Sähköjohtojen määrä todistaa nykytalojen teknistymisestä.
Sähköjohtojen määrä todistaa nykytalojen teknistymisestä.

Sisätöihin siirtyminen on nostanut kierroksia raksallamme niin paljon, että hyvä kun perässä pysyy. Niin kuin jo viimeksi totesin, eri urakkaporukoiden töiden yhteensovittaminen vaatii jatkuvaa paikallaoloa ja nopeita päätöksiä.

Kun jokin työvaihe meinaa pysähtyä, kysymyksiä satelee ja ratkaisu pulmaan on löydettävä nopeasti ja mieluusti niin, että pysytään kokonaissuunnitelman ohjaamalla reitillä. Käytäntö on jo opettanut, että hommassa pitää olla tarkkana, jottei synny ikäviä yllätyksiä.

Pahimmillaan kolmen eri urakkaporukan miehet kyselevät yhtaikaa mielipidettäni, ja yritän pitää samaan aikaan työmaapalaveria tavarantoimittajan kanssa. Rakentajan monistaminen alkaisi tuntua tässä vaiheessa hyvältä idealta kuten Michael Keatonin komediassa ”Minusta on moneksi”. 

Ilmastointiputkia saunan katossa.
Ilmastointiputkia saunan katossa.

Tekninen tila hahmottuu

Jossain vaiheessa suunnittelua luin kommentteja, että talon tekninen tila ei voi olla koskaan liian suuri. Nykytaloissa on todella paljon tekniikkaa, joka kohtaa teknisessä tilassa.  

Meillä tämä hermokeskus sai lopulta tilaa lähes neljä neliömetriä ja ajattelimme sen olevan jo melkeinpä ylisuuri. Nyt kun paikalle on asennettu vasta Flexitin ilmastointikone ja sähköjohtoja roikkuu katosta suurina nippuina, arvio menee uusiksi. Tila saattaa riittää juuri ja juuri kaikelle tarvittavalle tekniikalle.

Ilmastointikoneemme Flexit UNI4 painaa 86 kiloa. Ilmastointiasentajat olivat hieman huolissaan, miten laitteen saa varmasti pysymään EPS-valuharkkoseinässä, joka oli heille uusi tuttavuus.

Valistin heitä, että sisäeristeen paksuus on 80 millimetriä, jonka jälkeen tulee paksu teräsbetoniydin, johon laitteen voi ankkuroida. Tästä huolimatta pojat alkoivat tukuista jotain valmista telinettä, jonka päälle ilmastointikoneen voisi laittaa. Minulle tuli yksi näistä kyselyistä puolivahingossa sähköpostiin kopiona. Onneksi tuli, sillä ratkaisu tähän pulmaan löytyi läheltä.

Olen pyörittänyt aikoinaan erityiselintarvikkeiden vähittäismyymälää, jonne ostin todella tukevat saksalaiset metallihyllyt. Näitä hyllyjä minulla on vieläkin joitakin kappaleita, sillä olen käyttänyt niitä varastohyllyinä. Nyt sitten yksi tällainen metrin levyinen metallihyllykkö päätyi ilmastointikoneemme tueksi. Hylly kestää reilusti yli sadan kilon painon, joten ratkaisusta tuli hyvä ja edullinen.

Teknisen tilan seinät levytimme usein käytetyn filmivanerin sijaan viilupuulastuista kokoon puristetuilla OBS-levyillä, jotka ovat vähintään yhtä kestäviä, mutta hinnaltaan yli puolet edullisempia kuin filmivaneri. Lopputulos on visuaalisestikin mukavan erilainen.

Flexit-ilmastointilaite löysi paikkansa telineestä, joka on alkujaan saksalainen myymälähylly.
Flexit-ilmastointilaite löysi paikkansa telineestä, joka on alkujaan saksalainen myymälähylly.

Levätään sitten eläkkeellä…

Eläkepäiviemme ykkössuunnitelma oli nukkua aamulla niin pitkään kuin unta riittää. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Aamu-unisuuteni ja rakennusmiesten tapa aloittaa työt tasan kello seitsemän aamulla eivät jotenkin vaan kohtaa. Sain lopulta puhuttua työporukat aloittamaan vasta kahdeksalta, joten saamme sentään nukkua arkisin aamuseitsemään.

Tiiviin joulukuun jälkeen takki alkaa kuitenkin olla niin tyhjä, että ensi viikon ”pakkolepo” on enemmän kuin tervetullut. Työmaamme seisahtaa tänään perjantaina 21. joulukuuta, kun työporukat vetäytyvät joulutauolle.

Koska välipäiviä on tänä vuonna vain kaksi arkipäivää, totesimme parhaaksi jatkaa joulutaukoa yli vuodenvaihteen.

Ja kuten edellä kerrotusta voi päätellä, emme muuta jouluksi uuteen kotiin, vaikka niin oli pitkään suunnitelmissa. Ikävien takaiskujen dominoefekti on jatkunut pitkin syksyä ja sitä on turha vauhdittaa ylimääräisellä kiireellä. Ehtii sitä kotiin ensi vuonnakin.

Oikein mukavaa joulun aikaa kaikille ET-lehden lukijoille ja ”Eläketalo Espooseen” -blogimme seuraajille! Palataan raksalle taas vuoden 2019 alussa.

Vuoden viimeinen valutyö: lämmitysjärjestelmän ulkoyksikkö vaatii jalustansa alle betonia.
Vuoden viimeinen valutyö: lämmitysjärjestelmän ulkoyksikkö vaatii jalustansa alle betonia.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olemme eläkkeellä oleva espoolaispariskunta Timo, 64, ja Christina, 66, Luotonen. Rakennamme omakotitalon kahden aktiivisen eläkeläisen tarpeisiin. Millaisiin yllätyksiin törmäämme rakennusvaiheessa? Pitääkö budjetti? Miltä unelmien talo alkaa näyttää, kun se muuttuu konkretiaksi?

Rakennamme eläketaloamme samalle tontille, jossa sijaitsee 1980-luvulla rakentamamme lapsiperhevaiheen talo. Vanhassa talossa on jo uudet asukkaat, tulevat naapurimme. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla