Talo alkaa näyttää talolta, kun ikkunat ovat paikoillaan.
Talo alkaa näyttää talolta, kun ikkunat ovat paikoillaan.

Työmaalla otetaan vaihteeksi suuria edistysaskeleita. Ensin saimme Kingspanin kattoelementit asennettua ja pääsimme sateelta suojaan.

Viime viikon perjantaina Koduaken-ikkunatehtaan asentajat saapuivat Tallinnasta tontille ennen aamuseitsemää ikkunakuormamme kanssa.  Lasti näytti epäilyttävän pieneltä, mutta kyllä sieltä kaikki tilatut ikkunat löytyivät, jopa ne kolme isoa liukuovipakettiakin.

Nosturikuskimme Simonin avustuksella ikkuna-asennus sujui sutjakasti ja yli 200-kiloiset liukuovipaketitkin nousivat ongelmitta paikoilleen. Koduakenin asentajat Rait ja Marko hoitivat asennusurakan yhden, tosin varsin pitkän päivän aikana. Miehet painoivat hommia aamusta iltaan ja jopa kahvi- ja lounastauotkin hoidettiin paikan päällä. Itse keskityin päivän ajaksi ruoka- ja juomahuoltoon sekä asennusten valmistelutöihin.

Oli suuri ilo katsella työnsä osaavia ammattilaisia, jotka vielä oma-aloitteisesti siivosivat jälkensä ja palauttivat lainaamansa tavarat paikoilleen. Tällaista huolellisuutta ei kotimaisissa urakkaporukoissa enää kovin usein kohtaa.  

Vaikutuksen teki myös aikataulusta kiinni pitäminen. Päivän aikana selvisi, että Koduakenilla on niin paljon toimituksia, että yhtiön omat asentajat ovat koko ajan varattuina. Meidänkin ikkunatoimituksemme uhkasi siirtyä eteenpäin, mutta yhtiö päätti pitää kiinni lupaamastaan toimitusajasta. Niinpä ikkuna-asennuksemme hoitivat yhtiön projektipäällikkö ja toimitusjohtaja. Tätä voi kutsua jo todelliseksi asiakaspalveluksi.

Marko Koduakenilta asentaa olohuoneen liukuovea.
Marko Koduakenilta asentaa olohuoneen liukuovea.

Väliaikaiset ovet paikalleen

Lopullisia ulko-oviamme odotellessa päädyimme asentamaan niiden tilalle väliaikaiset raksaovet. Niiden avulla saimme talon tiiviiksi ja pääsimme kuivattamaan sisätiloja sateisen syksyn jäljiltä. Plussaa on myös se, että raksaovissa ei haittaa, vaikka niihin sattuisi tulemaan joku kolhu.

Kun sisätyöt alkavat, tavaraa ja porukkaa lappaa sisään ja ulos jatkuvasti, joten ovet ja saranat ovat kovilla. Siinä on vissi ero, tekeekö vahingossa naarmun tonnin arvoiseen pääoveen vai parin kympin raksaoveen.

Meillä oli jo ennestään yksi vanha varaston ovi valmiina, mutta tarvitsimme vielä kolme raksaovea lisää. Olin jo etsimässä sopivia Raksakimpan Facebook-sivuilta, kun kuulin urakkaporukaltamme, että heidän toiseen kohteeseensa Espoon keskustan lähelle oli juuri tulossa varsinaisten ulko-ovien asennus, joten sieltä voisi löytyä tarvitsemamme ovet.

Kävin hakemassa juuri valmistumassa olevasta passiivikivitalosta kolme täyspuista raksaovea muutamalla kympillä ja asensin ne paikalleen heti seuraavana päivänä. Tästäkin jäi hyvä mieli: rakentaja auttoi toista niin sanottuun asevelihintaan – lämmin kiitos siitä.

Raksaovet ovat paikoillaan ja talon saa jopa lukkoon.
Raksaovet ovat paikoillaan ja talon saa jopa lukkoon.

Kuivurit ja lämmittimet käyttöön

Sisätöiden ehdoton edellytys on, että talo on kuiva ja lämmin. Lattiavalut ovat vuorossa ensimmäisinä, koska niiden kuivuminen aikatauluttaa kaikki muutkin sisätyöt.

Lattiapintojen päälle tulee ensin pohjaksi parin sentin vahvuinen tiivis eristelevykerros, jonka päälle asennetaan vesi-, sähkö- ja lämmitysputket ennen lattiavalua. Tässä vaiheessa kaikkien lattiapintojen tulee olla täysin kuivia, sillä mahdollinen lattian pohjabetonissa oleva kosteus jäisi kahden tiiviin eristepinnan väliin ja voisi aiheuttaa harmeja myöhemmin. Meillä on tosin tuplavarmistus, sillä lattialaatan alla olevat Isodrän-eristelevyt päästävät kosteuden haihtumaan myös alaspäin.

Sateisen syyskuun jäljiltä lattioilla on varmasti ylimääräistä kosteutta, vaikka silmämääräisesti pinnat näyttävätkin kuivilta. Tarvitsemme siis sekä rakennekuivainta että -lämmitintä. Pelkkä kuivainkin olisi varmaan riittänyt, mutta lämmittimen nostaessa sisätilan lämpöä, myös kuivain toimii tehokkaammin.

Tein netissä vertailuja eri laitavuokraamojen välillä ja päädyin lopulta vuokraamaan kuivaimen ja lämmittimenRakennuskuivain.fi -sivustolta löytämältäni yritykseltä Itä-Helsingistä. Heidän vuokrakalustonsa hinnat olivat todella kohtuulliset ja tein sopimuksen, jonka mukaan koneet ovat meillä käytössä tarvittavan ajan ja sen jälkeen taksa lasketaan joko päivä- tai kuukausivuokralla halvimman vaihtoehdon mukaan. Tämä on hyvä ratkaisu, koska etukäteen on vaikea arvioida käyttötarpeen kestoa.

Vaakaikkunat tuovat lisävaloa olohuoneen korkeimpaan kohtaan.
Vaakaikkunat tuovat lisävaloa olohuoneen korkeimpaan kohtaan.

Maakosteaa lattioihin

Lattiavalut ovat nyt siis ratkaisevassa asemassa, miten aikataulut kehittyvät. Ennen molempien kerrosten lattiapintojen valua, niiden alle on asennettava vesi-, sähkö- ja lämmitysputkistot. Onneksi kaikkien näiden hommien asennusmiehet ovat saatavilla lyhyelläkin varoitusajalla. Näillä näkymin saamme asennukset hoidettua tällä viikolla ja pääsemme lattiavaluihin marraskuun ensimmäisellä täydellä viikolla.

Koska aika on kortilla, päädyimme myös lattiavalujen osalta uudenlaiseen ratkaisuun. Normaali valubetoni kuivuu noin sentin viikossa, joten 8-10 sentin lattiabetonin kuivuminen kestäisi ensi vuoden puolelle ennen kuin lattiapinnoitteita voisi asentaa.

Ratkaisu tähänkin ongelmaan löytyi vinkin perusteella. Maakostea on erikoisesta nimestään huolimatta lattiavaluihin käytettävää, nopeasti kuivuvaa betonia. Menetelmää käytetään yleisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta Suomessa menetelmä on melko uusi ja harvinainen.

Maakostean suurin ero perinteiseen valubetoniin verrattuna on valuseoksessa käytettävän veden määrä. Maakosteassa käytetään vettä vain murto-osa verrattuna normaaliin betoniin. Siksi se kuivuu erittäin nopeasti. Meidän talomme lattia-alat, yhteensä 133 neliötä, kuivuvat pinnoitusvalmiiksi parissa viikossa. Säästämme siis lähes pari kuukautta aikaa.

Vähäisen vesimäärän ansiosta maakostea ei myöskään luovuta kuivuessaan vettä rakenteisiin eikä se halkeile. Siksi myös lattian tukiraudoitus on erittäin kevyt. Meillä kevyt raudoitusverkko, joka tarvitaan lämmitysputkiston kiinnitystä varten, riittää hyvin.

Olohuoneen ikkunat antavat etelän ja lounaan suuntaan.
Olohuoneen ikkunat antavat etelän ja lounaan suuntaan.

Ekologinen betonitehdas tontille

Löysin netistä turenkilaisen EkoFloor Oy:n, joka tuo rakennuspaikallemme ensi viikolla pienen betonitehtaan. Tarvittava maakostea-betonimassa tehdään paikan päällä ja pumpataan lattialle, jonka jälkeen pinnat tasoitetaan välittömästi. Lopuksi tarvitaan vain kevyt hionta ja sen jälkeen lattiapinta on millintarkka ja valmis pinnoitettavaksi.

Valmistusmenetelmänsä ansiosta maakostea on erittäin ekologinen vaihtoehto. Sen hiilijalanjälki on vain noin puolet perinteisestä betonista.  

Kustannuksiltaan maakostean käyttö on vain hieman kalliimpaa kuin perinteinen valmisbetoni. Meidän tapauksessamme parin kuukauden ajansäästö saavutetaan noin viidensadan euron lisäkustannuksella eli panostus on todella kannattava.  

Kerromme lisää lattiavaluistamme ensi viikon jutussa. Samalla alamme pohtia jo seuraavaa vaihetta, laitetaanko lattiapinnoille parkettia, laminaattia vai laattoja.

 

 

 

 

Kommentit (1)

Vierailija
2/1 | 

Kiitos hyvistä suosituksista. Meilläkin alkaa kohta ikkunan asennus kunnolla käyntiin.  Jonkin verran ollaan jo kilpailutettu yrityksiä ja käyty läpi heidän referenssejä https://kodinplaza.fi/ kautta, mutta täytyy ehdottomasti olla yhteydessä myös noihin suosittelemiisi tekijöihin.  Mielummin käyttää vähän enemmän aikaa kuin lähteä suin päin teettämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla