkasellakin. Suurehko koko ei siinä mielessä haittaa, että ulkoyksikkö jää talon kulman taakse piiloon.

Lämmitysjärjestelmän asennuksessa tuli viikon verran viivettä, kun asentaja loukkaantui lievästi. Peukalo jäi puristimen väliin ja siihen tarvittiin muutama tikki. Onneksi ei käynyt pahemmin.  

Mitä vielä puuttuu?            

Talon sisätyöt ovat nyt siinä vaiheessa, että loppu on pikemmin pintojen tekemistä kuin mitään todella suuria urakkatöitä. Aliurakoista ovat vielä kesken osa putkitöistä (vesijohdot on pääosin vedetty, mutta vielä kytkemättä), ilmastointijärjestelmä (laitteet paikallaan, mutta osassa ilmastointikanavia asennus on kesken) ja loput sähkövedot, jotka nekin valmistuvat parin viikon kuluessa.

Sisäseinien levytys kipsilevyillä on kesken ja lattiapinnoilla riittää laatoitettavaa ja parkettien asennusta, mutta ne tehdään vasta aivan loppuvaiheessa. Samoin sisäportaiden, saunan ja kylpyhuoneen lasiovet ja -seinät ovat asentamatta, mutta niidenkin toimittaja on jo selvillä.

Talon sisäosat näyttävät vielä pahasti keskeneräiseltä, mutta muutamassa viikossa tilanteen pitäisi olla jo täysin toinen.  

Ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen kuluu yli 140 metriä vasemmalla olevaa nauhaa.
Ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen kuluu yli 140 metriä vasemmalla olevaa nauhaa.

Ai niin ne nauhat…

Yksi aikaa vievä, mutta sinänsä helppo työvaihe on ikkunoiden ja ovien reunojen tiivistys. Koska tavoite on matalaenergiatalo, ilmavuotopaikat pitää saada tukittua kunnolla. Ikkunan- ja ovenkarmien reunat ovat paikkoja, joihin jää helposti asennuksen yhteydessä huomaamaton ilmavuoto.

Tämä on taas yksi niistä riveistä, joita omakotirakentaja harvemmin osaa ennakoida budjetteja tehdessään. Tiivistenauhat maksavat helposti 20-30 euroa rulla ja nauhaa menee yllättävän paljon. Meillä esimerkiksi ikkunoiden ja ovien ympärysmitta on noin 145 metriä.

Rakennusvaiheessa erilaisia tiivistysnauhoja tarvitaan muuallakin kuin ikkunoissa ja ovissa. Saunassa käytämme alumiinitiivistenauhaa eristelevyjen saumoissa. Myös kattoelementtien reunoilla ja yläpohjan saumoissa tarvitaan omanlaistaan nauhaa.  

Otin selvää eri nauhavaihtoehdoista ja monipuolisimmat valikoimat löytyivät Tiivistalolta. Kun kysyin heiltä neuvoa, sain myös erinomaisen opastuksen tiivistenauhojen käyttövaihtoehdoista ja asennusohjeista. Ikkunoissa päädyimme käyttämään Contega Solido SL -tiivistenauhaa, joka sopii ikkunoiden lisäksi moneen muuhun käyttötarkoitukseen.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla